שתף קטע נבחר

כשהוא לא בטוח בקשר

האם פסק זמן יכול להועיל לקשר או שהוא רק צעד אחד לקראת הפרידה? השבוע מתפרסמת כתבה בלאשה שבודקת את השאלה. וכאן, הפסיכולוגית ענת פרי-פיאמנטה מציעה כיצד להתמודד עם הקושי, כשבן הזוג מתלבט בקשר

כשבן/בת הזוג שלנו מודיע שהוא לא בטוח לגבי הקשר, אנחנו מרגישים שהקרקע נשמטת מתחת לרגלינו. כי מה שהוא אומר בעצם זה שהוא לא בטוח באהבה שלו כלפינו. תקופת ההתלבטות של אחד מבני הזוג היא לעולם תקופה קשה, מלאת חששות ואי-ודאות עבור בן/בת הזוג השני/ה שלא פעם מרגיש כי חייו, רווחתו ואושרו תלויים בין שמים וארץ.

 

אם בן הזוג אומר שהוא מתלבט, האם בכלל יש טעם לעשות משהו? והאם כשהוא יסיים את ההתלבטות ויחליט להישאר, האם אפשר בכלל לחזור למצב הקודם? וכשהם מתלבטים גם אנחנו למעשה צריכים להחליט: האם לחכות לו/לה? האם ציפייה להחלטתו/ה אינה מורידה מכבודנו והופכת אותנו למובנים מאלינו? ואולי זה סתם בזבוז זמן?

 

ברור, שאם הקשר אינו חשוב לכם מספיק – זה הזמן להיפרד ומייד. אבל אם הוא כן, ייתכן בהחלט שיהיה עליכם לבלוע את תחושת העלבון כדי לשמור על הקשר, או לפחות לחכות עד שדברים יתבהרו. הנטייה הטבעית היא אמנם לפעול מיידית, ולהחזיר לעצמנו את השליטה על האירועים, אבל הפתרון הטוב ביותר הוא דווקא לנשום עמוק, ולהבין בדיוק מה קורה.

 

שאלו את עצמכם: למה באמת בן הזוג מתלבט? האם הוא לא אוהב אותנו? האם הוא עדיין אינו בשל רגשית לקשר? האם יש בעיה עמוקה בקשר? האם יש לו בעיה רגשית עמוקה? האם עשיתם משהו שתרם להתלבטות שלו? אבחנה מדויקת תסייע לכם להגיב נכון. אם מתברר שמדובר בבעיה כלשהי בקשר, נסו לפתוח את הנושא בכנות. סביר להניח שהשיחה לא תהיה קלה, כי אתם פגועים ופגיעים, אבל נסו להאזין היטב למה שהפרטנר אומר, ולזהות את לב העניין.

 


התלבטות אינה חייבת להסתיים בפרידה                        צילום אילוסטרציה

 

אולטימטום – כן או לא?

ברוב המקרים אולטימטום הוא אמצעי מיותר. אם בן הזוג מתלבט בגלל משהו בהתנהגות שלנו שמפריע לו, מה יועיל אולטימטום? עלינו להשתנות או להיפרד. כשמדובר במתלבט מקצועי, שסביר להניח שלעולם לא יוכל להיות בטוח, הצעד עשוי לדחוף אותו בקלות יתר אל דלת היציאה מהקשר (ואם זה מה שאתם רוצים בתוך לבכם לעשות, לא עדיף שתיפרדו מיוזמתכם?).

 

רבים עושים שימוש חסר הבחנה באולטימטום, אבל חשוב להבין: כשאנחנו מציבים אותו, אנחנו אולי חושבים שהחזרנו את השליטה על המצב, אבל האמת היא שהעברנו את השליטה לפרטנר, כי הוא זה שצריך להחליט. כך יוצא, שאותו אקט שהיה אמור לתת לנו תחושה של כוח, מעמיד אותנו לא פעם בעמדת חולשה. לכן, באולטימטום רצוי להשתמש רק כאמצעי אחרון לפני ניתוק הקשר, כשאתם בטוחים שאתם מוכנים לניתוק. במקרה כזה, זה יכול להיות ניסיון אחרון להציל את הקשר, ודרך לשדר לשני: עד כאן.

 

האם הסבלנות משתלמת?

הסבלנות תשתלם אם לקשר סיכוי טוב לשרוד את ההתלבטות ולהצליח. תסמכו על החושים שלכם. אם אתם מרגישים שלמרות הקשיים יש ביניכם אהבה וזיקה עמוקה, יש סיכוי שההתלבטות תסתיים בטוב מבחינתכם, ובמקרה כזה כדאי

לאפשר למתלבט להתלבט, בלי ללחוץ עליו יותר מדי (זה נכון במיוחד לגבי התלבטות טרום חתונה, כשיש הרגשה שבן הזוג פשוט מפוחד, ולא מדובר בבעיה מהותית יותר). שננו לעצמכם: לחץ לא יקצר את תקופת ההתלבטות. להיפך, הוא יאריך אותה ויצור כעסים כלפיכם.

 

האם בכלל אפשר לשקם את הקשר?

התלבטות אינה חייבת להיגמר בפרידה. אם משתמשים בה כמנוף לדיאלוג, אפשר לשקם את הקשר, ולעתים אף לשפר

אותו. ברוב המקרים, להתנהגותכם בתקופת ההתלבטות יכולה להיות השפעה מכרעת על הדרך שבה היא תסתיים, כי בני הזוג המתלבטים זקוקים מכם לפתיחות, ליכולת להבין, לסליחה ובעיקר בעיקר – לסבלנות.

  

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית 


פורסם לראשונה 22/10/2006 12:11

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאשה בפייסבוק
מומלצים