טיול אקדמי: 10 אוניברסיטאות ששוות ביקור
אם הייתם יכולים לבחור ללמוד בכל מקום בעולם - לאן הייתם נוסעים? לאוניברסיטת סידני הסנובית או אולי ללונד העתיקה שבשבדיה? ואולי בכלל הייתם בוחרים ללמוד בצ'ולה שבתאילנד? לרגל פתיחת שנת הלימודים האקדמית: ביקור באוניברסיטאות יפות תואר
הסורבון, פריז | אוקספורד, אנגליה | היידלברג, גרמניה | לונד, שבדיה | |||
קולומביה, ניו יורק | הרווארד, בוסטון | פרינסטון, ניו ג'רזי | יו. סי. אל. איי, לוס אנג'לס | |||
צ׳ולאלונגקורן, בנגקוק | סידני, אוסטרליה |
תארו לעצמכם קבוצת תיירים אמיצים, שהסתכנו בטיול לישראל, פוקדים את אוניברסיטת תל-אביב. הם נכנסים דרך השער הראשי, עוברים את הבדיקה הביטחונית השגרתית וצועדים לעבר בניין הספרייה האפור. משם הם חוצים את המדשאה אל הקפיטריה של בניין גילמן ומקנחים את הסיור בקפה בוץ.
כמובן שהתרחיש הזה הזוי, שכן לאוניברסיטאות בישראל אין ממש ערך תיירותי, חוץ מקצת היסטוריה שאפשר למצוא פה ושם. היחידים שמתקוטטים על הזכות להיכנס בשעריהן הם סטודנטים מאותגרי פסיכומטרי. בעולם המצב שונה ומוסדות להשכלה גבוהה מופיעים בקביעות במדריכים. אולי זה בזכות המבנים העתיקים, הארכיטקטורה המרשימה ואפילו בזכות שמו של המוסד כבית גידול לזוכי פרס נובל.
ביקור באוניברסיטה יכול לפתוח צוהר לחייהם של הצעירים באותו אזור ואגב כך גם לפרנס פנטזיות על דוקטורט מעבר לים. היתרון הגדול בביקור בקמפוס בחו"ל הוא שלא משלמים על זה. רבות מהאוניברסיטאות המתוירות מציעות גם סיורים מודרכים בחינם, לרוב על־ידי סטודנטים מקומיים. באתרי האינטרנט של האוניברסיטאות אפשר למצוא פרטים על סיורים ועל דרכי ההגעה לקמפוס.
לרגל פתיחת שנת הלימודים האקדמית, הנה 10 מוסדות ברחבי העולם שמתחרים במוזיאונים או בכנסיות על לבם של התיירים.
בלבו של הרובע הלטיני בפריז ניצב המוסד שהעניק לרובע את שמו - אוניברסיטת סורבון. בעבר דיברו ולימדו כאן בלטינית, כיאה למוסד מימי הביניים.
האוניברסיטה נוסדה במאה ה-,12 ובעת הקמתה למדו בה כמה עשרות סטודנטים בלבד. היום סופרים אותם באלפים. כמה פעמים הגיע המוסד הזה לכותרות, ולא בזכות חתני פרס נובל הרבים שהצמיח. ב-1968 עמד הסורבון במרכז מרד הסטודנטים הידוע של פריז. בעקבות אותה מהפכה נסגרה האוניברסיטה - צעד חסר תקדים שאירע שוב השנה, בעקבות הפגנות סוערות שהתקיימו במקום נגד חוקי העבודה בצרפת.
עבור התיירים נמצא הסורבון על המסלול שכולל גם את גני לוקסמבורג והפנתאון המפורסם של פריז, שבו קבורים גדולי האומה הצרפתית. מהאוניברסיטה יוצאים היישר אל אחת השדרות המרכזיות של הרובע הלטיני, בולוואר סן ז׳רמן.
סביר להניח שעבור רוב המבקרים בבריטניה, למילה אוקספורד יש רק קונוטציה אחת: שופינג, שופינג ושופינג. אבל אוקספורד הוא גם שמה של עיר בריטית, שכל קשר בינה לבין קניות מקרי בהחלט, וגאוותה הגדולה היא על האוניברסיטה שבתחומה, הנושאת את אותו שם.
חתני פרס נובל, ראשי ממשלה וגם כמה מלכים למדו באוניברסיטת אוקספורד, אחת העתיקות בעולם. היום, בעת שלומדים שם מנהיגי המחר, משמש המקום גם כאתר תיירותי לכל דבר ועניין. במקום מוצעים סיורים מודרכים, ליחידים או לקבוצות, במהלכם ניתן להתרשם מאולמות הלמידה, הספריות, הכנסיות וגם מקו הרקיע הנאה של העיר, הכולל צריחים עתיקים על רקע מרבד ירוק ומרהיב.
באותה נשימה ראוי להזכיר את האוניברסיטה האליטיסטית המתחרה, בעיר קיימברידג׳, שבין בנייניה אפשר לשוט בתעלות מים.
מקס ובר, יורגן האבראמס ועוד כמה חוקרים בעלי שם במדעי החברה למדו כאן, באוניברסיטה הוותיקה ביותר בגרמניה, שנוסדה ב-.1386 היום לומדים בה גם יהדות ועברית, כך שלא מן הנמנע שבעת הביקור תיתקלו בצלילים מוכרים מהבית.
רבים מגיעים להיידלברג כדי לבקר בקמפוס המרשים, על המבנים העתיקים שבו. בעיקר מושכת מבקרים ספריית האוניברסיטה, השוכנת בבניין בסגנון בארוקי מפואר. אבל לא רק הקמפוס מהווה מוקד משיכה לעיר, שנחשבת לאחת המתוירות ביותר בגרמניה.
העיר העתיקה של היידלברג, על סמטאותיה הצרות, היא אחד מאותם מקומות שהצליחו להשתמר עם השנים. כיאה לעיר שמסמלת את ההשכלה הגבוהה, לאחד השביל לים המרכזיים בעיר העתיקה קוראים "דרך הפילוסופים".
אוניברסיטת לונד נחשבת למוסד החינוכי הגדול ביותר בסקנדינביה. 34 אלף סטודנטים לומדים כאן, בשמונה פקולטות.
המבנה העתיק של הקמפוס נוסד ב-1438 ושימש במקור ללימוד כמרים. ב-1666 שינה את ייעודו למוסד להשכלה גבוהה, אך שנה לאחר מכן נסגר עקב המלחמה נגד דנמרק. באותה עת אף שקלו להעתיק את מיקומו לאזור מרוחק מהקרבות.
לונד, בדרום שבדיה, היא עיירה ציורית מימי הביל ניים, ובה כנסיות נאות ושעון אסטרונומי עתיק. מוקד המשיכה העיקרי הוא מקום משכנה של המחלקה לפילול סופיה - המבנה העתיק ביותר בקמפוס.
האזור המכונה אפר-ווסט-סייד במנהטן, ניו-יורק, מספק הצצה אל החברה הגבוהה של העיר. כאן, במעלה צדו המערבי של סנטרל פארק, מתגוררים בעיקר אנשים שהדולר מצוי בכיסם, ובנדיבות.
אבל סיבה מרכזית לא פחות לפקוד את האזור היא אוניברסיטת קולומביה. במקור שכנה האוניברסיטה במה שידוע היום ככנסיית טריניטי בניו-יורק, משם עברה דירה עוד פעמים מספר, עד שהגיעה למשכנה הנוכחי, שם היא מתמידה קצת יותר ממאה שנה.
האתר המרכזי בקמפוס הוא ספריית לו שנבנתה בסוף המאה ה-,19 וכיום משמשת כבניין משרדים. הבניין עוצב בסגנון שמזכיר מרחצאות עתיקות או מבנה יווני עתיק. על המדרגות המובילות לספרייה ניצב פסל האלה מינרווה. במקום נערכים סיורים מודרכים.
לא מעט מקסמה של העיר בוסטון, המזכירה מעט עיר בירה אירופית, נובע מהיותה עיר סטודנטיאלית. כמה אוניברסיטאות גדולות וידועות מאכלסת העיר, כולל המכון הטכנולוגי של מסצ׳וסטס, אך הידועה והיוקרתית מכולן היא אוניברסיטת הרווארד.
הקמפוס המרהיב נמצא בעיבורה של העיירה קיימברידג׳ (שהיא למעשה חלק בלתי נפרד מבוסטון-רבתי.( בדרך אליו מתחנת הרכבת התחתית חולפים על פני הרווארד-סקוור, כיכר עמוסה בבתי קפה וחנויות אהובות על ציבור הסטודנטים. מעברה האחר של הכיכר נמצאת חצר הרווארד, רחבה מוקפת בבנייני לבנים מהמאה ה-.17
קמפוס האוניברסיטה, בו לומדים קרוב ל-30 אלף סטודנטים מרחבי העולם, נמצא מהצד השני של הכיכר. אפשר לשוטט בו לבד, אבל כדאי ליהנות משירותי הסיורים החינמיים, בהדרכת סטודנטים מקומיים. בין האטרקציות ברחבי הקמפוס: מוזיאון לאמנות מוסלמית, מוזיאון הטבע ובו מבחר מוצגים ארכיאולוגיים ומוזיאון המוקדש לאמנות אירופאית.
בעיירה פרינסטון תוכלו לקבל שיעור זריז על האגף המדמם של ההיסטוריה האמריקאית. כעשרים שנה לאחר הקמתה של אוניברסיטת פרינסטון, ב-,1756 נערך במקום אחד הקרבות הידועים של מלחמת העצמאות, שהסתיים בניצחונו של ג׳ורג׳ וושינגטון. את הקרב הנציחו באתר מיוחד, אבל לא רק בזכותו מגיעים לעיירה הניו-ג'רזית המוני תיירים.
האטרקציה המרכזית במקום היא אוניברסיטת פרינסטון, אחת הידועות והמוכרות בארצות-הברית ובעולם כולו. 230 שנה אחרי הקרבות ניתן לחזות באדריכלות המרשימה ואגב כך לשוטט ברחובות הסמוכים לקמפוס, היפים לא פחות.
באוניברסיטת יו.סי.אל.איי נוהגים להגיד את המשפט הבא: "זו אוניברסיטה גדולה, עם 40 אלף סטודנטים, וגם הדלת שלה גדולה" (בתרגום מילולי ביותר.( הכוונה היא לא רק לומר שמדובר באוניברסיטה ציבורית, אלא באוניברסיטה ששמחה לקבל מבקרים, גם לא סטודנטיאליים בעליל.
כמו לוס-אנג׳לס שטופת השמש, גם המוסד הזה מסביר פנים לתייר, ולא רק במזגל האוויר הנוח: הקמפוס מציע סיורים מודרכים למבקרים, בהם אפשר להתרשם גם מכיתות הלימוד ומהמעבדות וגם מאטרקציות לא מעטות. אף שהמוסד נחשב חדש יחסית (נוסד ב-,(1919 הוא מאובזר ביצירות אמנות רבות ובשכיות חמדה לרוב.
במוזיאון להיסטוריה של התרבות, למשל, מוצגים אוספי אמנות מכל העולם. בגן הבוטני שבמתחם הקמפוס מוצגים לראווה לא פחות מ-5,000 מיני צמחים. בקמפוס גם גן פסלים ובו יצירות של גדולי הפסלים האמריקאים בני זמננו.
בין בנייני המחלקות השונות באוניברסיטת צ'ולאלונגקורן בבנגקוק, שהמקומיים מכנים בחיבה "צ׳'לה," מסתתר מספר אדיר של מוזיאונים: המוזיאון הגיאולוגי, מוזיאון ההיסטוריה וגם מוזיאון אחד ייחודי מאין כמותו, הסוקר את תולדות הרפואה בתאילנד. אפשר להעביר יום שלם בקמפוס ולא להספיק לבקר בכל האוספים.
אוניברסיטת צ'ולאלונגקורן, המוסד הראשון בתאילנד להשכלה גבוהה, נחשבת לאחד המוסדות המובילים במדינה, בעיקר כיוון שפוליטיקאים מקומיים רבים למדו בין כתליה. את שמה הבלתי אפשרי קיבלה האוניברסיטה ממלך שענה לאותו שם. מלבד תערוכות וכנסים רבים שהיא מארחת, ניתן להתרשם בטיול רגלי גם מהארכיטקטורה התאית המסורתית, אף שחלק מהמבנים בקמפוס עוצבו בידי אדריכלים בריטים.
אוניברסיטאות בחו"ל מתאפיינות בדרך כלל בכמה תכונות: הן מפוארות, מרשימות וניתן לבקר בהן חינם אין-כסף, ולפעמים גם ליהנות משירותי אינטרנט בחינם בספרייה, כאילו הייתם אחד הסטודנטים. זה לא המצב באוניברסיטת סידני.
כדי לבקר בקמפוס המרשים, הראשון שהוקם ביבשת החמישית, יש למלא טופס בקשה לפחות עשרה ימים לפני הביקור. למה? אולי כי המקום הוא מרכז תרבותי ואמנותי חשוב כל כך שחוששים מעומס המבקרים. המקום מאכלס כמה תצוגות אמנות וספרים נדירים.
באוסף האמנות של המוזיאון מוצגים מעל 2,500 ציורים ופסלים של אמנים מקומיים וגם אירופים ואסיאתים. באוסף אחר מוצגים חפצים ששימשו בחיי היום-יום במצרים העתיקה, יוון ורומא. ואילו באוסף הספרים הנדירים תמצאו כל185 אלף כותרים שנחשבים נדירים ביותר, כולל כתבים של גלילאו וקופרניקוס.