שתף קטע נבחר

 

200 אלף תלמידים איבדו את הארוחה החמה

בעקבות ויכוחים על מימון מפעל ההזנה, הקפיאו הרשויות המקומיות את חלוקת הארוחות בבתי-הספר. משרד החינוך גיבש הצעה חדשה לחלוקת הנטל עם ההורים לפי רמת הכנסתם, אך זו ממתינה לאישור הכנסת. בינתיים, התלמידים נשארים רעבים

אחרי החגים - ממש לא מתחדש הכל: כ-200 אלף תלמידים ברחבי הארץ נותרו היום (ב') רעבים. ויכוחים על מימון ועל חלוקת תשלומים גרמו להקפאתו של מפעל ההזנה בבתי-הספר, שמספק ארוחות חמות לתלמידים במהלך יום הלימודים הארוך.

 

המריבה על מימון מפעל ההזנה, הפועל ביותר מ-130 בתי ספר ברחבי הארץ ומספק ארוחות חמות למאות אלפי תלמידים, החלה לפני כחודש. ועדת החינוך של הכנסת החליטה אז שברשויות שמצבן הסוציו-אקונומי טוב ישלמו הורים שהכנסתם 1,585 שקלים ומעלה שלושה שקלים ליום למימון הארוחות, ואת השאר יממנו הרשויות.

 

הבעיה היא שבעבר שילמו ההורים ארבעה וחצי שקלים למימון הארוחות, ואת הפער בתשלומים היו אמורות להשלים הרשויות. אבל ראשי הרשויות, שחלקן הגדול נמצא במצוקה תקציבית, הודיעו כי לא יוכלו להשיג את המימון, והפסיקו את מתן הארוחות החמות.

 

וכמו תמיד, מאחורי כל המהומות התקציביות והוויכוחים על כספים בין הגורמים השונים, נמצאים התלמידים. חלקם הגדול מגיע ממשפחות עניות, שמפעל ההזנה הוא הדרך הכמעט יחידה שבה ילדיהן זוכות לארוחה חמה.

 

משפחה כזו היא משפחתה של ש' מכרמיאל, אם חד הורית לשני ילדים הלומדים בכיתות ו' וא' בבית ספר יסודי בעיר. בשיחה עם ynet מספרת ש' כי בתה הבכורה חולה בסכרת נעורים, וכי ללא מפעל ההזנה תתקשה לשמור על מצבה הבריאותי. "אני חיה מקצבאות של הביטוח הלאומי, אני לא יכולה לתת לילדה שלי יותר מפרוסת לחם עם גבינה. בלי הארוחה, הילדה חוזרת מבית הספר חלשה ועייפה. היא חייבת אוכל מאוזן ובריא כדי להתחזק".

 

ש' ממשיכה ומספרת כי להורים הובטח שמפעל ההזנה יימשך: "לא ידענו שהם הולכים לבטל את הארוחות החמות. אמרו לנו שזה יסתדר אחרי החגים, והיום גילינו שזה לא ככה. להכין ארוחות חמות זה קשה לי מבחינה כלכלית, וגם הטיפולים הרפואיים של הילדה עולים הרבה כסף. בגלל המצב שלנו, קיבלנו את הארוחות ללא תשלום. בלי הארוחות האלה אני לא לא אוכל לדאוג שילדיי יהיו חזקים. מה נותנת להם פרוסה? זה לא נותן להם כלום".

 

ההצעה החדשה: משפחות מבוססות ישלמו כמו פעם 

בניסיון לפתור את המשבר, גיבש משרד החינוך הצעה חדשה אותה הניח על שולחנו של יושב ראש ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ מיכאל מלכיאור. לפי ההצעה החדשה, יוגבר מחדש נטל התשלום של ההורים, שיקבע לפי ההכנסה החודשית לנפש במשפחת התלמיד. למעשה, ההצעה החדשה מחזירה באופן חלקי את המצב לקדמותו - כאשר הורים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה ידרשו לשלם שוב ארבעה שקלים וחצי לארוחה חמה.


מפעל ההזנה

הצעת משרד החינוך למימון מפעל ההזנה
ההכנסה החודשית לנפש במשפחת התלמיד בש"ח השתתפות ההורים בעלות ארוחה משפחתית התשלום בשנה בש"ח
0-1,220 0.5 73.5
1,220-1,425 2 294
1,425-1,585 3 441
1,586-1,773 4 588
1,774 ומעלה 4.5 661.5

 

גורמים במרכז השלטון המקומי הודיעו כי למרות ההסכמה על ההצעה, מפעל ההזנה יוקפא עד להתכנסות ועדת החינוך, שאמורה לדיון בנושא. יושב ראש המרכז לשלטון מקומי, עדי אלדר, אמר ל-ynet כי עיכוב בירוקרטי מונע מהילדים לאכול: "אני לא מבין איך חברי ועדת החינוך יכולים לאכול היום צהריים כשיש אלפי תלמידים שנשארים רעבים. הבוקר שוחחתי עם שרת החינוך, שאמרה שהיא מוכנה להגיע לישיבה של ועדת החינוך ורק מחכה לח"כ מלכיאור שיכנס את הוועדה. אז כולנו מחכים למלכיאור, ובינתיים הילדים לא אוכלים.

 

אני לא מבין למה זה לא נפתר כבר אתמול. אם הגענו להסכמה, למה אנחנו מחכים?אני גם לא מבין למה בכלל רשויות צריכות לממן את זה. זה מפעל ממשלתי, ואנחנו לקחנו את זה על עצמנו כי לא רצינו להיות "הילד הרע". אבל אם הממשלה רוצה להקל על תשלומי ההורים, שתממן את זה מכיסה".

 

חברת הכנסת רונית תירוש, החברה בוועדת החינוך, קראה גם היא למלכיאור לכנס בדחיפות את הוועדה. לדברי תירוש "הפסקת מפעל ההזנה הינו תוצר של החלטה שגויה של שרת החינוך תמיר, שהובילה לשינוי בנוסחת התשלום מבלי להיוועץ ברשויות המקומיות".

 

חבר הכנסת מלכיאור אמר בתגובה כי כי העיכוב התרחש משום שההצעה שגיבש משרד החינוך איחרה להגיע, והודיע כי ועדת החינוך תתכנס כבר מחר בבוקר לדון בהצעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים: ויז'ואל/פוטוס, אורן אגמון
מאות אלפי ילדים לא אכלו (אילוסטרציה)
צילומים: ויז'ואל/פוטוס, אורן אגמון
צילום: אוריאל הרשקו
תמיר. מנסה לפתור את המשבר
צילום: אוריאל הרשקו
צילום: גיל יוחנן
תירוש. דורשת כינוס מיידי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים