שתף קטע נבחר

 

בסיאול מפוחדים והמומים. רק עכשיו האסימון נפל

בסיאול קיבלו את הבשורה על הניסוי הגרעיני של שכנתם מצפון בחשש ודאגה. "פעם ראשונה שאני רואה אותם לחוצים. האיום הפך עבורם לממשי", סיפר איש עסקים ישראלי תושב העיר. היחסים לצפון קוריאנים מורכבים", סיפר איש אקדמיה מקומי. "מבחינים כאן בין השלטון לאנשים הפשוטים. אנו מזדהים עם הרעב והסבל שלהם אבל מתנגדים למעשי השלטונות"

הניסוי הגרעיני שביצעה הלילה (ב') צפון קוריאה הורגש היטב כמה מאות קילומטרים משם, בסיאול בירת דרום קוריאה. לא מדובר חלילה בזעזועים פיסיים או נשורת רדיואקטיבית אלא בתחושה הכבדה של נקודת מפנה משמעותית באיום הנשקף מצפון.

 

"האנשים היום בסיאול המומים ומפוחדים בשל האפשרות של שימוש בנשק גרעיני נגדם", אמר ל-ynet ד"ר סיונג באק, מומחה לפוליטיקה של צפון קוריאה ממכון מחקר בסיאול. "הם מרגישים שהיו רוצים שיחות שלוות לפתרון הבעיה, ולכן הממשלה שלנו מתוסכלת. 

 

"היחס של הדרום קוריאנים לאחיהם הצפון קוריאנים מורכב. האנשים כאן מבחינים בין השלטון לבין האנשים הפשוטים. הם מזדהים עם הסבל הרב של הצפון קוריאנים שסובלים מעוני ורעב מחפיר, אבל לעומת זאת מתנגדים למעשיו של השלטון".

 

לגבי הסנקציות שינקטו בעתיד, ממשלת דרום קוריאה תיישר קו עם העמדות של האו"ם ושל ארצות הברית וביחד הם יתוו את הקו של העברת המסר לצפון קוריאנים", אמר ד"ר סיונג.


מפגין בסיאול שורף את תמונת מנהיג צפון קוריאה קים (צילום: איי.פי)

 

"בהתחשב באפקט הבינלאומי של הניסוי הגרעיני של צפון קוריאה, אני לא יכול אלא לכעוס מאוד כאדם של אומה אחת", הסביר לי ג'יון-קיו, שעובד עבור ארגון לא ממשלתי הנקרא "peace network". "אבל לעם הקוריאני יש רגשות שונים כלפי צפון קוריאה. לאנשים שיותר רגישים לזה יש רגשות הרבה יותר מורכבים כלפי הניסוי הגרעיני. צריך שכל המדינות הרלוונטיות לא יחמירו את המצב ויפתרו את הבעיה".

 

חשש בעיניים

"זוהי הפעם הראשונה שאני רואה את הדרום קוריאנים לחוצים", סיפר ל-ynet רפי קמינר, איש עסקים ישראלי המתגורר מזה ארבע שנים בסיאול. "בעבר התייחסו לכל הסיפור הגרעיני רק כאמצעי לחץ מצד הצפון, שנועד להשיג מהדרום עוד ועוד אוכל וסיוע. "עכשיו, בפעם ראשונה, יש תחושה של לחץ. יש חשש בעיניים. בפעם הראשונה הם רואים שהאיום הצפון קוריאני הופך ממשי ומעשי, במיוחד אם מתחשבים במרחק הגאוגרפי הקטן יחסית מסיאול לצפון".

 


"היום אני בעיקר מודאג". שידורי הטלוויזיה בסיאול (צילום: סי"צ)

 

לדבריו, הדרום קוריאנים חוששים שהעולם יאלץ עתה להגיב לאיום הצפון קוריאני ביתר שאת, בין השאר כדי לאותת לאיראנים להיזהר פן ילכו באותו נתיב. "יש משפחות שלמות של קוריאנים שנחצו בין הצפון והדרום במלחמה. תמיד הם אמרו שהצפון לא יתקוף לעולם את הדרום כי הרי הם אחים. אבל עכשיו הם חוששים ממתקפת נגד אמריקנית ומתגובה של פיונגיאנג נגד דרום קוריאה. רק עכשיו האסימון פה נפל. כנראה שעד עכשיו הם הדחיקו את ההשלכות".

 

הנרי פארק, מנהל מכירות בחברת הייטק בסיאול, סיפר כי כל אמצעי התקשורת בדרום קוריאה הפסיקו הבוקר את השידורים הרגילים, הבורסה ירדה בכ-10 אחוז והמסחר הופסק. "אחרי הבוקר הכל השתנה. עד עכשיו לא היה ידוע לנו בוודאות אם יש להם יכולת גרעינית, ולא לקחו ממש ברצינות את האיום הגרעיני של הצפון קוריאנים. היום זו כבר עובדה. זה אמיתי".


"יש לנו את אותו הדם". חיילים דרום קוריאנים בגבול (צילום: איי.פי)

 

"אני בן 37. נולדתי אחרי המלחמה. בבית הספר היסודי לימדו אותי שצפון קוריאה היא האויב מספר אחד. אחר כך, בתיכון, היה שינוי בגישה, בגלל איחוד הגרמניות וסוף עידן בריה"מ והמלחמה הקרה. אז גם הכלכלה שלנו בדרום קוריאה השתפרה וחשבנו שאנחנו יכולים להתאחד כמו הגרמניות. לצפון קוריאנים אין ברירה", סבור פארק. "הם חייבים להשתנות לאט ובהדרגה, ולשנות את הקונספט הקומוניסטי. כמו סין. זה גם מודל טוב בשבילם. הם חייבים לשנות את מבנה השוק". 

 

"אני רואה מפגשים של משפחות חצויות של שתי הקוריאות. הם צוחקים ובוכים וזה מאוד מרגש לראות את זה. לפעמים אני מרגיש שהם אחים שלי. בסך הכל האנשים הפשוטים הם לא אשמים. תמיד האנשים ששולטים על המערכת הם האשמים. אחרי הכל יש לנו את אותו הדם, להם ולנו, וצריך לעזור להם. אבל היום אני בעיקר מודאג, וגם מרגיש מאויים".

  

חשש מאיחוד כפוי - וקריסה כלכלית

מקור דיפלומטי בכיר בקוריאה אמר ל-ynet כי הצפון קוריאנים ביצעו את הניסוי כי רצו למעשה לקבל אישור לבטחונם האישי. השליט של צפון קוריאה רוצה ערבויות להמשך שלטונו. הוא רוצה הבטחות מהאמריקאים, שלא מאמינים לאיומים שלו לאור ניסיון העבר, וחוסר המהימנות שהפגין. הוא רוצה שיחות ישירות עם האמריקנים אבל הם לא רוצים לדבר איתו אלא במסגרת השיחות המשותפות לכל מדינות האזור. על זה בעצם נסוב כל הויכוח.

 

"הפחד של הקוריאנים הוא שהסכסוך יגרור אותם לקטסטרופה, בעיקר כלכלית - לאיחוד כפוי ולא מתוכנן ומדורג של הקוריאות", אמר המקור. "זה לא כמו הגרמניות בשעתו. הדרום קוריאנים בעצמם עוד בתהליכי שיקום וגיבוש והם לא יכולים להחיל את המספר העצום של הצפון קוריאנים. זה יכול למוטט אותם כלכלית. ההפרש ברמת החיים בין הקוריאות הוא אדיר. ממש לא נתפס. הפחד האמיתי הוא לא מתקיפה צבאית. בצפון קוריאה יש משטר דיקטטורי ועריץ והתעלמות מוחלטת מזכויות אדם. איחוד כפוי או לא מתוכנן הוא חלום הבלהות של הדרום קוריאנים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי / קיודו ניוז
"אחרי הבוקר הכל השתנה". ההודעה בטלוויזיה של צפון קוריאה
צילום: איי פי / קיודו ניוז
צילום: איי אף פי
שידורי הטלוויזיה הרגילים הופסקו. תחנת רכבת בסיאול
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
תושבי הצפון הם אחים שלנו. חיילים דרום קוריאנים בגבול
צילום: איי פי
מומלצים