העין האבודה של לילית המדבר
לילית מדבר נפצעה לפני מספר חודשים בעינה הימנית ועברה תהליך שיקום ארוך במרכז הרפואי לחיות בר בספארי ברמת גן. לאחר שנבדקה ביום חמישי שעבר בבית החולים הווטרינרי בבית דגן, נתגלה נזק בלתי הפיך ברשתית העין ומטפליה מקווים כי למרות הפציעה, היא תשוב בעתיד בחזרה לטבע
בחודשים האחרונים עברה לילית מדבר פצועה תהליך שיקום ארוך במרכז הרפואי לחיות בר בספארי ברמת גן. המרכז הינו פרוייקט משותף של רשות הטבע והגנים והספארי וקולט בעלי חיים מכל רחבי הארץ במטרה להעניק להם טיפול רפואי, שיעזור להם להיקלט שוב בטבע.
לילית המדבר היא דורס מדברי, החי בוואדיות מצוקיים בקרבת איזורי מים, המזון החביב על הלילית הוא ממכרסמים וזוחלים קטנים. לפני מספר חודשים, היא נמצאה פצועה בשטח פתוח בדרום הארץ, כשהיא סובלת מפגיעה בעין הימנית ומפגיעות גופניות חיצוניות נוספות.
רגע לפני הבדיקה הגורלית. (צילום: ד"ר עדי גנץ)
"לאחר שהלילית הגיעה לטיפול ראשוני במרכז הרפואי לחיות בר, איבחנו כי היא סובלת מהיפרדות רשתית. העין הייתה נפוחה והלילית לא נראתה טוב מבחינה חיצונית. זהו עוף נדיר שכמעט ולא נראה בארץ", אומר יגאל הורוביץ, הווטרינר הראשי של הספארי.
תהליכי השיקום בעופות בר פצועים עלולים להמשך מספר חודשים, במיוחד כשהם סובלים מפציעות קשות בכנפיים או בפנים. המגמה של המטפלים במרכז הרפואי לחיות בר היא לא לשחרר את בעל החיים, עד שלא יחזור לכשירות מלאה, שתאפשר לו לצוד ולהתקיים בכוחות עצמו בטבע.
ביום חמישי שעבר, נשלחה הלילית לבדיקה מקיפה בבית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי מיסודה של האוניברסיטה העברית בבית-דגן.
"לאחר תהליך השיקום, נותרה שאלה האם הרשתית של העין מתפקדת. ערכנו בדיקת ERG, שזו הקלטת פעילות חשמלית של הרשתית, בדומה לבדיקת הא.ק.ג, המקליטה את הפעילות החשמלית בלב", אומר ל- ynet ד"ר רון עופרי, רופא וטרינר ומומחה בינ"ל אירופאי בתחום רפואת העיניים הווטרינרית.
"הלילית הורדמה לצורך הבדיקה ולמרבה הצער, גילינו כי הרשתית ניזוקה בצורה בלתי הפיכה והיא לא תוכל לראות שוב בעין הימנית. להערכתי, בטבע היא לא תשרוד במידה ותשוחרר במצבה הנוכחי".
למרות תוצאות הבדיקה, המטפלים עדיין לא איבדו תקווה. "היה חשוב לנו לאבחן אותה בכדי לדעת מה מצבה, על מת שנוכל לשקול בצורה טובה יותר אם היא ראוייה לשחרור לטבע או לא", מוסיף ד"ר הורוביץ.
"על פי מיטב ידיעתי, דורסי לילה מסוגלים למקם את הטרף שלהם באמצעות חוש השמיעה. ישנם דורסים שאנו יודעים בוודאות כי הם אינם זקוקים לחוש הראייה בכדי לצוד, אך אין לנו מידע מדוייק לגבי לילית המדבר. כרגע אנחנו במגעים עם מומחים מרחבי העולם, שיעזרו לנו בתהליך קבלת ההחלטות".
במידה והלילית לא תשוחרר בחזרה לטבע, מטפליה מקווים כי יוכלו למצוא לה בעתיד פרט אחר שקיים בשבי, על מנת לזווג ביניהם במטרה לשמר את המין הנדיר.