Firefox 2: אין חידושים יוצאי דופן
הדפדפן החדש של קרן מוזילה, שיצא כמה ימים בעקבות ה-Internet Explorer 7, אינו מסעיר בחידושיו, ומציג בעיקר שיפורים בממשק ואפשרויות שהיו קיימות כהרחבות
דפדפן Firefox החדש יצא השבוע סמוך מאוד ליציאתו של המתחרה המושבע ממיקרוסופט - Internet Explorer 7, ולאחר כחצי שנה של גירסאות ניסיוניות. בילינו איתו בחודשים האחרונים וכמובן לאחר שיצאה הגירסה הרשמית, ונראה כי למרות שעדיין מדובר בדפדפן טוב, מהיר ונוח, הוא לא מביא איתו בשורות או תכונות מלהיבות במיוחד.
התקנה מהירה וחלקה
במחשב שלנו פעלה עד כה גירסה 1.5.0.7 באנגלית, הגירסה האחרונה של הדפדפן לפני שיצאה גירסה 2. למרות שאפשרות העדכון האוטומטי הייתה מופעלת, ולמרות שניסינו מספר פעמים לבקש עדכון באופן ידני, הדפדפן לא בישר לנו על האפשרות להתקין את הגירסה החדשה.
נציין לחיוב את העובדה שכשניגשנו לאתר מוזילה, הוא הציע לנו להתקין את גירסה 2 החדשה, או לחילופין להתקין את הגירסה העברית האחרונה - זאת מכיוון שהאתר מזהה את המדינה ממנה מגיע הגולש. גודל הקובץ קטן מ-6 מגה בייט (לעומת 15 מגה בייט של IE7), וההתקנה לא אורכת יותר ממספר דקות.
לאחר ההתקנה וההפעלה מחדש, הדפדפן שמר על כל ההגדרות שלנו, כולל עמוד הבית, והגדרות הפרטיות.
לא כל ההרחבות פועלות
בהפעלה הראשונה הדפדפן עדכן את ההרחבות המותקנות, אך חלקן שותק וחדל מלעבוד. זאת מכיוון שהן עדיין לא עברו התאמה על ידי מפתחיהן לעבוד עם Firefox 2. זה לא מפריע לעבודה סדירה עם הדפדפן, ומדובר בחלק קטן מאוד מההרחבות.
עם זאת, היינו מצפים כי בדפדפן תהיה תאימות לאחור, ושההרחבות הקודמות יפעלו בצורה חלקה, עם כל הקושי ואי הנוחות שזה יוצר על מפתחי מוזילה, בדיוק כפי שהדפדפן יודע להמשיך להציג את כל האתרים.
שינויים בממשק
מוזילה רעננה במקצת את הממשק. הגרפיקה החדשה לא ממש מרשימה, או טובה יותר מקודמתה, לפחות בעיני, אבל השינוי הזה הוא מזערי, ובכל מקרה כל אחד יכול להתקין ערכת עיצוב (Theme) אחר.
הגדרות העיצובים, העדכונים וההרחבות אוחדו לכדי חלון אחד, וזה אכן יותר נוח.
עם זאת, ההרחבות היו מוכרות עד לאחרונה בתפריט כ-Extensions, והעיצובים כ-Themes. שני הפריטים הללו סולקו מהתפריט, ובמקומם נוספה אפשרות Add-ons. התפריט שהיה מכונה Go, ובו האתרים האחרונים שנפתחו הפך ל-History.
אלה אמנם שינויים מזעריים והאפשרויות נשארו במקום זהה בתפריט, אך גם אם השינוי נועד להפוך את המונחים לברורים יותר למשתמשים חדשים, הוא מבלבל את המשתמשים הותיקים, ומדובר בטעות שימושיות בסיסית.
כל ההרחבות והעיצובים
רוב התכונות החדשות - זמינות כבר כהרחבות
אחד היתרונות הכי גדולים של דפדפן Firefox הוא האפשרות להוסיף לו הרחבות כיד הדימיון. הדפדפן מגיע עם אפשרויות בסיסיות ביותר, וכל גולש יכול להוסיף ולהסיר אפשרויות כאוות נפשו. לא רק זאת, אלא שהגולשים לא תלויים בקרן מוזילה, המפתחת את הדפדפן, שתוסיף את האפשרויות הללו, אלא להשתמש בהרחבות שפיתחו חברות ומתכנתים בזמנם החופשי.
נראה אם כך, שהחידושים בגירסה החדשה של Firefox לא מסעירים. מכיוון שאת רובם המוחלט היה ניתן כבר למצוא כהרחבות לגירסה הקודמת. נראה כי בקרן מוזילה פשוט בחרו לשלב את ההרחבות הפופולריות כתכונות המובנות בדפדפן, במקום להציע אותן כחבילת הרחבות חיצונית.
מניעת הונאות
מנגון האנטי-פישינג הוא אחת התכונות העיקריות שהציגה מוזילה עם צאת הדפדפן. לא פעם טועים ונכנסים לאתר המתחזה לאתר אחר, ובקלות בלתי מודעת פרטיים אישים, סיסמות, מספרי כרטיס אשראי, ושאר נתונים שלא היינו רוצים שיסתובבו חופשי מגיעים לידיים זדוניות. הדפדפן החדש משתמש ברשימה המתעדכנת תדיר, ומזהיר אותנו כשאנחנו נמצאים באתר זדוני שכזה.
המנגנון מסתמך, בין השאר, על רשימת אתרים זדוניים של גוגל, ולמעשה גוגל כבר מציעה הרחבה כזאת, המתבססת בדיוק על אותה רשימה ועושה בדיוק את אותו דבר.
