אולמרט: ועדה ממלכתית - תקלה למדינה
אהוד אולמרט לא נשבר. גם אחרי שהיועץ המשפטי לממשלה הורה על פסילת שניים מחברי ועדת הבדיקה המדינית שיזם, הוא מכריז כי לא יאפשר ועדת חקירה ממלכתית, אשר לדברי מקורביו "תתקע את המדינה ואת הצבא לשלוש-ארבע שנים". אגב, מיד לאחר מינויו ועדת אדמוני הגדירו בלשכת אולמרט כ"שטויות" את התלות בינו לבין שר הביטחון וראש הממשלה
"ועדת חקירה ממלכתית היא תקלה למדינת ישראל. לא אתן לזה לקרות". כך, באותה נחישות שמאפיינת אותו מאז סיום מלחמת לבנון אל מול הביקורות הרבות, הודיע ראש הממשלה אהוד אולמרט לאנשיו.
אולמרט אמר כי הוא מסרב בכל תוקף להיכנע ללחץ הציבורי הגובר להקים ועדה אחת ובראשה שופט עליון בדימוס, גם לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה פסל שניים מחברי הוועדה המדינית בשל ניגוד עניינים. "ועדת אדמוני ו-ועדה של משרד הביטחון יחקרו עם מבקר המדינה את לקחי מלחמת לבנון", אמר ל-ynet גורם בכיר בלשכת ראש הממשלה בעקבות החלטתו של היועץ מני מזוז.
בלשכת אולמרט אמרו הלילה כי הוא אינו מוטרד מהחלטת היועץ, שאישר את המלצות היועצת המשפטית של המשרד. "בקרוב ימונו שני מחליפים ליערי ולעברי", נמסר מהלשכה. "ביום ראשון נביא לישיבת הממשלה לאישור את השניים החדשים, יחד עם שלושת החברים שכבר נקבעו: ראש המוסד לשעבר נחום אדמוני, השופטת רות גביזון ופרופסור יחזקאל דרור".
אולמרט אינו רואה במינוי ידידיה יערי ודוד עברי כישלון. נהפוך הוא - ראש הממשלה, כך אנשיו, ראה בשניים אנשים טובים וראויים. "הוא באמת סבור שכך הם פני הדברים", אמר אחד מאנשיו של אומרט, "אבל מכיוון שהיועצת המשפטית שלנו במשרד ראש הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה ראו את הדברים אחרת, הוא קיבל זאת. ראש הממשלה חושב שרק ציניקינים סבורים שיערי ועברי אינם ראויים מבחינת אישיותם. אך אם יש חשש לניגוד עניינים - הוא ימצא שניים שיחליפו אותם".
כבר ביום בו מונו חברי ועדת אדמוני אמרו גורמים במערכת הפוליטית ל-ynet כי מתוקף תפקידו כמנכ"ל רפא"ל, תלוי יערי בשר הביטחון ובראש הממשלה. בלשכת ראש הממשלה דחו אז טענות אלה מכל וכל ואמרו כי מדובר ב"שטויות". "תמצא לי חמישה אנשים שאינם מכירים את ראש הממשלה ולא היו עימו בקשרי עבודה במשך 30 שנותיו בפוליטיקה", אמרו מקורביו של ראש הממשלה.
בלשכת אולמרט ציינו כי ביום ראשון, מלבד מינוי שני חברים נוספים לוועדת אדמוני, יפעילו את ועדת הבדיקה שנקבעה על ידי משרד הביטחון לקביעת הסוגיות הנוגעות למערכת הביטחון ולצה"ל. ועדה זו כזכור, מהווה גם היא בעיה בימים אלו עבור אולמרט. שר הביטחון, עמיר פרץ, הקפיא את עבודתה יום לאחר שהחלה לעבוד ומאז היא אינה קורמת עור וגידים מחדש. כעת ממתינים, ככל הנראה, לעימות החזיתי הצפוי בממשלה בין אנשי קדימה לאנשי העבודה בדיון העתיד להיערך ביום ראשון, בסוגיית הדרך בה יבדקו כשלי מלחמת הרקטות בלבנון.
"ועדות הבדיקה יאפשרו הפקת לקחים והכנת העתיד"
ובחזרה לקריאות להקמת ועדת חקירה ממלכתית. ראש הממשלה אינו מוטרד, מדגישים מקורביו, מהעובדה שיו"ר מפלגת העבודה, עמיר פרץ, וחלק משריו תומכים בוועדה ממלכתית. "ראש הממשלה לא מקבל החלטה משיקולים פוליטיים. אם הוא היה הולך על זה משיקולים פוליטיים - הוא היה דואג שתתמנה ועדת חקירה ממלכתית ומקבל שקט להרבה זמן. הוא לא עשה זאת וטוב שכך", אמרו. "אין לו ספק שוועדת חקירה ממלכתית תתקע את המדינה ואת הצבא לשלוש-ארבע שנים. מה שעומד לנגד עיניו הוא טובת המדינה, ובתוקף זאת הוא מאמין באמת ובתמים שוועדות הבדיקה הללו יאפשרו הפקת לקחים והכנת העתיד".
בשלב זה לא מוכנים בלשכת אולמרט לומר למי כבר פנו ולמי הם עתידים לפנות על מנת שיחליפו את יערי ואת עברי. מינוי זה עלול להתעכב בשל עניין טכני: הלילה יוצא לוושינגטון ד"ר יורם טורבוביץ', מי שריכז את נושא הקמת ועדות הבדיקה ומשמש כראש סגל לשכת ראש הממשלה. טורבוביץ' והיועץ המדיני בלשכת אולמרט, שלום תורג'מן, צפויים להיפגש עם היועץ האמריקני לביטחון לאומי לפגישת עדכון שגרתית שלא נערכה בחודשים האחרונים. ייתכן שמינוי שני החברים הנוספים בועדת אדמוני, אם כך, יתעכב עד שובם. עם זאת לא פוסלים בלשכת ראש הממשלה אפשרות שהשניים ימונו עוד קודם.