אולמרט: שכר השרים יוקפא
ראש הממשלה הודיע בפתיחת ישיבת הממשלה שדנה בתקציב 2007 כי שכר השרים לא יעודכן אוטומטית בינואר הבא בשיעור עליית המדד או השכר הממוצע. קרא ליתר הבכירים, ובכללם חברי הכנסת, לוותר על התוספת הצפויה בשכרם
ראש הממשלה אהוד אולמרט הודיע הבוקר כי שכרם של שרי הממשלה יוקפא ולא יעודכן בשיעור עליית המדד או השכר הממוצע בראשית 2007. אולמרט קרא גם לחברי הכנסת, השופטים ויתר הבכירים לוותר על העדכון הצפוי בשכרם. מדובר בעדכון של כ-4%.
אולמרט הודיע זאת בפתח ישיבת הממשלה המיוחדת שהתכנסה לאשר את מסגרת התקציב ואת סעיפי התוכנית הכלכלית.
העלאת השכר האוטומטית של הבכירים כוללת את נשיא המדינה, שרים, חברי כנסת, שופטים, מנכ"לים, נגיד בנק ישראל וראשי מערכת הביטחון. שיעור עליית השכר של הבכירים נקבע אחרי שמתברר שיעור האינפלציה השנתית ועליית השכר הממוצע. שכרו של ראש ממשלה עומד כיום על 39,722 שקל, של שר על 35,724 שקל ושל ח"כ על 31,918 שקל.
השר לענייני ירושלים, יעקב אדרי, פנה ליו"ר הכנסת דליה איציק, להחיל את הקפאת השכר גם על חברי הכנסת.
שר האוצר אברהם הירשזון אשר סקר בפני השרים את תקציב 2007 אמר שמלכתחילה נועדה תוספת של בין 5.5 מיליארד שקל ל-6 מיליארד שקל בנושאי רווחה. אולם, לדבריו, עקב הקיצוצים הנדרשים כתוצאה מהמלחמה יקוצצו בין 1.5 ל-2 מיליארד שקל מתקציבים אלה. "למרות הקיצוץ הרי שבסך הכל עדיין מדובר על 4 מיליארד שקל יותר לרווחה, יחסית לתקציבים הקודמים", אמר הירשזון.
שר הבריאות יעקב בן יזרי מסיעת הגימלאים הודיע כי לא יתמוך בתקציב 2007. "התנהלות ודרישות האוצר יביאו שגם בחורף הזה נראה קשישים במסדרונות בתי החולים. לא אתן שמערכת הבריאות תסבול וכל שנה בדיוני התקציב יימצא באותן מקום. במקום לצעוד קדימה המערכת תלך אורה או תדרוך במקום", אמר השר בן יזרי.
ועדת הכספים נגד הפגיעה בקצבאות
בתוך כך, ועדת הכספים הגיבה היום על דו"ח העוני בהחלטה לטרפד בדיוני התקציב את תוכנית האוצר להקפיא את כל הקצבאות שפוגעת בשכבות החלשות.
בדיון השתתפו רק חמישה מתוך 19 חברי הוועדה ואף לא אחד מנציגי קדימה וש"ס, הטוענת לתואר התנועה החברתית.
היו"ר יעקב ליצמן התייחס לנוכחות של הח"כים אבישי ברוורמן ושלי יחימוביץ מהעבודה, כחלק מהאופוזיציה. "אפשר להחליט כאן פה אחד נגד מזימות הממשלה בתקציב. זו איננה מדיניות של חמלה אלא של חלם", אמר. הוא ציין לדוגמה את הפחתת המע"מ שהיטיבה עם העשירים ולא עם העניים. "זהו שוד לאור היום! הכל בלוף", זעק ותבע חקירה שתגלה לאן באמת הלך הכסף.
מנכ"ל הביטוח הלאומי יגאל בן-שלום אמר שמדיניות התקציב רק תגדיל את מספר העניים וכי תמונת העוני הגובר רק מפריכה את מדיניות האוצר שממשיכה בשחיקת הקצבאות כדי להמריץ את החלשים להשתלב במעגל העבודה. "הבעיה איננה בעבודה אלא בשכר הזעום", אמר. "הצמיחה לא מביאה לצמצום העוני. אם המגמה תמשך, בעוד מספר שנים הביטוח הלאומי לא יוכל למלא את תפקידו".
ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד) הציע לשרי הממשלה ללמוד מהניסיון שלו כשר לשעבר. "כל הסיפורים של האוצר מתנגשים עם הנתונים של הרחבת הפערים. תלמדו מהמכה שחטף הליכוד בבחירות. שילמנו מחיר כבד כשרצינו להציל את הכלכלה והפקרנו את נושא הרווחה. אין חוסן כלכלי בלי חוסן חברתי. אחרת הכל ירד לטמיון".
ח"כ חיים אורון (מרצ) אמר שגם אם הממשלה תכניס שינויים בתקציב ולא במגמה, זה לא ישנה את מסלול ההתרסקות של החברה. ח"כ ברוורמן אמר ש"הטלנובלות יימשכו אם לא יהיה שינוי בשיטת הממשל". ח"כ יחימוביץ אמרה שהוועדה היא חומת המגן האחרונה של החלשים.
ח"כ אמנון כהן (ש"ס) שהזדמן לשטח לאחר הדיון טען שנעדר ממנו כ"הפגנת מחאה על כך שרק מדברים ולא עושים לצמצום העוני". הוא אמר שתרומתו היתה בהעברת המסר הזה לשרי ש"ס שהיו בדרכם לאישור התקציב בממשלה.