שתף קטע נבחר

 

שלא נדע: מדריך לנפגעי תאונות דרכים

תאונות הדרכים הן עדיין מכת מדינה ומדי יום יש נפגעים. כדי להקל עליהם, הכנו מדריך המפרט מתי הם זכאים לפיצויים. בכל מקרה, סעו בזהירות

תאונות הדרכים, הן למרבה הצער, עדיין מכת מדינה. הפגיעה בתאונת דרכים, היא טראומתית, וכרוכה - בנוסף לפגיעה הגופנית והנפשית, גם בפגיעה כלכלית.

 

לקראת השנה החדשה, וכדי להקל עליכם הנפגעים בשעתם הקשה, הכנו מדריך המפרט, על קצה המזלג, את התנאים המזכים בפיצויים. אבל מעבר לכל, סעו בזהירות ושלא תזדקקו למדריך זה.

 

מי זכאי לפיצויים?

נוסע, נהג, או הולך רגל, שנפגע בתאונת דרכים, זכאי לפיצויים עבור נזקי גופו ונפשו, על פי חוק מיוחד, הקרוי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, שנהוג לכנותו בקצרה "חוק הפלת"ד". הזכאות המיוחדת לפי חוק הפלת"ד, באה בנוסף לזכותו של הנפגע לתגמולים מכוח ביטוחים פרטיים שרכש בעצמו, או שנרכשו לטובתו (על ידי מעביד, למשל), כגון: ביטוחי חיים, מנהלים, אובדן כושר עבודה, תאונות אישיות.

 

בני נהרג בתאונה כאשר רכב על האופנוע שרכשתי עבורו כמתנה ליום ההולדת. מאז אינני מתפקדת והטיפול הנפשי יקר. האם אני זכאית לכיסוי הוצאות אלה?

 

בן משפחה של נפגע שניזוק נפשית עקב פגיעת קרובו בתאונה, זכאי אף הוא לפיצויים, אפילו שקרוב המשפחה לא נפגע ישירות בתאונה. אולם זאת בתנאי שהנזק הנפשי הוא מהותי ונגרם בקרבת מקום וזמן לתאונה.

 

מהם כלי הרכב שהפגיעה בהם מזכה בפיצויים?

 

מכוניות פרטיות, מסחריות, מיניבוסים, אוטובוסים, מוניות, משאיות, אופנועים, קטנועים וכיוצא באלה כלי רכב, הנעים בכוח מכני על פני הקרקע וייעודם העיקרי לשמש לתחבורה יבשתית. גם רכבות, טרקטורים, מכונות ניידות הכשירות לנוע בכוח מכני בכביש, נגררים ונתמכים.

 

הפסיקה הישראלית עשירה במחלוקות בסוגיה זו ומתחדשת ממש מדי יום. כך למשל, קיימים חילוקי דעות בשאלה אם קלנועית היא רכב מנועי. לעיתים מה שבלשון יום יום לא נראה כלל כרכב מנועי ייחשב ככזה על ידי בתי המשפט. לעומת זאת, החוק שלל במפורש פיצויים ממי שנפגע בכסא גלגלים, בעגלות נכים ובמדרגות נעות.

 

האם פגיעה מכל שימוש ברכב מזכה בפיצויים?

 

לא, אבל מסגרת השימושים המזכים רחבה מאוד: היא כוללת כמובן פגיעה תוך כדי נסיעה, אבל גם תוך כדי חניה, דחיפת הרכב, החלפת גלגל, או תיקון דרך ברכב שנעשו על ידי הנהג עצמו וגם פגיעות ממטען נופל מרכב עומד.

 

רכבתי על אופני ונתקעתי בתוך רכב חונה. האם אני זכאי לפיצויים?

רק אם הרכב חנה במקום היוצר סיכון תחבורתי, בתוך צומת, או בשולי כביש מהיר למשל. אבל אם הרכב במקום חנייה מוסדר – אינך זכאי.

 

ירדתי מרכבי הפרטי בתום הנסיעה. תוך פריקת סל מצרכים המצוי במושב שליד נפלתי ונפגעתי. אני זכאי לפיצויים?

 

לפי דעה שהובעה בבית המשפט העליון הנך זכאי לפיצויים. לעומת זאת דינה של פגיעה ממכסה מטען בעת העמסת מצרכי מכולת, עדיין נתון במחלוקת. אחד מבתי המשפט קבע כי במקרה כזה קיימת זכאות לפיצויים, כל עוד מדובר בפריקת מטען פרטי ולא מסחרי.

