השוק השחור למכירת איברים בישראל - תמונת מצב
אמנם חל איסור לסחור באיברים בישראל, אבל בשטח השוק פורח. סטודנט מאוניברסיטת דרבי יצא לשטח ובדק מה היקף התופעה וכמה זה עולה. התוצאות לפניכם
למרות מנגנוני הבקרה של משרד הבריאות, שאמורים למנוע סחר באיברי אדם, מתבצעות כ-230 עסקאות בשנה למכירת איברים בארץ ובחו"ל – כך עולה מעבודה שערך סטודנט בשלוחת אוניברסיטת דרבי בישראל.
הסטודנט מצא כי בית החולים המועדף על החולים המשלמים עבור תרומת כליה הוא "בילינסון", בשל שיעור ההצלחות הגבוה שלו ומיעוט הסתבכויות בעקבות ההשתלות. את בדיקת סיווג הרקמות, הנדרשת לצורך בדיקת ההתאמה בין המוכר לקונה, ביצעו הנשאלים ב"בית רפופורט", הסמוך לבית החולים רמב"ם בחיפה.
בעבודה נמצא שעלות קניית איבר מאדם בישראל והשתלתו בבית חולים, עולה לחולה כ-30 אלף דולר, סכום זה אינו כולל את עלות האשפוז והניתוח של מוכר הכליה. ביצוע השתלה בחו"ל בסיוע מתווך (ולעיתים גם תוך השתתפות של קופת החולים במימון), עולה בין 80 ל-100 אלף דולר.
לא מדובר במחקר מדעי. הסטודנט, דן ירושלמי, שוחח במסגרת לימודי התואר דשני במנהל עסקים עם כ-30 חולים ששילמו עבור תרומה של כליה.
שוק שחור בישראל
"220 ישראלים תרמו בשנה החולפת כליה עבור כסף"
עופר מאיר
כך עולה מבדיקת שלוחת אוניברסיטת "דרבי" בישראל, שמצאה כי בארץ פועלים 10 "מאכערים", המתווכים בין אנשים במצוקה כלכלית לחולים מחו"ל שזקוקים להשתלת כליה. הסכום שמקבל תורם כליה: כ-45 אלף דולר
עלות השתלת איברים בארץ עולה לחולה ולמשפחתו כ-30 אלף דולר, כולל התשלום למוכר האיבר, שנע בין 15 ל-20 אלף דולר ותשלום עבור השגחה ואשפוז לאחר ההשתלה. התשלום לא כולל סכום נוסף המשולם עבור הוצאות האישפוז והניתוח של מוכר הכליה.
השתלה בחו"ל: עד 135 אלף דולר
הסטודנט מצא כי חולים המעוניינים לבצע השתלות בחו"ל נעזרים במתווכי השתלות ועושים זאת במדינות כמו דרום-אפריקה, הודו, ברזיל, תורכיה, בולגריה ורומניה, במחיר שנע בין 80 ל-100 אלף דולר. לעיתים מוזמן גם צוות רופאים מישראל כדי לבצע את ההשתלה, במקרה כזה יעלה ההליך כ-135 אלף דולר.
הסטודנט מצא כי בחלק מהארצות מארגנים המתווכים ניירת מזוייפת לפיה מוכר האיבר והקונה הם בני משפחה, או שהפעולה נעשתה ממניעים אלטרואיסטיים וללא תמורה, זאת במטרה לעקוף נוהל חדש שהוציא משרד הבריאות ושבו נדרשת קופת החולים להציג מסמכים השוללים חשד לסחר באיברים.
על פי התחקיר, ישראלי שמכר כליה לניתוח שמתקיים בחו"ל מקבל סכום של כ-40 אלף דולר וטס לחו"ל על חשבון החולה. בנוסף מממן החולה את אשפוזו ושהות בת כשבוע להתאוששות במלון לאחר הניתוח.
ישראל: אסור למכור איברים, אך אין חוק
בישראל אין עדיין חוק האוסר על סחר באיברים או מסדיר נטילת איברים. קיימת טיוטת חוק של משרד הבריאות בנושא, שממתינה לאישור הכנסת וקיים חוזר מנכ"ל משרד הבריאות האוסר סחר באיברים או תרומה כפוייה.נכון להיום, תרומות איברים בישראל נלקחות מין המת בפיקוח מרכז ההשתלות במשרד הבריאות. משרד הבריאות מאפשר תרומה מן החי (למשל תרומת כליה של אישה לבעלה), אך היא מותנית באישור של ועדה של משרד הבריאות שמטרתה לאשר כי אכן מדובר בתרומה שנעשית ממניעים אלטרואיסטים וללא תמורה.
לפני כשנה נפטר מוכר כליה לאחר ניתוח הוצאת האיבר בבילינסון. רק לאחר מותו התברר שלמרות שקיבל תשלום עבור הכליה אישרה הוועדה את ההליך.
כדי להילחם בתופעה של קניית איברים בחו"ל הוציא מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור אבי ישראלי הנחייה לקופות החולים לבצע בירור במטרה לשלול חשש לסחר באיברים, כתנאי לאישור נסיעה של מבוטח לחו"ל.
סחר באיברים. 230 עסקאות לא חוקיות בשנה בישראל
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים