בדלני דרום אוסטיה מצביעים על עצמאות החבל
כאילו שהמתיחות בין גאורגיה לרוסיה לא חריפה מספיק, מוסיפים היום תושבי חבל דרום אוסטיה שמן למדורה, ומקיימים משאל עם על עצמאותם. גאורגיה אינה מכירה בעצמאות החבל, שהתנתק ממנה לפני 15 שנה לאחר מלחמה קשה; תושביו מעוניינים להצטרף לרוסיה - צעד שטביליסי דוחה מכל וכל
תושבי חבל דרום אוסטיה הלכו היום (א') לקלפיות, כדי להצביע במשאל עם - שתוצאותיו, כך מקווים התושבים, יסלול את הדרך לעצמאותו של החבל.
עם זאת, גאורגיה, שממנה התפצל החבל לפני כ-15 שנים לאחר מלחמה עקובה מדם, הזהירה כי הצעד רק יחריף את המתיחות באזור. גם הקרמלין, לו קשרים חזקים עם הבדלנים האוסטים, הזהיר כי לא יכיר בתוצאות משאל העם, למרות שחזר שוב על זכותם של תושבי החבל בהגדרה עצמית.
משאל העם התקיים על רקע המשבר המעמיק בין גאורגיה לרוסיה, שהחל בסוף ספטמבר לאחר שגאורגיה עצרה ארבעה קצינים רוסים בטביליסי, בטענה ששימשו כמרגלים מטעם הקרמלין. על אף שהקצינים שוחררו תוך זמן קצר, רוסיה החלה לנקוט צעדי ענישה נגד גאורגיה.
רוצים להצטרף לרוסיה
דרום אוסטיה מנהלת את ענייניה הפנימיים בלא הכרה בינלאומית מאז שהתפצל החבל מטביליסי, לאחר המלחמה הקשה שהתחוללה שם ב-1991-1992, שבה נהרגו יותר מאלף בני אדם, ורבבות נעקרו מבתיהם. בחבל מתגוררים כ-70 אלף תושבים, אוסטים וגאורגים, השזורים אלה באלה בלא הפרדה של ממש. על הכפרים הגאורגים שומרת המשטרה הגאורגית, ועל הכפרים האוסטים - כוחות הבדלנים.
במשאל העם מתבקשים תושבי החבל להשיב האם הם תומכים בעצמאות החבל ומעוניינים בהכרה בינלאומית - והוא צפוי לזכות לאחוזי תמיכה גבוהים מאוד, מאחר שמרבית תושבי החבל הם אוסטים ולא גאורגים. עם זאת, משאל עם דומה שנערך ב-1992 וזכה אף הוא לאישור החבל זכה להתעלמות בוטה מהקהיליה הבינלאומית, והשאירה את האזור באי ודאות. במקביל למשאל העם על העצמאות, התקיימו בחירות לנשיאות החבל.
במקביל, ערכו תושבי החבל הגאורגים - שמספרם לא עולה על 14 אלף - משאל עם משל עצמם על עתיד החבל, ואף בחרו הנהגה גאורגית. טביליסי אינה מכירה באף לא אחד משני משאלי העם, הביעה היום תקווה שמשאל העם ישקף אי הסכמה בקרב תושבי החבל על עתידו.
ארצות הברית ואירופה תומכות בשאיפותיה הפרו-מערביות של גאורגיה ומכירות ברצונה לשמור על אחדותה הטריטוריאלית, ועל כן, הודיעו גם הן כי לא יכירו בתוצאות ההצבעה, כשם שלא הכירו בתוצאותיו של משאל העם שקיימה סרביה על עתידו של מחוז קוסובו, שתוצאותיו חזרו, כצפוי, על העמדה הסרבית הרשמית שלפיה קוסובו הוא חלק בלתי נפרד מסרביה - על אף שמרבית אוכלוסייתו האלבנית דורשת הגדרה עצמית.
האשמות הדדיות
נשיא גאורגיה מיכאיל שקשווילי, הכריז עם היבחרו ב-2004 כי יחזיר לגאורגיה את שני האזורים שהחליטו להתנתק ממנה - דרום אוסטיה ואבחזיה. הוא אף שירטט תוכנית שלום חדש שתביא לצמצום תפקידה של רוסיה באזור, ותתמקד בפירוז ובשיקום.
הבדלנים, מנגד, המעוניינים בסופו של דבר להצטרף לרוסיה, הודיעו כי לא יתמכו ביוזמה של שקשווילי, ודרשו מטביליסי לחתום קודם כל על הסכם הפסקת אש. הבדלנים ורוסיה מאשימים את גאורגיה בכך שהיא זוממת לספח בכוח את שני האזורים - טענות שאותן דוחה טביליסי מכל וכל. טביליסי מצידה מאשימה את רוסיה בכך שהיא מתכוונת לספח את שני האזורים - ורוסיה אף היא דוחה את הטענות הגאורגיות.
אתמול הודיעו הרשויות בדרום אוסטיה כי חשפו מזימה של כוחות הביטחון הגאורגים לרצוח את אדוארד קוקויטי, נשיא החבל, ולבצע באזור הפיכה. ראש לשכתו של שר הפנים בגאורגיה, שוטה חיזנישווילי, דחה את ההאשמות וכינה אותן "שטויות גמורות".