וטו אמריקני הציל את ישראל מגינוי באו"ם
עשר מדינות תמכו בהצעת הגינוי שהובאה למועצת הביטחון בעקבות ההפגזה הקטלנית בבית חנון. ארבע מדינות נמנעו בשל נוסח ההצעה "הבלתי מאוזן" ואילו ארצות הברית התייצבה לימין ישראל - והטילה וטו. השגריר האמריקני באו"ם: "ההחלטה הזו אינה מציגה מצב מאוזן על מה שקרה בעזה"
ארה"ב הטילה הערב (שבת) וטו על הצעת ההחלטה הערבית הקוראת למזכ"ל האו"ם לשגר משלחת בדיקה למזרח התיכון, כדי לבחון את ההפגזה הקטלנית בבית חנון שבה נהרגו 19 אזרחים פלסטינים. ההחלטה הסופית היתה אמנם קיצונית פחות מהטיוטה הפלסטינית המקורית שהוגשה למועצת הביטחון, אולם ארה"ב החליטה בכל זאת להטיל וטו נוכח הגינוי שכללה. ארבע מדינות - בריטניה, דנמרק, יפן וסלובקיה - נמנעו. עשר החברות האחרות במועצה הצביעו בעד.
המדינות הנמנעות הסבירו בישיבה כי הן עושות זאת כיוון שהנוסח שהובא להצבעה הינו חד-צדדי. נציגיהן הסבירו כי ההצעה לא היתה מאוזנת, והתעלמה מהסיבות שהובילו את ישראל לבצע ירי פגזים. השגרירה הדנית, אלן מרגרט לוג', אמרה למשל כי ההצעה לא כללה "הכרה יותר יסודית במורכבותם של הדברים בשטח".
הצעת ההחלטה, שבניסוחה היתה מעורבת צרפת, קראה לרביעיה הבינלאומית (הקוורטט) לדון בדרכים להגנה על האוכלוסיה הערבית ברצועת עזה. בישיבת מועצת הביטחון שהתקיימה ביום חמישי שעבר הצהיר שגריר צרפת באו"ם, ז'אן מארק דה-סבילייה, כי ארצו תפעל להביא את נושא השמירה על האוכלוסיה האזרחית הפלסטינית לדיון בקוורטט.
מהצעת ההחלטה שהוצגה הערב במועצת הביטחון, הושמטה הדרישה שהאו"ם ישגר לשטחים פקחים על מנת להגן על האוכלוסיה וכמו כן הושמטה הדרישה להקים ועדת חקירה בינלאומית לחקירת מה שהפלסטינים מגדירים כ"טבח". במקביל, נוספה להצעה פיסקה הקוראת לפלסטינים לנקוט פעולה מיידית להפסקת האלימות ובכלל זה - ירי הקסאמים.
"מקווים שהחקירה תסתיים במהירות"
אלא שלמרות ההשמטות והתוספות, הנוסח שהוגש למועצת הביטחון לא עמד בדרישה האמריקנית לקבלת החלטה מאוזנת - כזו שתביע את עמדת הקוורטט ולפיה הרשות תחת שליטת החמאס צריכה להכיר בזכות הקיום של ישראל, להכיר בהסכמים שהושגו בין ישראל לפלסטינים וליישם את ההתחייבויות להפסקת הטרור והאלימות.
שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון בולטון, אמר כי "ההחלטה הזו אינה מציגה מצב מאוזן על מה שקרה בעזה". הוא הביע צער על אובדן החיים והפצועים. "אנחנו יודעים שישראל מקיימת חקירה והפסיקה ירי ארטילרי בגלל זה. אנחנו מקווים שהחקירה תסתיים במהירות".
באשר להחלטה שהוצגה במועצת הביטחון הבהיר בולטון כי "אנחנו מודאגים משפת ההחלטה, שהיא חד-צדדית נגד ישראל". לדבריו, ההחלטה אינה נוקטת לשון קיצונית ואינה מכירה בליגיטימיות של ישראל להגן על עצמה מפני תקיפות קסמים.
"אנחנו מודאגים מכך שאין כל אזכור לטרור או גינוי להצהרת החמאס לפיה הפלסטינים ימשיכו בטרור, כולל לעבר ארה"ב ויעדיה", אמר בולטון בהסבירו את הוטו שהטילה ארה"ב.
בישראל הביעו סיפוק מההחלטה. שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, אמר כי "קיימת חשיבות גדולה לכך שארבע מדינות חשובות כמו בריטניה, יפן, דנמרק וסלובקיה נמנעו מתמיכה בהצבעה ולא השאירו את ארה"ב מבודדת בהתנגדותה. מועצת הביטחון לא קיבלה החלטה צדדית ולא מאוזנת". גילרמן הוסיף כי הסיבה העיקרית לעימות באזור הוא הטרור של החמאס.
לעומת זאת, הפלסטינים לא אהבו את ההחלטה. דובר הממשלה הפלסטינית, ראזי חאמד, אמר כי הטלת הווטו האמריקני על הודעת הגינוי לישראל מהווה "סימן לכך שארצות הברית נותנת לגיטימציה למעשי טבח. ארצות הברית נותנת 'אור ירוק' לישראל לבצע מעשי טבח נוספים".