ארה"ב: עצורי אל-קאעידה יובאו למשפט
היום הודיעה ארצות הברית כי תוך שלושה חודשים יתקיים שימוע ל-14 עצורי הטרור שהובאו לאחרונה לבית הכלא הצבאי במפרץ גואנטנמו ממתקני הכליאה הסודיים שבהם הוחזקו. בין עצורים אלה: מתכנני פיגועי 11 בספטמבר ופיגועי השגרירויות
גורמים רשמיים בארצות הברית הודיעו היום (יום ה') כי תוך שלושה חודשים יתקיים שימוע לחשודים במעורבות בפיגועי טרור נגד מטרות אמריקניות. מדובר ב-14 חשודים, בהם מתכנני מתקפת הטרור על ארצות הברית ב-11 בספטמבר, הפיגוע במשחתת האמריקנית "קול" והפיגועים בשגרירויות ארה"ב בקניה ובטנזניה.
הבכיר שבעצורים הוא חאליד שייח' מוחמד, מתכנן פיגועי 11 בספטמבר, מי שנחשב כדמות השלישית בחשיבותה בארגון אל-קאעידה, לפני שנלכד בפקיסטן. עצור נוסף הוא רמזי בן-אל שיבה, בכיר נוסף באל-קאעידה החשוד בתכנון מתקפת הטרור ובמעורבות במתקפת הטרור האווירית שסוכלה בבריטניה בחודש שעבר; גם אבו-זוביידה, מי שנחשב כחולייה המקשרת בין אוסמה בן-לאדן לבין תאי הטרור של אל-קאעידה, שנתפס בפקיסטן ב-2002, נמנה אף הוא עם העצורים שיובאו למשפט.
בכיר בצבא האמריקני מסר כי השימוע ל-14 העצורים יתקיים במתקן הכליאה של צבא ארה"ב במפרץ גואנטנמו שבקובה, שאליו הועברו העצירים לאחרונה. בתחילת החודש, הודיע נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש, כי העצורים הועברו לכלא במפרץ גואנטנמו, לאחר שתושאלו והוחזקו במתקנים סודיים של סוכנות הביון האמריקנית, שחלקם היו מחוץ לגבולות המדינה. בוש ציין אז כי העצירים הועברו לגואנטנמו מתוך כוונה להביאם לדין.
הסכמה על נהלי החקירה
היום הושגה הסכמה בין הבית הלבן לבין מחוקקים רפובליקנים בקוגרס באשר לחקיקה שתסדיר את נוהלי חקירתם של חשודים בטרור ואת הליכי משפטם.
נושא זה גרם לפילוג במפלגה הרפובליקנית; לפני שבוע, דחו שלושה סנטורים רפובליקנים בכירים, בהם המועמד לנשיאות הסנאטור ג'ון מק'קיין, את עמדתו של הנשיא ג'ורג' בוש בנושא, והעבירו החלטה בוועדת השירותים המזויינים בסנאט, שנועדה להגן על זכויותיהם של חשודים בטרור בעת חקירתם.
נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, אמר במהלך סיור בפלורידה כי "ההסכמה משמרת את הכלי המשמעותי ביותר שיש לנו כדי להגן על המדינה ולסכל פעילויות טרור. בין היתר, יוקמו ועדות צבאיות שיביאו רוצחים אכזריים אלו לדין".
"ההסכם שהשגנו מעניק לנשיא את הכלים להם הוא זקוק כדי להמשיך להילחם במלחמה בטרור, ולהביא את האנשים המרושעים האלה לדין", אמר היום מק'קיין. "אין ספק שרוחה של אמנת ז'נבה והגינותה נשמרו".
יחס הוגן
סגן מפקד מתקן הכליאה במפרץ גואנטנמו מסר כי העצורים זוכים ליחס הוגן. "הם מסתגלים היטב לסביבתם החדשה", אמר לעיתונאים, והוסיף כי הם זוכים לטיפול רפואי ואף קיבלו נייר כדי לכתוב מכתבים. קצין בכיר אחר בצבא מסר בתדרוך לכתבים בפנטגון, כי מאז שהובאו לבית הכלא במפרץ גואנטנמו, העצירים לא תוחקרו, אלא רק עברו "תקופת התאקלמות".
היום דיווח העיתון "וושינגטון פוסט" כי נציגי הצלב האדום הבינלאומי צפויים להגיע למפרץ גואנטנמו ביום שני הקרוב, ולהיפגש לראשונה עם 14 עצורי הטרור. מדובר במפגש הראשון עם העולם החיצון שיקיימו החשודים מאז שנתפסו. דובר הצלב האדום, סיימון שורנו, ציין כי הפגישות יהיו חלק מביקור שגרתי שמקיימים נציגי הארגון בארה"ב. לדבריו, הנציגים צפויים לשהות במחנה במשך שבועיים. עם זאת, פקידים במשרד ההגנה האמריקני לא יכלו לאשר את הביקור המתוכנן.
משפט צבאי אינו חוקי
בתוך כך, הטיל היום ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" ספק בחוקיות הכוונה לשפוט את עצירי הטרור בבתי משפט צבאיים, וטען כי היא עשויה להביא להוצאתם להורג של אנשים תמימים שהואשמו בשוגג.
"לדעתי, אין סיבה מוצדקת להתעקש על קיום משפטים סודיים בשם שמירה על מקורות מודיעיניים", אמרה מזכ"לית הארגון, איירן קאהן, לסוכנות הידיעות איי.פי. היא הוסיפה כי "קיום משפט שבו מותר השימוש בראיות סודיות, וכאשר הנאשם אינו מסוגל להגן על עצמו ועומד בפני עונש מוות - בעיני אין הדבר שונה בהרבה מאשר הוצאתו להורג בלא משפט".