ועדות הבדיקה מתעכבות; ועדת חו"ב דורשת חקירה ממלכתית
כמעט מכל קצוות הקשת הפוליטית התאחדו הח"כים בקריאה להקמת ועדה בראשות שופט, תחת הוועדות שהקים אולמרט לחקר המלחמה. צחי הנגבי: "הצבעה פתטית". וילנאי: "מי שיבחן את הדברים לעומק ימצא שהכשלים החלו כאשר חיברו צבא ופוליטיקה - והמבין יבין". ובינתיים בממשלה: המחלוקות דחו את ההצבעה על הוועדות
הקולות התובעים להקים ועדת חקירה ממלכתית למלחמת לבנון השנייה מקבלים חיזוק נוסף: ועדת חוץ וביטחון של הכנסת קוראת לממשלה לעשות כן, ולא להסתפק בוועדות הבדיקה שהקים אהוד אולמרט. בינתיים בוטלה ישיבת הממשלה שתוכננה למחר, במהלכה אמורים השרים להצביע על הצעת אולמרט בעניין ועדות הבדיקה. הישיבה תתקיים כנראה ביום ראשון הקרוב.
הגירסה הרשמית לדחיית הדיון היא אי השלמת כתב המינוי לוועדות והמנדט אשר יינתן להן. בשל המחלוקות, לא הצליחו עד כה בלשכת ראש הממשלה לגבש את כתב המינוי לוועדת אדמוני לחקר הדרג המדיני. במקביל, לאור התנגדותו של שר הביטחון פרץ, לא חודשה פעילותה של הוועדה השנייה בראשותו של אמנון ליפקין-שחק. נושא נוסף שמעיב על עבודת הוועדות הוא בג"ץ של התנועה לאיכות השלטון, בטענה לניגוד עניינים מצד האלופים במיל' עברי ויערי, חברי ועדת אדמוני.
בהצבעה שנערכה בוועדה הבוקר (יום ג') בכנסת, תמכו ביוזמת הקריאה לחקירה ממלכתית שמונה ח"כים, המייצגים את מפלגות האופוזיציה ומפלגת העבודה. שלושה נציגים - מקדימה ומש"ס - התנגדו. היוזמה לקרוא לוועדה בראשות שופט הייתה פרי שיתוף פעולה של מתן וילנאי מהעבודה ואפי איתם מהאיחוד הלאומי-מפד"ל. היא עלתה לדיון חרף התנגדותו של יושב ראש הוועדה, צחי הנגבי.
מתן וילנאי ניצל את ההזדמנות כדי לקרוא לחברי הוועדות שכבר הוקמו, שלא לתת לך יד. "אני קורא לכם לעשות כמו ועדת שחק ולהתפטר, אתם משמשים כלי לדבר לא ראוי". לטענת וילנאי, "לא מדובר בעניין פוליטי. מי שיבחן את הדברים לעומק ימצא שהכשלים התחילו כאשר חיברו צבא ופוליטיקה, והמבין יבין".
בשיחה עם ynet גם טען וילנאי שיו"ר מפלגתו, עמיר פרץ, נבחר לתפקיד שר הביטחון משיקולים פוליטיים, והיה ברור כי הוא לא המועמד הנכון. הוא סיכם: "לא יעזור לממשלה כלום, זה ייגמר בוועדת חקירה ממלכתית. ההצבעה התקיימה ביוזמתי וביוזמת ח"כ איתם, כאשר שנינו באים משני הקצוות של הקשת הפוליטית".
איתם ציין כי החלטה הוועדה היא "אמירה מוסרית ציבורית צלולה ראשונה". לדבריו, הממשלה אינה יכולה להתעלם מהאי-אמון שהבענו בתהליך שבו בחרה. אני בטוח ומקווה שהממשלה תחזור לדרך המלך".
רחשי לבו של הציבור
גם ח"כ אפרים סנה תמך בוועדת חקירה ממלכתית, חרף היותו חבר בקואליציה. "תפקידה של הוועדה הוא פיקוח על הממשלה, ומתוקף
כך חובתנו להצביע כך", הסביר. סילבן שלום מהליכוד, שמחתים במקביל ח"כים על עצומה בנושא: "לקריאה של היום יש משמעות ציבורית ומוסרית מאוד מאוד גדולה. הציבור אומר את שלו דרך חברי הכנסת, ולמעשה אנו מבטאים את רחשי לבו. הוועדה אמרה את שלה בצורה מאוד דרמטית. כדי להפיק את לקחי המלחמה ולהחזיר את אמון הציבור, חובה להקים ועדת חקירה ממלכתית".
ח"כ ישראל חסון בירך על המוגמר: "לראשונה מאז תחילת המערכה ידעו חברי הכנסת להתעלות מעל שיקולים פוליטיים ולקרוא, חד משמעית, להקמת ועדת חקירה ממלכתית. בכך הוחלפה תרבות ה'מריחה' בקריאה לאחריות לאומית".
עם המתנגדים לוועדה בראשות שופט נמנה ח"כ שלמה בניזרי, שכינה את חבריו "צבועים" ואת ההצבעה - "פוליטית". לטענתו, "הימין הצביע כדי להפיל את הממשלה ואילו חברי העבודה הצביעו נגד עמיר פרץ, כאשר תוך כדי המלחמה, כל אותם צבועים תמכו במהלכי הממשלה והצבא. עכשיו התעוררו כל האינטרסים האישיים לכדי קריאה שאינה לשם שמיים".
הנגבי כאמור התנגד להצעת וילנאי ואיתם, ואת ההצבעה כינה "פתטית". הדברים עוררו את חמתם של עמיתיו לוועדה, ובינו לבין עמי אילון מהעבודה התפתח ויכוח חריף. איתם העיר שהאמירה אינה מכבדת את הכנסת ואת המוסד שהנגבי עומד בראשו.