שתף קטע נבחר

 

"הבנקאי לעניים" הוא חתן פרס נובל לשלום

הפתעה באוסלו: פרס נובל לשלום, היוקרתי ביותר, יוענק השנה לכלכלן מוחמד יונוס, מייסד בנק גראמין שהעניק הלוואות קטנות לעניי בנגלדש, והצליח לחלץ אנשים ובעיקר נשים ממעגל העוני. הפרס, בסך 1.36 מיליון דולר, יתחלק בין יונוס לבין הבנק שייסד. "אלה בשורות נפלאות לאנשים שתמכו בנו לאורך כל הדרך", אמר הזוכה

האג'נדה החברתית הגיעה גם לאוסלו. הפרופסור מוחמד יונוס, מייסד בנק גראמין מבנגלדש, הוא הזוכה בפרס נובל לשלום לשנה זו. בטקס שהתקיים הבוקר (יום ו') באוסלו בירת נורווגיה הכריז ראש ועדת הפרס, אולה דנבולט מיוס, על יונוס ועל הבנק שייסד כזוכים לשנה זו. הבחירה ביונוס היוותה הפתעה - שכן בורסת ההימורים שרחשה לקראת ההכרזה כלל לא כללה אותו בין המועמדים המובילים. הפרס יתחלק שווה בשווה בין מייסד הבנק לבין המוסד עצמו.

 

בנימוקיה, כתבה ועדת הפרס כי היא מעניקה את התואר המכובד ליונוס ולבנק גראמין "על מאמציהם ליצור פיתוח כלכלי וחברתי". יונוס, כלכלן בהשכלתו, והבנק שייסד ב-1976, זכו בפרס על נסיונם לחלץ מיליונים מהעוני. הבנק שהקים יונוס היה בנק יוצא דופן, שהעניק הלוואות לעניים שבתושבי ארצו - ובייחוד לנשים - כדי לאפשר להם להקים עסקים קטנים. יונוס, שזכה לכינוי "הבנקאי לעניים", המציא את שיטת ה"מיקרוקרדיט" - שיטה שבה מוענקות הלוואות זעומות, של בין 50 דולר ל-100 דולר, לסוחרים ועסקנים השרויים בעוני ואינם מסוגלים לעמוד בתנאי הלוואות בנקאיות רגילות. השיטה שהמציא יונוס אומצה בידי בנקים בעולם כולו, וכיום יש לבנק גראמין 6.1 מיליון לווים.


יונס בבנגלדש. מייסד שיטת ההלוואות הקטנות (צילום: איי אף פי)

 

אחת הסיבות שיונוס לא נחשב כמועמד טבעי ומוביל לזכות בפרס טמונה בעובדה שפועלו הוא בתחום הכלכלי ולא בתחום יישוב סכסוכים ומשברים בינלאומיים. יונוס אינו תואם את הפרופיל הקלאסי של חתן פרס נובל לשלום - הוא אינו מתווך באזורי עימות בינלאומיים, לא פעיל זכויות אדם וחופש, ואינו פעיל הנלחם על זכויות מיעוטים.

 

עם זאת, ועדת הפרס הסבירה בנימוקיה כי היא רואה בפועלו הכלכלי והחברי של יונוס מנוף לקידום השלום. "לא ניתן להשיג שלום בר-קימא מבלי לחלץ קבוצות אוכלוסייה מתוך מעגל העוני. מיקרוקרדיט היא אחת השיטות לעשות זו. פיתוח מלמטה גם משמש לקידום הדמוקרטיה וזכויות האדם", נכתב בנימוקי הוועדה.

 

יונוס, יליד 1940, הוא כלכלן בוגר אוניברסיטת ונדרבילט בארה"ב. את התואר השלישי קיבל ב-1969 ולאחר מכן כיהן כמרצה באוניברסיטאות שונות. מלבד פעילותו הכלכלית, שימש יונוס גם כיועץ מיוחד של האו"ם לתחומים חברתיים שונים, בעיקר בנושאי נשים. על פעילותו הענפה זכה יונוס בפרסים בינלאומיים אחדים. ב-1997 הקים הבנק את "קרן גראמין", לה 52 שותפים ב-22 מדינות. עד כה, סייעה הקרן לכ-11 מיליון בני אדם - באסיה, אפריקה, אמריקה הצפונית והדרומית, ובמזרח התיכון.