 

ילדי שיחק באוטו, שחרר את בלם בחניה, האוטו הידרדר והילד נפגע?

 

ילדך זכאי לפיצויים. באחד המקרים שנדונו בבית המשפט העליון, ילד עמד על רמפה מחוברת לארגז משאית. חברו העלה והוריד את הרמפה בלחיצת כפתור מלוח הפיקוד שלה. רגלו של הילד נתקעה במרווח שבין הרמפה למשאית. העליון: הילד זכאי לפיצויים, למרות שהפך את הרמפה לזירת משחקים. מקרה דומה, של תאונה במהלך משחק ילדים, בכננת קדמית של ג'יפ, שנועדה לחילוץ עצמי של הג'יפ נדון בעליון. גם כאן נקבע כי על אף שהתאונה אירעה עקב משחק ילדים, הנפגעים זכאים לפיצויים.

 

האם משפחתו של אדם שמתאבד באמצעות רכב זכאי לפיצויים?

 

בית המשפט העליון קבע כי התשובה תלויה בדרך בה מבוצעת ההתאבדות. אם הוא משליך עצמו מתחת לרכב נוסע, או נשכב על פסי רכבת במטרה להתאבד, משפחתו אינה זכאית לפיצויים. אם הוא מממש את כוונתו תוך כדי נהיגה ברכב, שני שופטים בעליון קבעו שמשפחתו זכאית.

 

נוסע ברכב: את מי הוא תובע?

 

את מבטח הרכב בו נסע. אין זכאות לפיצויים ממבטח של רכב מעורב אחר בתאונה, גם אם נהג הרכב האחר אשם בתאונה.

 

הולך רגל: את מי הוא תובע?

 

את מבטח הרכב שפגע בהולך הרגל. החוק אינו מציב תנאי, שהפגיעה בהולך הרגל תהיה במגע פיזי עמו. לדוגמה: רכב התקרב אל אדם. הוא נבהל, קפץ לבור ונפגע. בית המשפט פסק כי הוא זכאי לפיצויים ממבטח הרכב. הולך רגל שנפגע ממספר רכבים, רשאי לתבוע את חברת הביטוח של אחד הרכבים, או של כל הרכבים שהיו מעורבים בתאונה, לפי שיקול דעתו.

 

נהג הרכב: את מי הוא תובע?

 

את מבטח הרכב בו נהג בעת שנפגע. אין זכאות לפיצויים ממבטח הרכב האחר, גם אם נהגו של הרכב האחר אשם בתאונה.

 

רכב ללא ביטוח או לא ידוע: את מי תובעים?

 

את הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, או בקיצור קרנית. קרנית הוא תאגיד, שהוקם על פי חוק הפלת"ד, במטרה לפצות את הנפגעים שאינם יכולים לתבוע חברת ביטוח. למשל, במקרה של תאונת "פגע וברח" בה זהות כלי הרכב הפוגע אינה ידועה, או במקרה בו נהג הרכב נהג ללא רישיון בר תוקף, או בנסיבות אחרות בהן הביטוח אינו מכסה את השימוש שנעשה ברכב במועד התאונה.

 

לדוגמה: חייל נפגע בתוך רכב טרמפ. החייל לא חשב שנגרם לו נזק רציני. הוא גם מיהר לבסיס. לכן לא לקח את פרטי הרכב שבו נפגע. בית המשפט קבע, כי ניתן לתבוע את קרנית רק כאשר סיבות חיצוניות מיוחדות מנעו מהנפגע לאתר את הנהג, או כאשר בעת התאונה היה הנפגע במצב גופני, שכלי, או נפשי מיוחדים, או כאשר מדובר בנפגע קטין. לכן, נפגע אשר רשלנות ואזלת יד מצידו גרמו לכך שעזב את זירת התאונה ללא קבלת הפרטים, לא יהיה זכאי לפיצויים מקרנית.

 

האשם בתאונה: האם זכאי לפיצויים?

 

החוק הישראלי אימץ בתחום תאונות הדרכים את עקרון האחריות המוחלטת No Fault. הזכאות לפיצויים עבור פגיעה בתאונת דרכים קיימת, אפילו לא הייתה כל אשמה מצד הפוגע, ואפילו התאונה אירעה באשמתו של הנפגע.

 

שכחתי לחדש את רישיון הנהיגה, האם בשל כך אינני זכאי לפיצויים?

 

נפגע אשר נהג ללא רישיון נהיגה תקף, אינו זכאי לפיצויים. אולם החוק מסייג וקובע כי נהג שרישיונו פקע בגלל אי תשלום אגרה, עדיין זכאי לפיצויים.