לפתוח לשוניות שנסגרו
ניהול הלשוניות, אכן נעשה נוח יותר (וגם כאן מדובר על מי שלא השתמש בהרחבות כמו Quicktabpreftoggle ודומותיה לניהול הלשוניות). ניתן לשחזר לשונית שנסגרה בטעות על ידי מציאתה בתפריט ההסטוריה, או הקלה ימנית בשרות הלשוניות וביחרה ב-Undo close. במקום כפתור ה-X המשותף לכל הלשוניות שהופיע מצד ימין, כל לשונית קיבלה כפתור סגירה משלה.
פתיחה של לשוניות מרובות גם נעשתה נוחה יותר. בעבר הלשוניות היו מצטופפות ועולות אחת על השניה, כך שהיה קשה לאתר לשונית ספציפית. בגירסה החדשה פתרו את הבעיה בשתי דרכים.
כשמתחיל להיות צפוף, נוספים חצי גלילה בשני צידי שורת הלשוניות, ומצד ימין מופיע תפריט נפתח ובו כל הלשוניות הפתוחות. תוכלו גם לגרור לשוניות מצד לצד, למען הסדר.
גלישה נוחה עם הרבה לשוניות
התכונות הללו לא ילהיבו בהכרח גולשים ממוצעים, אך עבור גולשים כבדים כמוני, הפותחים לכל הפחות 20 לשוניות בכל גלישה, מדובר בשיפור משמעותי בחיים.
אך גם כאן, אליה וקוץ בה, לפחות עבור חלק מהמשתמשים. בסוף שורת הלשוניות בגירסה הישנה היה מרווח קטן, שקליק כפול עליו היה פותח לשונית חדשה. כרגע, כשמספר גדול של לשוניות פתוח, המרווח הזה פשוט נעלם.
הדפדפן יודע גם לחזור לקדמותו, ולפתוח מחדש את כל הלשוניות שנסגרו, במקרה של קריסה, או במקרה ונלצתם לסגור אותו בכוח ממנהל המשימות. גם אפשרות זו חשובה מאוד, אך הייתה זמינה במספר הרחבות הקיימות זמן רב.
קריאה נוחה של ערוצי RSS
אם אתם עוד לא צורכים תכנים ב-RSS, הגיע הזמן. אתרי התוכן הגדולים בארץ ובעולם כבר מאפשרים להתעדכן ללא צורך לבקר עמוד הבית, אלא על ידי קריאה של התכנים בפורמט XML.
להתעדכן ב-RSS
גירסת Firefox החדשה הופכת גם כאן את החיים לקלים יותר עבור המכורים למידע. הדפדפן נותן תצוגה מקדימה של ערוצי ה-RSS, ומאפשר לנו להשתמש בכל קורא RSS חיצוני המותקן על המחשב. בנוסף, ניתן להשתמש בקוראי ה-RSS המקוונים Bloglines, Yahoo או Goole reader. הבעיה היא שאלו אינם הקוראים המקוונים היחידים, ובטח שלא הטובים ביותר, והיינו שמחים לראות עוד כאלה.
בדיקות איות - כרגע לא בעברית
בדפדפן מובנה בודק איות לכל טופס ברשת, בין אם זה פוסט בבלוג שלנו, הודעת פורום, או דואר אלקטרוני מבוסס רשת. בדומה לבודקי האיות שנאחנו מכירים משולחן העבודה, הקו האדום יופיע מתחת למילה שאוייתה לא נכון, ויאפשר לנו לתקן על פי הצעות, או להוסיף את המילה למילון. אם התקנתם מספר שפות, ניתן לבדוק את האיות עבור כל שפה בנפרד.
משום מה, בחרו במוזילה להתשתמש בבודק איות נפרד עבור Firefox ועובר תוכנת הדואר Thunderbird. המשמעות היא שלמרות שכבר יש מילון עברי שפתוח עבור תוכנת הדואר, הוא לא מתאים לדפדפן, ונאלץ לחכות עד שמישהו עם זמן פנוי יכין מילון לו מילון עברי.
חיפוש משולב משופר
תיבת החיפוש המשולבת בקצה הימני העליון של הדפדפן שופרה גם היא. ב-Firefox 2 ניתן לנהל אותה בצורה חכמה יותר - להסיר להוסיף ולסדר את מנועי החיפוש.
נוסף על כך, נוספה אפשרות ה-Suggest, שמשלימה את מילות החיפוש ומציעה לכם מילים פופולריות. כך, אם תקלידו fire, התיבה תציע לכם לחפש את firefox. נציין לחיוב את האפשרות לבטל את ההצעות הללו - למי שזה מפריע לו. באופן אישי, אני מעדיף את סרגלי החיפוש שמציעים אפשרויות נרחבות יותר.
לסיכום
האם כדאי לשדרג? אין סיבה שלא. הדפדפן לא נופל בביצועיו ולא צורך יותר משאבים מקודמו, וכדאי להישאר מעודכנים. אמנם עבור חלק מההרחבות יהיה צריך לחכות, אבל אפשר לסמוך על קהילת הקוד הפתוח שתתאים את הכל.
לגבי השינויים הלא נוחים בממשק - בסופו של דבר אפשר להתרגל אליהם. מי שכן יצטרך להמתין עם השדרוג הוא מי שחשוב לו לעבוד רק בממשק עברי.
האפשרויות הנוספות בדפדפן עשויות להתנגש עם ההרחבות שהתקנתם, אך בהחלט לא יגרמו לו לא לפעול. במקרה הכי גרוע, אפשר פשוט להסיר את ההרחבות בקלות.
להורדת Firefox 2
ציון: