אגוז יפני קשה לפיצוח
כהונתו יוצאת הדופן של ג'וניצ'ירו קואיזומי מגיעה לסופה, והמפלגה בחרה בשינזו אבה כמחליפו. הפוליטיקאי הכריזמתי שיהיה ככל הנראה ראש הממשלה הבא, נחשב לימני מקודמו. הוא לא רוצה להמשיך ולהתנצל על חטאי העבר ומעדיף לטפח את הגאווה הלאומית והפטריוטיות. הוא רוצה צבא שידיו אינן כפותות ומדיניות חוץ עולמית ולא אזורית. פרופיל
בטוקיו בחרה אתמול (ד') מפלגת השלטון הליברל-דמוקרטית במזכיר הממשלה שינזו אבה, כמועמד מטעמה לתפקיד ראש הממשלה, במקומו של ג'וניצ'ירו קואיזומי, שפורש בסוף החודש.
הבחירה אמנם טעונה אישור בדיאט (הפרלמנט) היפני, אולם מאחר שלמפלגה יש רוב של צירים בבית, מדובר בהצבעה רשמית בלבד וביום שלישי הבא ניתן יהיה לברך על המוגמר. בשבוע הבא יפרוש קואיזומי, ששינה את פניה של יפן בחמש שנות כהונתו יוצאת הדופן, ויפנה את הדרך לאבה, שצפוי גם הוא להמשיך ולהוציא את יפן מהפינה אל קדמת הבמה.
אבה, שחוגג היום יום הולדת 52, צפוי להיות ראש הממשלה הצעיר ביותר בתולדות יפן, והראשון שנולד אחרי מלחמת העולם השניה. שתי עובדות אלה, יחד עם אופיו והשקפותיו, מעידים בין היתר על התהליך שעובר על יפן בשנים האחרונות - האומה המסוגרת בדרך כלל מאמצת מחדש את הפטריוטיות והגאווה הלאומית שנטשה אחרי המלחמה, היא מפגינה מרץ רב לפעול בזירה הבינלאומית - ולא רק בזירה האזורית - ומנסה לשוב ולתפוס את מקומה בעולם - ולא רק במישור הכלכלי.
עידן מחודש של גאווה לאומית
כדי להכיר את אבה צריך לחזור לבית הספר ולפתוח את ספרי ההיסטוריה של תלמידי כיתה ח'. הספרים הללו עוררו לפני כשנה סערה אזורית והביאו את יחסי יפן, סין וקוריאה למשבר, אך אבה רואה בהם אבן יסוד בחייה של האומה היפנית החדשה.
התלמידים לומדים מהספר דבר מה שנחשב לטאבו מוחלט ביפן שלאחר מלחמת העולם השניה - להתגאות בארצם. חומר הלימוד מעמעם ומרכך את ההתייחסויות לפשעי המלחמה שביצעו צבא יפן הקיסרי בתקופת שבין מלחמות העולם, טוען שיפן יצאה למלחמה בראש ובראשונה לצורך הגנה עצמית ומטפח את תחושת הגאווה והעצמאות היפנית.
הספר עורר מחלוקת לא רק בסין ובקוריאה - שסבלו ממעשי היפנים בתקופת המלחמה, אלא גם ביפן עצמה, שרבים בה עדיין מכים על חטאי העבר. זו הסיבה שהוא הוכנס לתוכנית הלימודים רק בקומץ בתי ספר, למרות שזכה לאישור הוועדה הרלוונטית במשרד החינוך.
לטפח את הגאווה הלאומית (צילום: איי.פי)
אך התוכניות של אבה באשר לעתידה של יפן אינן מסתכמות בספרי לימוד, או בדרישה מעורר מחלוקת למורים להצדיע לדגל השמש העולה ולשיר את ההימנון כל בוקר. במשך החודשים הארוכים עד לבחירתו, הוא הבהיר שבכוונתו להמשיך את הקו הפעלתני בו נקט קואיזומי, אך להחליף הילוך. הוא רוצה לחזק את הפטריוטיות היפנית לא רק בכיתות הלימוד אלא גם בציבור הרחב, לשכתב את החוקה היפנית, שנכפתה על טוקיו המובסת בידי אמריקה, לאפשר לצבא יפן לפעול בגמישות רבה יותר ולרענן חלק מהמסורות.
במשך שנים רבות התגאתה יפן בהיותה החברה הפציפיסטית המושלמת. אך התעצמותה של סין - במישור הכלכלי, הפוליטי והצבאי - והאפשרות של צפון קוריאה גרעינית, שינו את פני המגרש ואילצו את יפן להתמודד עם אתגרים חדשים - קיומיים לעיתים.
כמו קואיזומי - רק מימין
עוד לפני שנודעו השקפותיו, עצם בחירתו של אבה עוררה דאגה בקרב שכנותיה של יפן. סבו, נובוסוקה קישי, נעצר אחרי מלחמת העולם השניה בעוון פשעי מלחמה אולם לא הורשע והפך בשנת 1957 לראש הממשלה. בספר שכתב לאחרונה הטיל אבה ספק בלגיטימיות של בתי הדין לפשעי מלחמה שהקימה ארצות הברית בטוקיו כדי לשפוט את מנהיגי יפן המובסת. כשנשאל שאלה בנושא אשתקד הוא הכחיש את היותו לאומן ואמר: "... אני סבור שאדם שאינו פטריוטי לא יכול להיות מנהיגה של מדינה".
עמדותיו הניציות של אבה קנו לו תומכים רבים בקרב השמרנים ביפן. מורו ורבו קואיזומי הרתיח את סין וקוריאה כשביקר במהלך כהונתו במקדש יאסוקוני, בו מונצחים חללי המלחמות של יפן, ביניהם פושעי מלחמה מורשעים (וסבו של אבה). אך קואיזומי התעקש להמשיך בביקורים וטען שהוא עושה זאת כאדם פרטי. אבה לעומתו, התמיד בביקורים ולא נרתע לעשות זאת גם מתוקף תפקידו הרשמי, בצעד שעורר עליו ביקורת מבית ומחוץ. כשנשאל האם ימשיך בביקורים כראש ממשלה סרב לאשר או להכחיש.
אבה במקדש יאסוקוני (צילום: איי.פי)
יתרה מזאת, קואיזומי הקפיד במשך שנות כהונתו לחזור ולהתנצל בפני עמי האזור על זוועות המלחמה בנוסח ששימש את יפן משנת 1995, ומודה בתוקפנות שלה באותן שנים. אבה לעומתו היה הרבה פחות ברור, ואמר שהוא מכיר ב"רוחה" של ההתנצלות, אך מציע שהיסטוריונים - ולא פוליטיקאים - ישפטו את עברה של יפן.
אך אבה לא חי רק בעבר. כשצפון קוריאה ביצעה לאחרונה ניסוי טילים שאיים על יפן באופן מפורש, היה זה אבה שקרא בפרלמנט לדון באפשרות של שינוי החוקה היפנית, באופן שיאפשר לצבא לשגר מתקפת מנע נגד מטרות המהוות איום ממשי על טוקיו. לפני עשר שנים, התבטאות כה מיליטריסטית הייתה מעוררת סערה רבתי שהייתה מאלצת את הדובר להתפטר בבושת פנים. כיום, הדברים רק סייעו לאבה לקצור שבחים ולגרוף תומכים.
היחס לישראל? עדיין לא ברור
בחודשים האחרונים שיגר אבה רמזים עבים על השקפותיו ותוכניותיו לעתיד, בנושאי כלכלה ופנים, וגם בנושאי מדיניות חוץ - אם כי בעיקר זו הנוגעת לאסיה וליחסים אם ארצות הברית. גורמים דיפלומטיים האמונים על מדיניות יפן במזרח התיכון עדיין לא יודעים מה יהיה יחסו לישראל ולסכסוך הישראלי פלסטיני, והאם יפגין סימפטיה לישראל כפי שעשה קודמו.
"יש החוששים שהרומן שטיפח קואיזומי עם נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש יתחלף כעת ביחסים צוננים יותר", אמר ל-ynet ג'רי פארק, עיתונאי קוריאני העובד בטוקיו. "בוש ואבה אמנם דומים - שניהם שמרנים בדעותיהם, ואבה נחשב מאוד פרו אמריקני, אבל היחסים בין קואיזומי לבוש היו אינטימיים ועל בסיס אישי. עם אבה זה לא יהיה אותו הדבר".
"הוא מאוד ימני, ובנה את כוחו בעמדות הנוקשות שהפגין במשא ומתן עם צפון קוריאה בסוגיית היפנים שפיונגיאנג חטפה", אמר מקור דיפלומטי בכיר. "ביפן רואים באבה כאחראי להצלת כבודה של יפן בעניין הזה, כי הוא לא רק הביא לשיחרור חטופים אלא גם אילץ את צפון קוריאה להתנצל. יתכן שעל רקע זה, הקיפאון ביחסים עם סין וקוריאה יימשך".
אבה כבר אמר שהוא רוצה שביקורו הרשמי הראשון מחוץ ליפן יהיה במדינה אסייתית. ההערכה היא שיעדיף לאחוז בשור בקרניו ויבקש לבקר דווקא אצל הנשיא הסיני הו ג'ינטאו, שלא נפגש עם עמיתו היפני מאז אפריל 2005. מקורביו אומרים שביקור כזה "ייתכן מאוד". יפן רוצה לנסות ולפוגג את המתיחות באיבחה דיפלומטית אחת וגם סין רוצה לפתוח דף חדש.