רחובות, לא רק מכון וייצמן
כאשר פרצה שריפה או נערכה חתונה, היו מצלצלים בפעמון שעל ראש הגבעה. רחל המשוררת וס. יזהר התגוררו בה, ונשיאה הראשון של המדינה הקים בה את הווילה שלו. טיול בין בתיה הראשונים של רחובות
רחובות מתחברת אצל מי שמזמן לא ביקר בה בעיקר עם מכון וייצמן, אבל סיור בעיר הוותיקה, ובעיקר ברחובות יעקב ומנוחה ונחלה, הוא מפגש מרתק עם פיסת היסטוריה, שתחילתה בקיץ .1890
בית זקס. המפואר והגדול ביותר במושבה (צילומים: יפה רזיאל)
ברחובות חיו ויצרו סופרים ומשוררים שתיארו ביצירותיהם את המושבה ואנשיה, בהם משה סמילנסקי, דוד שמעוני, נחום גוטמן, בנימין תמוז, ס. יזהר והמשוררת רחל.
ב-1932 הועברה תחנת הניסיונות החקלאית מתל אביב לרחובות, ולימים הפכה לפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בירושלים. שנתיים מאוחר יותר ייסד ד"ר חיים וייצמן ברחובות את מכון דניאל זיו, שהפך ל“מכון וייצמן למדע".
הבית הראשון
רחוב יעקב היה הראשון ברחובות. הוא נקרא על שם יעקב ברוידא, שהיה ראש אגודת "מנוחה ונחלה," שייסדה את המושבה. בקיץ 1890 עלו 31 איש למקום וקראו לביתם החדש רחובות, על פי הצעתו של ישראל בלקינד, כהשראה משמה של הבאר שחפר יצחק: "ויקרא שמה רחובות כי עתה הרחיב ה׳ לנו ופרינו בארץ (בראשית כ"ו, 22). על הגבעה הסמוכה לרחוב התגלו שרידי יישוב עתיק, שכונו בפי הערבים "חירבת דוראן".
- בית יוספזון לייב (רחוב יעקב מס׳ 20): בית המגורים הראשון שנבנה ברחובות ב-,1890 ובו נערכה האסיפה הכללית הראשונה של המושבה.
- בית עובד בן אהרן אייזנברג (מס׳ 21): הבית שבנה לעצמו אחד מפעילי התאחדות האיכרים בשנת .1922
- בית דונדיקוב (מס׳ 32): הבית השלישי שנבנה במושבה בפסגתו של תל דוראן, על ידי אברהם יהושע דונדיקוב, ממייסדי רחובות. על גבעת דוראן ניצב הפעמון של המושבה, שבישר על תחילת העבודה בפרדסים ועל סיומה, ואף על חתונה, שריפה או קריאה לאסיפת תושבים. הבית ידוע גם כבית הסופר משה סמילנסקי, שעבר לגור בו לאחר שנשא לאשה את בת המשפחה אסתר דונדיקוב.
- בית העם (מס׳ 46): נבנה ב-1912 ושימש כמרכז החיים התרבותיים של המושבה. במלאות 90 שנה לבית העם נחנכה הרחבה המחודשת הכוללת שני מבוכים.
- בית הכנסת הגדול "אוהל שרה" (רח׳ יעקב פינת בנימין): בית הכנסת הראשון נבנה ב-,1903 ובהמשך שופץ והורחב והיה למוקד הקהילתי והחברתי של המושבה הצעירה.
רחוב המיליונרים
ברחוב מנוחה ונחלה התגוררו העשירים של אותם ימים ומשום כך הוא כונה “רחוב המיליונרים.“
אחוזת וייצמן. העיצוב הפנימי הוא מעשה ידיה של ורה וייצמן
- בית זקס (מנוחה ונחלה מס׳ 54): הבית, שנבנה ב-1908 על ידי אפרים זקס, שעלה מארה“ב, נחשב למפואר ולגדול ביותר במושבה. נערכו בו קבלות פנים לאורחים החשובים שהגיעו למושבה.
- בית ברוידא (מס׳ 56): הוקם ב-1908 על ידי יעקב ברוידא, ראש אגודת "מנוחה ונחלה," והיה מן המפוארים בבתי המושבה. המשוררת רחל, שהתגוררה ברחובות זמן קצר לאחר עלייתה ארצה, גרה בו יחד עם אחיותיה, ועל כן נקרא הבית "מגדל שלוש האחיות."
- בית הדירות הראשון ברחובות (מס׳ 43): נבנה בשנת 1935 בסגנון באוהאוס.
- בית סלוצקין (מס׳ 58): הבית היפה, המשמש כיום כבניין ההנהלה של בית הספר התיכון דה שליט, נבנה בשנת 1910 על ידי יהודי מאוסטרליה. בימי מלחמת העולם הראשונה הוא שימש קצין טורקי ולאחר הכיבוש הבריטי עבר לגור בו מפקד הפרשים האוסטרלים והניו-זילנדים.
- לתיאום סיורים היסטוריים ברחובות - בית דונדיקוב, טלפון: 9494721-.08
ניחוח נשיאותי
אתר מרתק לבקר בו הוא ביתם של בני הזוג ורה וחיים וייצמן, נשיאה הראשון של מדינת ישראל. הבית, בתחום מכון וייצמן, נבנה ב-1936 בסגנון באוהאוס על ידי האדריכל היהודי המפורסם אריך מנדלסון.
העיצוב הפנימי הוא מעשה ידיה של ורה וייצמן והשיטוט בין החדרים הרבים מקנה תחושה שהנה, עוד רגע קט, ובעליו ייכנסו ויזמינו את האורחים לתה ועוגיות. הסיגריות מונחות על השולחן כמו ממתינות שיד נעלמה תצית אותן במצית היוקרתית, כתונת הלילה מונחת על המיטה בחדר השינה, המגבעת ומקל ההליכה ממתינים בחדרו של הנשיא והספרים בספרייה קורצים לדפדף בהם. הריהוט המסוגנן משרה תחושת ביתיות נינוחה ומעניין להציץ בחפצי האמנות שבני הזוג אספו מכל העולם. בגנים המטופחים סביב הבית יש מגוון צמחי ארץ ישראל, הדרים, תאנים, גידולים טרופיים ואלונים.
- כניסה: 15 שקל, 10 לילד ולגמלאי. שעות ביקור: ראשון-חמישי 9:00-16:00. טלפון: 9344499־.08