שתף קטע נבחר

מעורב קווקזי: אזרבייג'אן, גאורגיה וארמניה

נופי פרא, מנזרים ומקדשים, ערים עתיקות, אוכל טורקי ופרסי ומארחים מסבירי פנים. הכל נמצא בטיול משולש על קו התפר שבין אירופה לאסיה, אבל מדבר אחד יש להיזהר: החלבה בשווקים מתוקה להחריד

נופי בראשית, שווקים מפתי עין, בזארים ססגוניים, ערים יפות - וכל זה מעבר לפינה של טורקיה, בין הים הכספי לים השחור. אזרבייג'אן, גאורגיה (גרוזיה) וארמניה מציעות טיול משולש על קו התפר שבין אירופה לאסיה, עם בליל של השפעות תרבותיות, היסטוריות ואקלימיות שהופכות אותן, ביחד ולחוד, ליעד נהדר לתיירים.

 


מקדש גרארד בארמניה. חצוב בסלע (צילומים: עדי שטרנברג)

 

ישראלים שייצאו לטיול מאורגן או שיעדיפו מסלול עצמאי, יחושו בטוחים ורצויים בכל אחת מהמדינות האלה, שהכנסת אורחים היא חלק מהמסורת שלהן. אומנם התשתית התיירותית עדיין מתפתחת, ולעתים קשה להסתדר בלי ידיעת השפה המקומית, אבל החיוכים והלבביות מחפים על החסרונות. אפשר להקציב 3-5 ימים לכל אחת משלוש המדינות בשיטת “הסלט הקווקזי“, 10‬ עד 14 יום בסך הכל: טסים לבאקו, בירת אזרבייג'אן, מקדישים 3 ימים למדינה, ממשיכים 3-4 ימים בגאורגיה ואת היתר מבלים בארמניה.

 

אזרבייג'אן: שטיחים וחלווה

ביקור של יום אחד מספיק לבאקו, בירת אזרבייג'אן, המונה כמיליון וחצי תושבים. כדאי להתחיל ברובע העתיק של העיר, שהוקמה במאה ה-8 לספירה. אם רוצים תצפית כללית, עולים על מגדל "הבתולה‭."‬

 

תוך כדי הליכה בסמטאות בין הבתים העתיקים מגיעים ל“ארמון החאנים‭,“‬ שהוא קומפלקס מעניין של מבנים מאמצע המאה ה-‭,15‬ המשקיפים על העיר והים הכספי. מומלץ לבקר במוזיאון השטיחים הלאומי ולצאת לסיור מאורגן של חצי יום, שכולל ביקור במקדש אתשגה של כת זרתוסטרא ובמצודות עתיקות מחוץ לבאקו.

 

שעת השקיעה מתאימה לשיט מאורגן של שעתיים בים הכספי. נסו את האוכל המקומי באחת המסעדות המרוכזות סביב המדרחוב ואל תוותרו על דג החידקן, המקור לקוויאר המפורסם (לא נורא יקר). האוכל האזרי דומה לטורקי: שישליק, קבב, וגם מעדנים מהמטבח הרוסי שמוצאים במעדניות, כמו דגים מעושנים.

 

למי שיש יומיים נוספים מומלץ לנסוע לעיר קובה, בה מתגוררת קהילה של "יהודים הרריים‭."‬

 

מבאקו נוסעים לכיוון הגבול עם גאורגיה באחת מה“מרשרוטקות‭,“‬ מעין מונית שירות (פחות מ-50 דולר מבאקו לירוואן). ללינת לילה עוצרים בעיר היפה שאקי. חובה לבקר בארמון החאן היפהפה שנבנה ב-‭,1762‬ שקירותיו ותקרותיו מעוטרים בקישוטים ובציורים. בשוק הססגוני של העיר אפשר למצוא מבחר של פירות יבשים וחלוות מתוקות (עד להחריד).

 

בשאקי כדאי להזמין אירוח לילה (10 דולר לחדר ליחיד) במלון ‭,KARAVANSARAY‬ המצוי בחאן מהמאה ה-‭.18‬ המלון מבוקש מאוד ומומלץ להקדים ולהזמין מקום באינטרנט: ‭reseil_karvan@mail.ru

 

גאורגיה: חמאם וטיפוס הרים

גאורגיה, שנקראה אצלנו עד לעת האחרונה גרוזיה, נחשבת למדינת התיירות המפותחת (יחסית) בין שלוש הקווקזיות. טביליסי הבירה הוקמה ככל הנראה במאה ה-5 לספירה, והיא משלבת בתי עץ חינניים עם כנסיות, מבנים אלגנטיים ומוזיאונים מעניינים. נהר מטקווארי החוצה אותה מוסיף לחינניותה.

 

אחד ממסלולי הטיול היפים עובר ברחוב לזליצה ברובע העתיק: כמה בתי כנסת ליד כנסיות ומסגד, בתים ישנים משוחזרים בטוב טעם, חנויות לממכר תשמישי קדושה ובתי תה. בלב הרובע העתיק נמצאת כנסיית סיוני מהמאה ה-6 לספירה, ששמה לקוח מ“ציון“ ומעליה ניצבים שרידי מצודת נרקאלה. מוזיאונים: הגלריה לאמנות של גאורגיה והמוזיאון הלאומי שבו מוצגים תכשיטים, תשמישי קדושה וחפצי אמנות של שליטי הארץ, חלקם בני ‭2,000‬ שנה ויותר.

 


מקדש גארני בארמניה. נבנה על שרידי מקדש עובדי כת האש

 

כדאי להקדיש כמה שעות למתחם מעיינות הגופרית החמים אבנטובני, בקצה הרובע העתיק של העיר. בחמאם הממשלתי ‭CERELY BANI‬ המחירים נמוכים ורמת ההיגיינה טובה. כניסה, טבילה במעיינות המהבילים ומסאז' "קרצוף" עולים פחות מ-10 דולר.

 

גאורגיה מציעה תשתית צנועה של אירוח בבתים כפריים ובתי הארחה בעיירות קטנות ובכפרים. למי שמתעניין, מוצע מגוון פעילויות אתגריות כמו שיט נהרות, טיפוס על הרים ומצוקים ודאייה.

 

ארמניה: מנזרים ומקדשים

ירוואן, בירת ארמניה, הוקמה לפני כ-‭5,000‬ שנה. היא קשורה על פי המסורת המקומית לתיבת נח שנחתה על הר אררט (המצוי, למגינת לבם של הארמנים, דווקא בטורקיה). הנסיעה מטביליסי לירוואן רצופה בנופים של הרים מעוטרי שלג, כפרים מבודדים ונהרות שוצפים. ארמניה מציעה לא רק נופים מיוחדים ועמקים פורים שבהם מגדלים פירות וגפנים, אלא גם שפע מנזרים ואתרים היסטוריים, חרבים ברובם.

 

סיור לילי ראשון בירוואן מגלה עיר ללא הפסקה, עם בתי קפה ומסעדות (אוכל מקומי המזכיר את המטבח הטורקי וכן אוכל פרסי - פופולריים בקרב התיירים), מופעי בלט ומוזיקה, ועוברי אורח הלבושים בטוב טעם ברחובות, גם בשעות הקטנות של הלילה. כל אלה תורמים לקליק עם העיר, השוכנת בעמק ומוקפת הרים. ביום בהיר אפשר לראות את הר אררט המכוסה שלג.

 

סיור רגלי של חצי יום מתחיל בכיכר הרפובליקה ובביקור במוזיאון הלאומי. משם ממשיכים לאורך שדרת מאשוץ למוזיאון המעניין לאמנות מודרנית (יצירות מרחבי ברית-המועצות לשעבר) עד לכיכר החירות, שלידה נמצאים בית האופרה המקומי ופארק רחב ידיים. במוזיאון MATENADARAN תגלו אוסף של כתבי קודש ודת עתיקים, שחלקם בני ‭1,200‬ שנה ויותר.

 

כדאי להצטרף לסיור מאורגן של יום הכולל 2-3 אתרים המייצגים את התרבות והטבע של ארמניה: מקדש גרארד החצוב בסלע מהמאה ה-7 ומקדש גארני שנבנה בצורה של מקדש הלניסטי, על שרידי מקדש של עובדי כת האש ששוחזר לפני כ-100 שנה. הקדישו כמה שעות לאתר ההנצחה המרשים והמוזיאון שהקימו הארמנים לזכר הנספים בטבח הטורקי ב-‭.1915‬ ומי שמתעניין במסורת ובדת של ארמניה, שלא יוותר על ביקור של חצי יום ב"קריית הוותיקן" של הארמנים, אצ'מיאדזין, שבה מתגורר הפטריארך.

 

לחופשה רגועה אפשר לנסוע לכמה ימים לאחד מאתרי הנופש הציוריים סביב אגם סוואן, בגובה של כ-‭2,000‬ מטר מעל פני הים.

 

הסתו הציורי והצבעוני בארמניה מזמן לא רק חגיגה של צבעי טבע, אלא שפע של חגיגות ופסטיבלי יין וריקודים.