 

בני קיבל לפני חודש רישיון ובניגוד לרשום בו נהג ללא מלווה ונפגע. האם הוא זכאי לפיצויים?

 

בית המשפט העליון קבע כי לא כל הפרת הגבלה או תנאי ברישיון, תיחשב כנהיגה ללא רישיון, אלא רק הפרת תנאי או הגבלה, המתייחסים למימדיו הפיזיים האינהרנטיים של הרכב. לכן, נהג שנפגע ברכב שמשקלו עולה על ארבעה טון, לא יהיה זכאי לפיצויים, אם הוא מחזיק ברישיון נהיגה מדרגה שתיים, המתיר לו לנהוג ברכב שמשקלו עד ארבעה טון בלבד.

 

נהג שייפגע תוך נהיגה באופנוע שנפח מנועו עולה על חמש מאות סמ"ק, או ברכב נוסעים פרטי (הדורש רישיון דרגה שתיים), לא יהיה זכאי לפיצויים, אם הוא מחזיק ברישיון נהיגה מדרגה ב' המתיר לנהוג באופנוע בעל נפח מנוע עד חמש מאות סמ"ק בלבד.

 

לעומת זאת, לא ישללו פיצויים מנהג שהפר תנאי ברישיון הנהיגה המתייחס לייעוד הרכב, כרכב פרטי, מסחרי, עבודה, או תנאי אחר שאינו נוגע למאפיין פיזי של הרכב. למשל, נהג המחזיק ברישיון נהיגה דרגה שתיים המתיר לנהוג ברכב נוסעים פרטי. אם נהג כזה ייפגע בתאונת דרכים שעה שהוא נוהג במונית, הוא יהיה זכאי לפיצויים, אף על פי שלצורך נהיגה במונית, נדרש רישיון נהיגה דרגה חמש. בדומה, נהג שהסיע נוסעים מעבר למותר, עדיין יהיה זכאי לפיצויים. זאת, למרות שלצורך הסעת מספר נוסעים גדול יותר, דרושה דרגת רישיון אחרת.

 

על פי כללים אלה, קבע העליון כי אדם שנהג ברכב תוך הפרת איסור על נהיגת רכב ללא הגה כוח ונהג חדש שנהג ברכב ללא מלווה, זכאים לפיצויים. מדברי בית המשפט העליון עולה, כי גם נהג שלא הרכיב משקפיים, למרות שרישיונו הותנה בהרכבת משקפיים, יהיה זכאי לפיצויים.

 

נפגעתי בתאונת דרכים בדרך לעבודה. מה זכויותי?

 

אדם שנפגע בתאונת דרכים במהלך עבודתו, בדרך למקום עבודתו, או בדרך חזרה ממקום עבודתו, זכאי לתבוע גמלאות בעין (ריפוי, החלמה, שיקום רפואי ומקצועי) וגמלאות בכסף (דמי פגיעה, מענק וקצבה), מהמוסד לביטוח לאומי.

 

לכן, הנך זכאי לגמלאות גם מהמוסד לביטוח לאומי וגם מחברת ביטוח החובה. אולם שווי הגמלאות שהמוסד מעניק, מנוכה מהפיצויים המשולמים על ידי מבטח הרכב. לעיתים תוכל לקבל תוספת של 25% מעבר לנזקך. לשם כך עליו לנקוט בצעדים מסוימים.

 

מה השכר שמקובל לשלם לעורך הדין עבור הטיפול בתביעת הפיצויים?

 

על פי החוק וכללי לשכת עורכי הדין, כאשר שכר טרחת עורך הדין נקבע על פי התוצאות, הוא משולם בסוף ההליך, על פי סכום הפיצויים הכולל שישולם לנפגע בפועל במסגרת התביעה: 8% במקרה שמושגת פשרה לפני הגשת תביעה לבית משפט; 11% במקרה שמושגת פשרה לאחר הגשת תביעה לבית משפט; 13% במקרה בו ההליך המשפטי מוצה בפסק דין. לשכר הטרחה מתווסף מ.ע.מ. כחוק.

 

בתי המשפט מוסיפים כדבר שבשגרה, על הפיצויים שנפסקים לטובת הנפגע, את שיעורי שכר הטרחה המפורטים לעיל. גם אם התיק מסתיים בפשרה, נהוג שחברת הביטוח מכסה את שכר הטרחה של עורך הדין המייצג את הנפגע.

 

הכותב הוא עו"ד המתמחה בנושאי ביטוח

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים