שתף קטע נבחר

 

סיור בלכיש: המפונים עדיין מחכים ליישוב קבע

לפני שש שנים הוחלט על הקמת היישובים אגוז, חרוב ומרשם בחבל לכיש. כשההתנתקות יצאה לפועל, מפוני נווה דקלים תוכננו להגיע ליישובים שיוקמו, אבל עד היום הבנייה אפילו לא התחילה. ועדת המשנה לביקורת המדינה ערכה סיור באזור ושמעה את טענות המפונים

כבר יותר משנה מחכים מפוני גוש קטיף להקמת יישובי הקבע שהובטחו להם. בתחילה הם פונו לבתי מלון, לאחר מכן הועברו לקרווילות וכיום הם עדיין ממתינים להקמתם של אגוז, חרוב ומרשם - יישובים שעל הקמתם בחבל לכיש הוחלט כבר לפני שש שנים, אך בינתיים הבנייה לא יוצאת את הפועל. 

 

היום (ד') ביקרו בחבל לכיש נציגי ועדת המשנה לביקורת המדינה לעניין יישוב המפונים, בראשותה של חברת הכנסת עמירה דותן, בכדי לעמוד מקרוב על הבעיות בהן נתקלים מפוני מגוש קטיף.

 

"גורשנו והתגלגלנו עד פסח בבתי מלונות, מאז אנחנו באתרים זמניים", הלין נציג ועד היישוב נווה דקלים, מוטי שומרון. "כל מה שאנחנו מבקשים זה לעלות ליישוב אגוז למרות הריסוק והחורבן. זה לא שאנחנו רוצים להשקיע את כספי הפיצויים בבורסה, או בבית בהרצליה - אלא בהתיישבות. היישוב הזה היה צריך לקום הרבה לפני הגירוש, אבל אילו רק הייתה אמירה נחרצת של הממשלה למינהל התכנון, זה כבר היה במקום".

 

אבי כהן, סגן אלוף במיל' בן 57 מהיישוב אמציה שעדיין מתנדב לשרת בצה"ל, כעס: "25 שנה הייתי בצבא, זה מה שמגיע לנו? מה בסך הכל ביקשנו? בית כמו שהיה לנו. הבית שיש לנו עכשיו עשוי מקרטון, וכל רוח קלה שומעים מבחוץ. אני חושש מהחורף שעתיד להיות פה. בבית שיש לי היום אני אפילו לא יכול לארח את בני משפחתי בחגים ובשבתות".

 

מילת המפתח שחזרה ונאמרה במהלך הסיור היא הפגיעה בביוספירה. הארגונים הירוקים נלחמים בחירוף נפש כדי לא לאפשר פגיעה בחי והצומח המקום באמצעות הקמת יישובים וסלילת דרכים.

 

ראש המועצה האזורית לכיש, דני מורבייה, לא מקבל את העמדה הירוקה. "60 אלף בני דודנו חיים מעבר לקו ללא כל התחשבות בביוספירה, ופה המילה הזאת מחבלת בהתיישבות. אני שמח שסוף סוף הגיעו לכאן, כי כבר שנה יש רק דיבורים והצהרת כוונות".

 

רק אולמרט יכול להוציא את העגלה מהבוץ

במהלך כל הסיור הועלו גם טענות על בירוקרטיה וסחבת בכל הנוגע להקמת יישובי הקבע. אחת הטענות העיקריות הייתה שהמדינה גובה שכר דירה עבור קרווילה בסכום של 430 דולר לחודש שיורדים למפונים מהפיצויים. נציג מנהלת סל"ע, עוזר המנכ"ל מוטי אלימלך, טען בתגובה כי המינהלת פועלת על פי תקנון, וכל מקרה נדון לגופו של עניין.

 

יו"ר הועדה, ח"כ עמירה דותן הביעה דעתה על הנושא במהלך הסיור וציינה "מי שיכול להוציא את העגלה מהבוץ זה רק ראש הממשלה". היא הוסיפה וציינה כי נפגשה עם ראש הממשלה קודם לסיור וקיבלה ממנו את הגיבוי לפעול ביד חופשית לזירוז הקמת מבני הקבע וקבלת כל האישורים הנדרשים.

 

ממינהלת סל"ע נמסר כי "נוכח המצוקה של המפונים התערבה בנושא יושבת ראש מינהלת סל"ע, צביה שמעון, ולצורך כך נקבעה פגישה עם משרד ראש הממשלה בתחילת אוקטובר כדי לפתור את סוגיית הביוספירה. לגבי היישוב מרשם, כבר נרשמה התקדמות, אולם התושבים הם שמביעים  התנגדויות להקים שם ישוב.

 

"באשר לסוגיית שכר הדירה על הקרווילות הרי שהנושא קבוע בחוק הפיצוי למפונים. הטיפול בבתים השכורים הללו הוא בידי החטיבה להתיישבות עם החתימה על חוזה השכירות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
סיור הוועדה באזור לכיש
צילום: אמיר כהן
מומלצים