שתף קטע נבחר

את מי מטריד רמון

בפרשת משפטו של שר המשפטים לשעבר יש משהו מטריד לא פחות מהעבירות המיוחסות לו. אבל לפני שניגש למשהו הזה, צריך להבדיל בין רמון לבין נאשמים או חשודים אחרים, למשל הנשיא קצב. המקרה של הנשיא ברור יחסית: יש שורת מתלוננות - הרלוונטית שבהן היא אותה א' מפוקסלת - שמדווחות כביכול על ניצול מעמדו של קצב בתפקידיו השונים כדי לאלץ אותן לקיים יחסי מין. מכאן יש שתי אפשרויות שקשה להפריז בדרמטיותן. הראשונה היא שהאיש שמכהן במשרה הציבורית הרמה ביותר בישראל הוא אנס סדרתי, אחד שמנצל בכל הזדמנות את הכפופות לו, ושדרכו לבית הנשיא זרועה בקורבנות ממין נקבה. השנייה היא, שמישהו תפר את האם-אמא של התיקים לנשיא.

 

מילא אם היתה מתלוננת אחת שהודחה לתלונת שווא, אבל כאן מדובר בשורה של מתלוננות - שמי שמפעיל אותן, אם אכן יש כזה, עשה עבודה יסודית כדי לקבור את הקריירה של קצב. הבעיה בתיאוריה הזאת היא בחוסר חשיבותו של קצב - בסך הכל פוליטיקאי בינוני, שבדרך נס הזדמן לו לאייש משרה כה בכירה. ספק אם מישהו היה טורח כל כך להכשיל קריירה ציבורית פושרת שנמצאת גם כך בסוף דרכה.

 

אך בעוד שתיק קצב, תהיה בו ההכרעה אשר תהיה, הוא די ברור - אנס או קורבן - הרי שכתב האישום נגד חיים רמון שייך כבר לתחום אחר לגמרי. מה שמדהים הוא, שלמעט כמה שניות שעליהן נסוב הדיון, אין כמעט מחלוקת בין גרסת המתלוננת לגרסת הנאשם. הוא היה שר נערץ, היא חיילת מצודדת, היא העריצה אותו, הוא מן הסתם נמשך אליה (או לפחות אל הרעיון שבחורה צעירה כנראה מפלרטטת איתו) והכל נגמר בנשיקה: הדדית? כפויה? ספונטנית? יזומה? בכל אלה עוסק עתה בית המשפט.

 

חוקי המשיכה

מנין ההרגשה הלא נוחה? מקום טוב להתחיל לחפש בו הוא הדילמה שחשים גברים (ובכללם גם הח"מ) בבואם לדון בפרשה. מצד אחד, אנחנו מכירים לא מעט מערכות שבהן הטרדה מינית היא כמעט מובנית. לא אחת ראינו נשים מושפלות במקום שבו הבוס/המפקד הוא חרמן מזדקן שמתבשם מנוכחותן הנשית ומנצל את מעמדו כדי לרדות בהן. ומאידך, אנחנו מודעים גם לבעייתיות שיש למנהל-גבר בטריטוריה עתירת הורמונים.

 

במשך שנים ניהלתי עסק שרוב עובדיו היו עובדות, בשנות העשרים לחייהן. אנחנו, מנהלי החברה, לא היינו מבוגרים בהרבה, וכך יצא ששיחות המסדרון עסקו בעיקר בסקס לסוגיו. בקרב לקוחות שהזדמנו למשרד, במיוחד המבוגרים שבהם, נתגלעו פה ושם אי הבנות. היה מי שסבר שצעירה שנראית טוב, מתלבשת מינימלי ומדברת על מין בחופשיות, היא בהכרח "מחפשת" - מילה ששמעתי יותר מפעם אחת.

 

לא סתם אני מציין את הקשר בין הגיל לדיאגנוזה. אנשים מבוגרים, או כאלה שבאו מרקע מסורתי, מתקשים לעכל את ההוויה המשוחררת שבה נשים יכולות לחגוג את מיניותן - מבלי לרצות לחלוק אותה עם כל אחד. לפעמים גם לבנות היה חלק ב"אשמה". נשים רבות מודעות היטב לדרך שבה גברים מביטים בהן, נהנות מתחושת הכוח המשכרת ונוטות לבדוק את גבולותיה - רק כדי לגלות שהגבול הוא לעיתים קרוב משסברו.

 

אבל לא רק "אזור הדמדומים" הזה, שמתהווה כמעט תמיד במקום שבו גברים מהסוג הישן מתערבבים בנשים חדשות, הוא שמטריד בפרשת רמון, אלא גם אופי העבירה לכאורה. אין ספק שנוצרה אינטימיות מסוימת בין רמון למתלוננת. השאלה היחידה היא האם הוא נישק אותה בכפייה. נניח לרגע שכן: בחורה צעירה מפלרטטת קלות (לדעתו לפחות) עם גבר במיטב שנותיו. בשלב מסוים הוא מפרש את התנהגותה כרצון למגע אינטימי ומנשק אותה. בכך מסתיימת הפרשה: נשיקה חטופה.

 

גם אם נרצה לפרש בחומרה את המעשה המיוחס לרמון, אין כאן משום עבירה דרמטית. לכל היותר התנהגות שאינה הולמת את מעמדו וסמכותו, ופירוש מוטעה של כוונות הצעירה שמולו. בתשעים אחוזים מהמקרים אפשר לסיים פרשה כזאת בבירור מיידי שסופו התנצלות – ורק נזכיר כי לצורך הדיון קיבלנו כאן את גרסת המתלוננת, גירסה שהשר הנאשם מכחיש.

 

נשק הנשיקה

מה היה קורה אלמלא היה המטריד-לכאורה שר בכיר? נניח לרגע שהמנשק היה עובד אחר במשרד. האם גם אז היה העניין מגיע לבית המשפט בצורת כתב אישום? סביר להניח שלא. נשיקה, גם אם כפויה, אינה מעשה ששווה לבזבז בגינו את זמנם היקר של השופטים. אילו היתה מתייצבת שורת מתלוננות ומעידה על מעשים דומים שביצע בהן רמון לאורך חייו הציבוריים, היתה הפרשה צוברת משקל. אך לא כך הוא, ולכן סביר להניח שכל האירוע שרוי יותר בתחום האפור שניתן להגדירו כ"אי הבנה".

 

לא בכדי נראה רמון אמין למדי בתגובתו הראשונה לפרשה: "לו הייתי נשאל מהי העבירה שאין סיכוי שאבצע, הייתי אומר הטרדה מינית". רוצה לומר, שבעוד שפשעים אחרים עלולים להיות נחלתו של כל אדם, הרי שתחום פשעי המין הוא עבורו - גבר נאה עם רזומה גדוש בנשים יפות - מחוץ לתחום. אפשר לנפנף את הטיעון הזה כלא רלוונטי: אם להמשיך את הדימוי, הרי שגם עשירים גונבים. אבל יותר משהוא משקף טיעון משפטי מנצח, נדמה שהוא מעביר מסר של כנות: יותר משחשש רמון למעמדו, הוא פשוט נעלב, כאומר: "אני? צריך לנשק מישהי בכוח?".

 

היועץ המשפטי מזוז הסביר את החלטתו בכך שעל כל אדם לחשוב בנסיבות כאלה על ביתו, אשתו או אחותו. ניסיתי את התרגיל המחשבתי שהציע כבוד היועץ. כגבר נשוי ואב לשתיים, שמתי את יקירותיי בנעליה של המתלוננת. המסקנה: לו היה קורה כדבר הזה נניח לבתי, הייתי שמח לו המנשק-לכאורה היה מתנצל, והייתי שמח עוד יותר אם בתי היתה לומדת שיעור חשוב בשימוש בכוח המשיכה, שיעור שעלה לה "רק" בנשיקה ולא במעשה חמור יותר. אני מניח שלו היה היועץ מבקש להעמיד את המלצתו במבחן הציבור, הוא היה מקבל תשובה דומה ממרבית האבות/אחים/בעלים באשר הם.

 

בעוד זמן קצר אמור בית המשפט להכריע בעניינו של רמון. הבעיה, כך נדמה, אינה אם יורשע או יזוכה. עצם הגעתה של פרשיה כמעט טריוויאלית אל כותלי בית המשפט היא מטרידה בהרבה מהמעשים המיוחסים למטריד-כביכול.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
חיים רמון. "מה היה קורה אלמלא היה המטריד-לכאורה שר בכיר?"
צילום: ניב קלדרון
מומלצים