לבנון: אחרי המלחמה, התפנו למלחמות הפנימיות
אחרי הפסקת האש עם ישראל פרצה בלבנון מלחמה פנימית בין המחנה האנטי סורי לבין הציר סוריה-איראן-חיזבאללה. בעוד שצד אחד דורש לצבא לבנון יהיה הצבא היחיד במדינה, סופג הצד השני ביקורת מתושבי דרום המדינה
את המתח בין המחנות ניתן היה להרגיש בבירור בימים האחרונים. ביום חמישי התכנסו חברי הגוש האנטי-סורי, המכונה "כוחות 14 במרס", במלון בריסטול בביירות, כדי לדון בתוצאות ובהשלכות המלחמה. לאחר הפגישה יצאו המשתתפים בהכרזה די בעייתית מבחינת חיזבאללה. "המלחמה שנכפתה על לבנון הוכיחה כי תיאוריית ההרתעה ההדדית בין חיזבאללה לישראל - כשלה".
את הודעת הסיכום בחיזבאללה לא אהבו לשמוע. "כל נשק שאינו נכלל במסגרת המדינה הלבנונית אינו מהווה כוח מרתיע בפני התוקפנות הישראלית, לכן לא ניתן למנוע מישראל מלתקוף את לבנון - דבר שחיסל את תיאוריית ההרתעה ההדדית בה השתמשו כדי להצדיק את האחיזה בנשק", נכתב. משמעות ההחלטה - להסתפק בהגנה שמעניק צבא לבנון ומוסדות המדינה החוקיים ולא אף גוף אחר.
מי שהקריא את ההודעה, חבר הפרלמנט הלבנוני, סולימאן פרנג'יה, אמר שהמלחמה הוכיחה את נכונות אותה עמדה. לדבריו, על לבנון לכבד את החוק הבינלאומי באמצעות כיבוד הקו הכחול, לפרוס את צבאה בדרום המדינה, ליישם החלטות בינלאומיות, לדחות את מדיניות העימות עם הקהילה הבינלאומית ולשוב להסכם שביתת הנשק. בנוסף דחה פרנג'יה את האפשרות שלבנון תהפוך לשדה ממנו יפעלו איראן וסוריה.
בפגישות שקיים ביום חמישי אמר סעד אל-חרירי, תוך קריצה לעבר נסראללה כי "אין לתת לשום גורם להעמיד את המדינה כולה בסכנה. המדינה היא הבסיס בקיומה של המולדת, שכולם שואפים אליה כדי להבטיח את ביטחונם ועתידם. למדינה יש חובות ועל כולם לתמוך במדינה הזאת שצריכה להיות של כולם ללא יוצא מהכלל. לא ייתכן שאיש יהיה במקומה, ואין זה משנה מה כוחו ועוצמתו הפוליטית והחומרית".
אבל זה לא המאבק היחיד בין שני המחנות. מאבק נוסף נוצר בשאלה מי יביא לשיקום לבנון? ראש ממשלת לבנון עומל קשות כדי להביא לשיקום המדינה, אך במקביל מפעיל חיזבאללה מאמצים דומים. סניורה, שמתכונן לצאת בימים הקרובים לסיור במדינות ערב כדי "להודות להן על מאמציהן לטובת לבנון", קרא במהלך נאום שנשא ביום חמישי להתחיל מחדש בשיקום המדינה ש"תפרוס את שליטתה עם כוחותיה הלגיטימיים על כל שטחה".
מדובר בתגובה לדברים שאמר נסראללה באמצע השבוע, לפיהם אירגונו היה שמח לשוב למצב ערב פרוץ המלחמה, כלומר לא לוותר על נשקו. "האירועים הטראגיים לימדו אותנו לקח, לפיו על המדינה להתעקש על ריבונותה, לשלוט לבדה על כל שטחה ולפרוס את כל כוחותיה הלגיטימיים ללא שותפות או כפילויות", אמר סניורה.
משקמים את ההריסות בלבנון (צילום: איי.פי)
אבל לחיזבאללה יש בעיות נוספות. נסראללה הכריז על חלוקת כסף למשפחות שבתיהן נפגעו ועל פתיחת מסע מואץ לשיקום הבתים שנפגעו בלבנון, אולם לתושבי דרום לבנון טענות רבות. "באמת תודה רבה על קופסאות הסרדינים, אבל מה שאנחנו צריכים לפני החורף הם בתים מוכנים", אמר מוחמד חמדון מהעיירה פרון שבדרום לבנון, שמרבית בתיה נהרסו במלחמה. "האנשים מחכים לסיוע מזה כחודש ואם לא יגיע משהו מוחשי, בקרוב הם יהפכו לפצצות מתקתקות", הוא אמר לעיתון "א-שרק אל-אווסט".
התושבים, שחלקם חזרו לכפריהם אחרי המלחמה, גילו שמרבית הבתים נהרסו, חלקם מבינים כי המאבק האמיתי עוד לפניהם - להתמודד עם הכפור בחורף. "אני לא רוצה יותר תרופות. מה שאני רוצה הוא שישקמו את ביתי במהרה", אמרה סעדה אל-דיראני, שחיה יחד עם שמונת ילדיה באוהל הנתמך בקיר היחיד שנותר מביתם. היא הודתה שקיבלה כסף מחיזבאללה כדי לשכור דירה, אולם היא מסרבת לעזוב ביתה. "אין דירות סמוכות להשכרה. לאן אתה רוצה שאעזוב עם אימי המבוגרת? אינני מתכוונת לעזור את המקום ואת שדה הבצל שלי".
במקביל, נוצרה בעיה גם לחקלאים הלבנונים והיא - כמות הנפלים העצומה בשטחים בהם התנהלה הלחימה. "החקלאות היא מקור הפרנסה שלנו, אולם איננו יכולים לעבוד בשל הסכנה", אמר אבו קאסם מהכפר זווטר בגזרה המערבית בדרום לבנון.
סניורה גזר קופון לאחר שגשר שנהרס בהתקפות צה"ל בעיירה דאמור שוקם על-ידי חיל האוויר הצרפתי. כמו כן, הבטיחה צרפת לעזור לשקם ולסייע ללבנון. גם האמריקנים תורמים את חלקם. ביום חמישי הודיע משרד האוצר האמריקני כי הוא מחרים את נכסיהן שת שתי חברות לבנוניות, בטענה שהשתיים מהוות כ"קופה הבלתי רשמית" של חיזבאללה. מדובר ב"בית אל-מאל" הפועלת כבנק וכחברת השקעות של חיזבאללה וכן ב"אל-יסר" - חברה למימון והשקעות שמימנה עסקאות של חיזבאללה.
ומה עושה המחנה השני? פועל במלוא המרץ. השבוע דווח כי חיזבאללה החל לחלק כספי סיוע בעין אל-חילווה שמדרום לביירות. במקביל, נציג איראן לשיקום לבנון, המהנדס חוסאם חוש, הגיע לבעלבק בראש משלחת מהנדסים איראניים. המשלחת נועדה עם ראשי חיזבאללה באזור האחראים על "ג'יהאד הבניה" כדי לעמוד על הנזקים שנגרמו לאזור.
דברים שנסראללה יאהב מאוד לשמוע
בצד ההצלחות של ראש ממשלת לבנון, ממשיך נסראללה לייצב את מעמדו ככוכב של ממש. לפני כמה ימים הודיעה הזמרת הלבנונית, ג'וליה, שבכוונתה להקליט "פרוייקט אומנותי" שתוכנו יתבסס על האיגרת ששלח נסראללה לאנשיו. המטרה: לעזור למשפחות שאיבדו את בניהם במלחמה. "מתוך אמונה בהקרבה, בעמידה האיתנה ובניצחון של עמנו הלוחם מול התוקפנות הישראלית ובמיוחד בשביל הגיבורים האלה שהקריבו את נפשם", הסבירה הזמרת את המטרה.
ג'וליה הבהירה כי הפרויקט ייקרא "אהוביי" וישאב את השראתו מהאיגרת ששלח מזכ"ל חיזבאללה ללוחמי הארגון. "החלטתי להשתמש באומנות שלי למען מטרה נאצלת, כמו יוזמה לאיסוף תרומות באמצעות פרוייקט אומנותי בעל אופי מיוחד ועצום", היא אמרה.
גם אסד זוכה לתמיכה
מי שעוד זכה לתמיכה השבוע היה נשיא סוריה, בשאר אסד. פרט לביקור המתוקשר של המשלחת מישראל ובה ראשי בל"ד שהביעו תמיכה בעמדותיה של סוריה, הגיעה לפני כעשרה ימים משלחת נוספת של 550 דרוזים מרמת הגולן לצורך ביקור קרובים.
במסמך מיוחד שפרסם מכון ממר"י, לחקר כלי התקשורת במזרח התיכון, דווח כי חברי המשלחת קראו "לפתוח בפעילות התנגדות לכיבוש הישראלי". היומון הסורי הממסדי "אל-בעת'" דיווח בהקשר זה כי "חברי המשלחת הביעו את נחישותם לפתוח בפעילות התנגדות לכיבוש הישראלי ולדבוק בזהות הערבית הסורית שלא נסכים לשום תחליף לה. כמו כן הם בטוחים שהכיבוש ינחל תבוסה ושהגולן יזכה שוב בחירותו ובכבודו על ידי מנהיג המולדת בשאר אל-אסד".
"כולנו אמונה כי הניצחון ושחרור הגולן יגיעו בקרוב בהנהגתו של תקוות האומה, בשאר אל-אסד , וכי דגל המולדת הסורית יתרומם ויתנופף על ידו מעל אדמת הגולן הטהורה הרוויה בדם השהידים הצדיקים", אמר ראש המשלחת, מחמוד חסן אל-ספדי.
היומון הסורי הממסדי "תשרין" דיווח על ארגון התנגדות חדש בגולן, הדורש לשחרר את האסירים הסורים הכלואים בבתי הכלא בישראל. בדיווח שהופיע ביומון הסורי לפני עשרה ימים נכתב: "במקביל להגעת משלחת מבני הגולן הכבוש אל המולדת (סוריה) פרסמו אנשי ההתנגדות הלאומית בכפרים הכבושים בגולן הודעה בה דרשו משלטונות הכיבוש הישראלי לשחרר את האסירים מהגולן ללא כל תנאי. ההודעה הזהירה את ישראל כי במידה והיא לא תיענה לדרישה אנושית וצודקת זו יינקטו הצעדים הדרושים כדי לשחררם. ההודעה הוסיפה: "המודל הלבנוני - זה של חיזבאללה - יהיה לנגד עינינו בשעת הביצוע וההכנות לקראת שחרור האסירים שלנו".