 

שירות טרום נסיעה

איך מגיעים: טיסות ישירות לבאקו ("‬חברת התעופה האזרית")‬ או לטביליסי ("‬ארקיע")‬ במחירים הנעים סביב 400 דולר, כולל מיסים. מי שרוצה לשלב בין היעדים, יכול לבחור בחלופה הזולה ביותר המוצעת בשוק, על ידי “אוסטריאן אירליינס‭,“‬ לטיסות דרך וינה לבאקו וחזרה מירוואן (או להפך). כמה עולה? מ-450 דולר, בתוספת מיסים (כ-100 דולר). “לופטהנזה“ מפעילה גם היא טיסות נוחות דרך פרנקפורט לבאקו, אך טסה לירוואן ולטביליסי רק דרך מינכן.

 

מתי לנסוע: עכשיו זו עונה מצוינת לטיול והיא תהיה כזו עד נובמבר, שמסמן את כניסת החורף.

 

אשרות כניסה: יש להצטייד בתמונות דרכון. את אשרת הכניסה לאזרבייג'אן מקבלים בנמל התעופה של באקו תמורת 40 דולר. בעלי דרכון ישראלי אינם זקוקים לאשרה לביקור בגאורגיה. את האשרה לארמניה אפשר לקבל בנמל התעופה של ירווואן, או בכל תחנות הגבול בעת מעבר מגאורגיה, בתשלום של 30 דולר.

 

כסף: להצטייד בדולרים או ביורו, רצוי במזומן וחלק בשטרות קטנים. בבתי מלון גדולים אפשר להשתמש גם בכרטיסי אשראי. מומלץ להחליף למטבע מקומי במשרדי חליפין הפועלים בעיקר בערים הגדולות. תמורת דולר אמריקאי מקבלים באזרביג'אן כ-‭4,500‬ מאנאט (MANAT)‬, בגיאורגיה כ-‭1.7‬ לארי (LARI)‬ ובארמניה כ-400 דראם (DRAM)

 

לינה: מומלץ לשהות במלונות טובים ואיכותיים. פה ושם, לאורך המסלול הקווקזי, אפשר למצוא בתי הארחה צנועים ונקיים. כדאי לבדוק את המקום לפני שמתחייבים לקחת את החדר.

 

מלונות מומלצים: בבאקו - מלון הבוטיק איצ'רישהר, החל מ-120 דולר לזוג ללילה, כולל ארוחת בוקר; מלון אבשרון בכיכר ‭,ASIDLAG‬ מול הים הכספי, החל מ-90 דולר לזוג ללילה. בטביליסי כדאי לבחור באחד משני מלונות הדגל של רשת “מאריוט“ (רצוי להזמין מקום מראש). לילה בהם עולה סביב 200 דולר לזוג, כולל ארוחת בוקר. בירוואן מומלץ לבחור ב“מאריוט“ המקומי, השוכן בכיכר הרפובליקה ומחלק מחדריו הענקיים נשקף נוף של הר אררט המושלג. המחיר לחדר זוגי ללילה: החל מ-125 דולר, כולל ארוחת בוקר. במסעדת המלון מציעים ‭,KHOROVATS‬ ארוחה המתבססת על מטעמי בשר בגריל, תמורת פחות מ-15 דולר.

 

קניות: שלוש המדינות מציעות מגוון דומה של מזכרות - עבודות יד, שטיחים ופירות יבשים משובחים. תקליטורי מוזיקה מקומית יהוו תמיד מזכרת קלה במשקל ונעימה לאוזן.

 

טיולים: בערים הגדולות אפשר להסתובב בעזרת מפות עם קצת עזרה מהמקומיים. מומלץ להשתמש במהדורה המעודכנת של “לונלי פלאנט“ בשילוב מידע הניתן לשליפה מהאינטרנט. אפשר גם לצאת לסיורים מאורגנים של חברות תיירות מקומיות. בין החברות המומלצות, שלהן ניסיון רב עם תיירים ישראליים: CAUCASUSTRAVEL בטביליסי ו- ‭AQUARIUS TRAVEL‬ בירוואן

 

טיולים מאורגנים מהארץ: מרום תעופה מציעה טיול מקיף לשלוש המדינות לשבועיים. כמה חברות המתמחות בטיולים גיאוגרפיים או בטיולי טבע, כמו “דרכים", "go tour" ו“אקו“ מציעות טיולים מאורגנים המתמקדים בגאורגיה או בשילוב של גאורגיה עם ארמניה - לרוב לשבוע או שבועיים. המחירים נעים בין ‭1,200‬ דולר לשבוע ל-‭2,500‬ דולר לשבועיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיכר הרפובליקה בירוואן, ארמניה
צילום: עדי שטרנברג
מבנה מעוטר בשאקי, ארבייג'אן
צילום: עדי שטרנברג
מומלצים