 

הבשורה על זכייתו של יונוס בפרס היכתה בתדהמה גם את הזוכה עצמו. "אני פשוט מאושר", אמר בראיון טלפוני לסוכנות הידיעות איי.פי. "אני עדיין לא מאמין שהדבר הזה קרה. כולם אמרו לי שאני אזכה בפרס, אבל הוא בא לי בהפתעה גמורה. אלה בשורות נפלאות לאנשים שתמכו בנו לאורך כל הדרך".

 

זוכה לא צפוי

ההכרזה היום הייתה ה-11 במספר ואחרונה בפרסי הנובל לשנה זו. זהו גם הפרס היחידי שמוענק על ידי ועדה נורווגית; שאר הפרסים מוענקים בשבדיה. מאפיין נוסף של הפרס הוא העובדה שזהות הזוכה בו קשה מאוד לחיזוי. זאת, מאחר שוועדת הפרס, המונה חמישה חברים, שומרת באדיקות על חשאיות המועמדים ותוכן דיוניה. הפרט היחידי שמוכנה הוועדה לחשוף היא כמה מועמדויות התקבלו - השנה נבחנו 191 מועמדים.

 

ריבוי המועמדים מסביר אף הוא מדוע שמו של יונוס לא עלה ב"בורסת ההימורים" קודם להכרזה. בין השמות הבולטים שסומנו כזוכים אפשריים: נשיא פינלנד לשעבר מרטי אהטיסארי, אדריכל הסכם השלום בחבל אצ'ה באינדונזיה; נשיא אינדונזיה, סוסילו במבאנג יודהויונו, על שהצליח ליישם את ההסכם שתכנן אהטיסארי; פעילת זכויות האדם ולוחמת החופש רבייה קאדיר מחבל שינג'יאנג שבסין; שגריר ארה"ב באו"ם ג'ון בולטון, על תפקידו בחשיפת סודות הגרעין של איראן; ושר החוץ לשעבר של אוסטרליה, גארת אוונס, שהשתתף במאמצי תיווך ופיוס באזורי עימות רבים בעולם. פרשנים ציינו כי השנה היה קשה במיוחד לחזות את התוצאה - מאחר שהתחרות היתה פתוחה מאי פעם.

 

אשתקד זכתה בפרס הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, והעומד בראשה, מוחמד אל-בראדעי - זאת, לציון יום השנה ה-60 במספר להפצצה האטומית האמריקנית על הערים היפניות הירושימה ונגסקי. ב-2004 זכתה בפרס פעילת איכות הסביבה מקניה וואנגרי מאתהי; ב-2003 היתה זו עורכת הדין ופעילת זכויות האדם האיראנית שירין אבדי; נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ימי קרטר, זכה בפרס ב-2002, ושנה קודם לכן זכה בפרס מזכ"ל האו"ם היוצא, קופי אנאן.

 

בפרס יכולים לזכות במקביל עד שלושה אישים או גופים. טקס הענקת הפרס יתקיים ב-10 בדצמבר באוסלו, ובו יעניק מלך נורווגיה, הרלד החמישי את הפרס, בסך 10 מיליון קרונות שבדיות, סכום שווה ערך ל-1.36 מיליון דולר.  

 

העובדה שהזוכה בפרס כה חשוב ויוקרתי נקבע בידי ועדה שבה חברים חמישה נורווגים שנוהגים בחשאיות מופלגת אינה מוסכמת על הכל. מבקרי השיטה טוענים כי מאחר שמדובר בפרס עולמי לשלום, יש להפוך את הליך בחירת הזוכה לדמוקרטי יותר, ולאפשר לעולם כולו להשתתף בבחירה.

 

ואולם, מזכיר הוועדה, גייר לונדשטד - שאינו נמנה עם המצביעים על הזוכה - דחה השבוע טענות אלה. "זהו פרס עולמי שמוענק בידי נוורגים. חמשת חברי הוועדה מתאפיינים בערכים נורווגיים - שהם, במרבית המקרים, ערכים שמאפיינים את העולם כולו", אמר.

 

זוכים נוספים השנה: פרס נובל לספרות לאורחן פאמוק, פרס הנובל בכימיה לחושף תהליך השעתוק הגנטי, פרס נובל בפיזיקה לחוקרי היווצרות היקום, פרס נובל לרפואה למגלי סודות המידע הגנטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יונוס. פעל לצמצום העוני בעולם
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ראש ועדת הפרס מודיע על הזוכה
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
אהטיסארי. הוביל בבורסת ההימורים
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
קאדיר. נחשבה מועמדת מובילה
צילום: איי אף פי
מומלצים