שתף קטע נבחר

 

באסיה רוצים סנקציות אך שוללים פעולה צבאית

סין ודרום קוריאה הבהירו הבוקר כי לא יתמכו בהחלטת או"ם הקוראת להגיב בכוח על הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה. דובר משרד החוץ הסיני: "פעולה צבאית אינה מתקבלת על הדעת"; ראש ממשלת דרום קוריאה: "נתנגד להחלטה שתקרא לשימוש בכוח". יפן שבה וגינתה את הניסוי

סין, יפן ודרום קוריאה שבו וגינו הבוקר (יום ג') את צפון קוריאה על הניסוי הגרעיני שביצעה אתמול. עם זאת, לצד הגינויים, הבהירו סין ודרום קוריאה - שכנותיה הקרובות של המדינה הקומוניסטית המבודדת - כי הן מתנגדות לאפשרות לפעול בכוח נגד צפון קוריאה.

 

משרד החוץ של סין מסר כי לניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה יש "השפעה שלילית על היחסים בין שתי המדינות, לאחר שצפון קוריאה התעלמה מהתנגדות הקהילה הבינלאומית". דובר משרד החוץ בבייג'ינג אמר שסין "נוקטת צעדים מעשיים" לעודד את צפון קוריאה לחדש את השיחות הרב-צדדיות.

 

הדובר, ליו ג'יאנצ'או, שלל את האפשרות של מתקפה צבאית נגד צפון קוריאה: "זה דבר שאי אפשר להעלות על הדעת", אמר הדובר בתדרוך לעיתונאים הבוקר. "לא נתמוך בפעולה צבאית נגד צפון קוריאה. אנחנו מתנגדים לכך בתוקף", הוסיף. לדבריו, המדינות החברות במועצת הביטחון אינן שוקלות לפי שעה שימוש בכוח, וציין כי הדבר "מעודד".

 

גם בדרום קוריאה נשמעו קולות דומים. ראש ממשלת דרום קוריאה, האן מיונג-סוק אמרה היום כי סיאול לא תתמוך בהחלטת או"ם שתכלול איום בפעולה צבאית נגד צפון קוריאה בשל הניסוי שביצעה. "אנחנו נתנגד להצעה אם היא תכלול איום בכוח נגד צפון קוריאה בשל סירובה לפעול לפי דרישת מועצת הביטחון"

 

צפון קוריאה מחזיקה באחד הצבאות הגדולים בעולם, הכולל סוללות ארטילריה מוצפנות בתוך בונקרים - שיוכלו לפגוע בבירתה של דרום קוריאה, סיאול. פרשנים צבאיים צופים כי כל מתקפה על צפון קוריאה עלולה להסתכם במספר גבוה של נפגעים אזרחיים.

 

יפן אף היא גינתה הבוקר בחריפות את הניסוי. הבית התחתון בפרלמנט היפני אימץ פה-אחד החלטה המגנה את צפון קוריאה על הניסוי הגרעיני שביצעה. "בהיותנו המדינה היחידה שספגה מתקפה גרעינית, יפן מגנה בחריפות את הפעולה שנקטה צפון קוריאה, ודורשת ממנה לזנוח לאלתר את תוכניתה הגרעינית", נכתב בהחלטה שהתקבלה בפרלמנט. מחר צפוי הבית העליון של הפרלמנט ביפן לאמץ החלטה דומה.

 

הבוקר משדרת צפון קוריאה מסרים מעורבים. מצד אחד, מביעה נכונות לשוב לשיחות הרב-צדדיות, מהן פרשה לפני שנה וחצי, אך במקביל, ממשיכה לשגר מסרים מאיימים לעבר המערב. סוכנות הידיעות יונהאפ דיווחה כי פקיד בכיר במדינה איים כי אם לא ייפתר המשבר בין ארה"ב לפיונגיאנג בדרכים דיפלומטיות, עלול המשבר להסתיים בשיגור טיל בעל ראש נפץ גרעיני לעבר ארה"ב. "אנחנו מקווים שהבעייה תיפתר לפני שתתרחש תקרית מצערת, שבה נשגר טיל גרעיני", אמר הפקיד, שסירב להזדהות. "הכל תלוי באופן שבו תפעל ארה"ב".

 

אתמול נודע כי ארה"ב מציעה להטיל סנקציות חמורות על צפון קוריאה, בהן גם אמברגו מסחר על נשק ומותרות, הזכות לערוך חיפוש בכל מטען שנכנס או יוצא את גבולותיה של צפון קוריאה, והקפאת נכסים הקשורים לתוכנית הנשק של פיונגיאנג. אלה חלק מההצעות שהגישה ארה"ב לעמיתותיה במועצת הביטחון.

 

ארה"ב: הניסוי פוגע בסיכויים למו"מ ישיר עם פיונגיאנג

 שגריר ארה"ב בדרום קוריאה, אלכסנדר ורשבו, אומר שהניסוי הגרעיני מפחית את הסיכויים לקיים שיחות ישירות בין ארה"ב לצפון קוריאה. לדבריו, הניסוי הזה רק מוכיח שצפון קוריאה דוחה את ההצעות האמריקניות.

 

לאחרונה הודיעה ארה"ב כי אם תשוב צפון קוריאה לשיחות הרב-צדדיות, תסכים ארה"ב למפגשים דו-צדדיים. "אנחנו זמינים להמשך התהליך ובמסגרתו, נסכים לקיים מפגשים דו-צדדיים עם צפון קוריאה - רבים ככל שתרצה", אמר לפני כחודש המתווך האמריקני לענייני צפון קוריאה, כריסטופר היל. עם זאת, היל הבהיר כי אין בכוונת וושינגטון להציע לצפון קוריאה תמריצים חדשים כדי לדרבן אותה לחזור לשיחות.

 

בינתיים, עיתון המקורב לצפון קוריאה הרואה אור ביפן דיווח כי פיונגיאנג לא תשוב לשיחות הרב-צדדיות על תוכנית הגרעין - אלא אם תשנה ארה"ב את עמדתה. "רק אם ארה"ב תפסיק את היחס העוין והלחץ עלינו - נסכים לשקול חזרה למשא ומתן. לא יועילו איומים או התקפות", דיווח העיתון, "צ'וסון סינבו", הקשור לקהילה הצפון-קוריאנית ביפן. 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שליט צפון קוריאה
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
עיתוני דרום מזרח אסיה
צילום: איי אף פי
מומלצים