גל זעם בעקבות דברי האפיפיור על מוחמד
האפיפיור ציטט אמירה של קיסר ביזנטי מהמאה ה-14 לפיה "הנביא מוחמד הביא לעולם רק רוע", עורר את חמתם של מוסלמים ברחבי העולם שטוענים שהוא הצטרף ל"ברית הציונית-אמריקנית" נגד דתם. פוליטיקאי טורקי אף השווה אותו להיטלר ומוסוליני
דברים שנשא השבוע האפיפיור, בנדיקטוס ה-16, עוררו זעם רב במדינות רבות בעולם המוסלמי והוציאו רבבות אנשים לרחובות במחאה. בהרצאה שקיים בבוואריה חזר בנדיקטוס על ביקורת שהשמיע במאה ה-14 קיסר ביזנטי, ולפיה כל מה שהנביא מוחמד הביא לעולם הוא רוע. גל ההדף הורגש מבריטניה ועד אינדונזיה: מוסלמים מרחבי העולם דורשים כעת התנצלות מהאפיפיור, וטוענים שהוא הצטרף למסע תעמולה נגד דתם.
"האפיפיור של הוותיקן מצטרף לברית הציונית-אמריקנית נגד האיסלאם" - קראה כותרתו של העיתון המוסלמי המוביל במרוקו. בלבנון, המנהיג הרוחני של חיזבאללה, השייח' מוחמד חוסיין פדלאללה, התעקש לקבל הבהרות והתנצלות: "אנו דורשים שהאפיפיור יתנצל באופן אישי, ולא דרך גורמים בוותיקן, בפני כל המוסלמים באשר הם".
הפרלמנט בפקיסטן העביר החלטה המגנה את דברי האפיפיור ומאוחר יותר זומן שגריר הוותיקן במדינה לשיחת הבהרה במשרד החוץ. הגדיל לעשות סליח קפסוז, מספר 2 במפלגתו של ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שהשווה בין האפיפיור לגדולי הפשיסטים בהיסטוריה. "בנדיקטוס, שהוציא מפיו אמירות כה מעליבות, יירשם בדפי ההיסטוריה באותה קטגוריה כמו אדולף היטלר ובניטו מוסוליני", אמר קפסוז.
מפגינים זועמים בהודו (צילום: איי.פי)
הפרשה החלה עוד לפני ההרצאה, במיסה שערך ביום ג' האפיפיור בעיר רגנסבורג בפני קהל של כ-260 אלף איש. הוא אמנם לא ציין בדבריו דת כלשהי אך דחה את השימוש בשמו של האלוהים כדי להצדיק מעשים קיצוניים ושנאה.
מאוחר יותר, בהרצאה בפני קהל מאמינים באוניברסיטת רגנסבורג, הציג האפיפיור את התפיסה הנוצרית לפיה מאמיני האיסלאם הראשונים הפיצו את דתם באמצעות אלימות. בנדיקטוס הבהיר שהוא מצטט מהכתובים, וחזר על דבריו של הקיסר הביזנטי מנואל השני פלאיולוגוס מהמאה ה-14, שאמר: "תראו לי בדיוק איזה דברים חדשים הנביא מוחמד הביא עמו, ותמצאו שם רק רוע וחוסר אנושיות - כמו ההוראה להשתמש בחרב כדי להפיץ את האמונה כפי שהוא ראה אותה".
בהמשך התייחס האפיפיור למושג "ג'יהאד" והסביר כי מלחמת קודש היא מושג בעל סתירה פנימית, משום שאלימות בשם הדת עומדת בניגוד לרצון האל.
הביקורת החלה מיד למחרת. מחשש שהזעם יגאה ויהפוך אלים - כפי שהיה בפרשת הקריקטורות של הנביא מוחמד - מיהר הוותיקן להביע צער על פגיעה במוסלמים ומסר ש"התקשורת פירשה שלא כהלכה ציטוטים היסטוריים בהם השתמש האפיפיור בהרצאתו". עם זאת, בוותיקן טענו שהאפיפיור לא הביע תמיכה, אך גם לא התנגד, לדברים שציטט.
"הכפשות רק יחזקו את אור האיסלאם"
זה היה האות למבול של גינויים מכל רחבי העולם המוסלמי. ארגון האחים המוסלמים, שבסיסו במצרים, קרא למדינות מוסלמיות לנתק את קשריהן עם הוותיקן במידה והאפיפיור לא יסכים לחזור בו מדבריו ולהתנצל. סניף הארגון בירדן אמר כי דברי האפיפיור חשפו שנאה עמוקה כלפי האיסלאם ורק הרחיבו את הקרע בינו לבין המערב. במקביל, ממשלת פקיסטן פנתה לשגריר הוותיקן בארצה ודרשה את התנצלות הכנסייה הקתולית.
איש הדת האיראני אחמד חאתמי, אמר כי דבריו של האפיפיור נובעים מבורות. "מצער מאוד שהאפיפיור הגדיר את האיסלאם כדת אלימה בזמן שהוא אינו מכיר את האיסלאם", אמר חאתמי בדרשת יום השישי במסגד הראשי בטהרן. "אנחנו מודיעים לאפיפיור שהכפשות כאלה רק יחזקו את אור האיסלאם".
זעם גם בשטחים
לא הועילה גם הודעת הבהרה שפירסם נציגו של האפיפיור ב"ארץ הקודש", הפאטריארך הקתולי מישל סבאח, שהדגיש את הנסיבות בהן נאמרו הדברים והביע תמיהה מדוע דווקא קטע קצר ומחוסר הקשר הוצא מדבריו של האפיפיור בהרצאה. "אני תמה מיהו זה שהעביר לידי כלי התקשורת הערביים את הקטע הקצר הזה בהרצאה שהופנתה לעבר אירופה החילונית, ולא לאיסלאם? האם איננו יכולים להטיל ספק שמי שהבליט שורות מועטות אלה רצה לגרום למלחמת אחים ולתגובות בעולם המוסלמי באופן שיצטרף לתמונות השליליות על האיסלאם כיום?"
גם ברשות הפלסטינית זעמו על הדברים. ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, הצטרף לקריאות המחאה ואמר ש"האפיפיור העליב את המוסלמים בכל העולם". בשיחה עם כתבים בתום תפילות יום השישי ברצועת עזה, הוסיף הנייה כי יתארגנו הפגנות כדי "לבטא את הכעס הפלסטיני על ההערה שפגעה באיסלאם ובמוסלמים".
הבטיח, וקיים: כאלפיים פלסטינים הפגינו בעיר עזה נגד התבטאות האפיפיור והאשימו אותו ב"הובלת מסע צלב חדש נגד המוסלמים בכל העולם".