לקראת ניסוי בצפון קוריאה: "פצצה שתהרוג 200 אלף איש"
מקור בפיונגיאנג העריך כי ייתכן שהניסוי הגרעיני יתבצע עוד השבוע. במקביל ציינו פרשנים צבאיים רוסים כי הנשק שאותו מבקשת צפון קוריאה לנסות מסוגל להרוג 200 אלף איש
צפון קוריאה עשויה להקדים את ביצוע הניסוי הגרעיני שהיא מתכננת, ולקיימו עוד השבוע - כך מסר היום (יום א') מקור המקורב לפיונגיאנג לסוכנות הידיעות רויטרס. זאת, לאחר שהערה שאמר שגריר סין באו"ם הכעיסה מאוד את ראשי הצבא במדינה הקומוניסטית המבודדת.
בתוך כך, גילו היום מומחים צבאיים ברוסיה, כי צפון קוריאה מתכוונת לבצע ניסוי הגרעיני בנשק שמסוגל להרוג 200 אלף בני אדם, אילו היה משוגר לעבר עיר גדולה כמו סיאול או טוקיו. המומחים, המצוטטים בעיתון הבריטי "סאנדיי טלגרף", הוסיפו כי נשק גרעיני זה דומה לפצצת האטום שהטילה ארה"ב על נגסקי: אורכו כ-3 מטרים, ומשקלו ארבעה טונות. לפי שעה, מדובר בראש נפץ גדול מכדי להתאים לטילים שנמצאים ברשותה של צפון קוריאה, אך אם יפוצץ מעל פני הקרקע, הוא עלול להשמיד אזור של 13 קילומטרים רבועים.
בשבוע שעבר אמר שגריר ארה"ב באו"ם ג'ון בולטון, כי בעוד שבריטניה, צרפת ויפן הבהירו כי יש צורך בהצהרה "חזקה" כדי להזהיר את פיונגיאנג מפני קיום ניסוי גרעיני, הוא אינו יודע מה כוונתן של "המדינות במועצה המגוננות על צפון קוריאה" לעשות. בתגובה, אמר שגריר סין באו"ם, וואנג גואנגיה, "אין לי מושג לאיזו מדינה התכוון בולטון, אבל אני חושב שאיש בעולם אינו הולך להגן על צפון קוריאה בשל ההתנהגות הרעה הזאת".
המקור בפיונגיאנג מסר לסוכנות הידיעות, כי דבריו של וואנג הרגיזו בכירים בצבא הצפון-קוריאני, שזעפו על הרעיון שארצם זקוקה להגנתה של סין, וקראו לשליט צפון קוריאה, קים ג'ונג-איל, להקדים את ביצוע הניסוי הגרעיני. "צפון קוריאה כועסת במיוחד על סין", הוסיף המקור. "זהו שוביניזם. צפון קוריאה כבר אינה זקוקה לסיועה של סין, היא אינה תלויה בה יותר". לדבריו, הניסוי הגרעיני עשוי להתבצע כבר השבוע.
מקור אחר, המקורב להנהגה בסין, ציין כי בייג'ינג מודאגת מהעובדה שאתר הניסוי המתוכנן, בתוך מכרה פחם ישן בצפון המדינה, מרוחק רק מאות קילומטרים ספורים מהגבול בין שתי המדינות. "לניסוי שכזה עלולות להיות תוצאות חמורות על הסביבה בצפון-מזרח סין", אמר המקור.
סין וצפון קוריאה היו קרובות, לאחר שנלחמו זו לצד זו במלחמת קוריאה. קודם לכן, היתה קוריאה פרוטקטוראט סיני במשך מאות בשנים, עד שיפן כבשה אותה והפכה אותה למושבה יפנית ב-1910. סין היא אחת התומכות הגדולות בצפון קוריאה, אך הקשרים בין שתי המדינות התערערו לאחרונה, לאחר שפיונגיאנג טענה נגדה כי היא אינה מגנה על האינטרסים שלה.
אם תבצע צפון קוריאה את הניסוי הגרעיני שהיא מתכננת, יעורערו עוד יותר הקשרים בין שתי המדינות.
יבטלו הניסוי בתמורה למו"מ ישיר עם ארה"ב
בתוך כך, חבר פרלמנט לשעבר בדרום קוריאה מסר היום לסוכנות הידיעות איי.פי כי צפון קוריאה הודיעה לסין שהיא עשויה לבטל את הניסוי הגרעיני המתוכנן אם תסכים ארצות הברית לקיים איתה משא ומתן דו-צדדי.
לדברי ג'אנג סונג-מין, חבר במפלגת השלטון לשעבר "מילניום" של דרום קוריאה, צפון קוריאה אף דחתה את הטענות כאילו הניסוי הגרעיני המתוכנן צפוי בקרוב, והבהירה כי לא העלתה את רמת הכוננות במדינה. עם זאת, ג'אנג הוסיף כי צפון קוריאה הזהירה כי תאיץ את הכנותיה לקראת הניסוי הגרעיני, אם ארה"ב תתקדם בהליך הטלת הסנקציות או תנקוט צעדים צבאיים נגדה.
גם אם דיווח זה נכון, לעת עתה לא נראה סביר שארה"ב תסכים לשאת ולתת באופן ישיר עם פיונגיאנג, שכן לאחרונה דחתה את האפשרות הזאת. המתווך האמריקני לענייני צפון קוריאה, כריסטופר היל, אמר לפני שבועות ספורים כי ארה"ב תסכים לפתוח במשא ומתן עם פיונגיאנג, רק אם צפון קוריאה תשוב לשיחות הרב-צדדיות, מהן פרשה באופן חד צדדי בפברואר 2005. "אנחנו זמינים להמשך התהליך, ובמסגרתו נסכים לקיים מפגשים דו-צדדיים עם צפון קוריאה - רבים ככל שתרצה", אמר היל, אך הבהיר כי אין בכוונת וושינגטון להציע לצפון קוריאה תמריצים חדשים כדי לדרבן אותה לחזור לשיחות.