שתף קטע נבחר

 

התפטרות הירש: "תחושה של חוסר שליטה"

"מה שקורה אחרי המלחמה גרוע מהמלחמה עצמה", סיפר ל-ynet קצין בכיר על התחושות הקשות, לאחר התפטרותו של מפקד עוצבת הגליל. האלוף בן-ראובן, שעבד איתו בצמוד בזמן המלחמה: "נעשה לו עוול, שיקומו הבכירים ויקחו אחריות". שלמה גולדווסר: "אם אכן היה קצין גרוע - מה לגבי מי שמינה אותו?"

תחושות קשות בצה"ל על רקע הודעתו של תא"ל גל הירש, מפקד עוצבת הגליל, לשים את המפתחות. "מה שקורה אחרי המלחמה גרוע מהמלחמה עצמה", אמר ל-ynet קצין בכיר. "יש הרגשה כאילו אין שליטה במערכת, וצריך לפעול במהירות לייצב אותה, כי לא רק בישראל עוקבים אחרי מה שקורה - גם במקומות אחרים".

 

גם שר הביטחון עמיר פרץ, שהתנגד לקידומם של מפקדי האוגדות בצפון עד תום התחקירים, נדרש היום להתפטרותו של הירש. "הוא קצין בעל נורמות אישיות גבוהות", אמר, והוסיף: "אף דרג בצה"ל ובדרג המדיני אינו חף ממסקנות אישיות, אם תחקירי המלחמה יצביעו על כך". 

 

 

גורמים בצה"ל תולים את החלטת הירש דווקא בקצונה הבכירה. "זה נכון שהרמטכ"ל עמד מאחוריו בסבב המינויים והחליט להשאירו במדים ואף לקדם אותו, אבל זה היה מעט מדי ומאוחר מדי", אומרים בסביבתו של הירש.

 

האלוף אייל בן ראובן, ששימש בזמן המלחמה כסגנו של אלוף פיקוד הצפון ועבד בצמוד להירש לאורך התקופה האחרונה, חושב כי נעשה למפקד האוגדה עוול. "זה כבר היה יותר מדי עבורו. כבר במלחמה ולאחריה הוא היה תחת הכפשות בלתי פוסקות. זה הגיע לבית שלו, לילדים שלו בבית-הספר. הוא חש שהמערכת לא לצידו, ולא היה יכול יותר לעמוד בזה", אמר ל-ynet.

 

לדברי בן ראובן, "לא נכון להסתכל על החטיפה כאירוע בפני עצמו ולהסיק מסקנות. גל, כמפקד האוגדה, התחיל את המערכה

בנקודת פתיחה קשה מאוד והגיע לרמת ביצועים טובה, אם כי לא חפה מטעויות. מפקדי האוגדות הם דרג לוחם. אני ראיתי את גל במלחמה, הוא היה מפקד לדוגמה, אבל לא היה מי שגיבה אותה אל מול אותן השמצות בלתי פוסקות. אני מצפה בהחלט מארגון כמו צה"ל שיקומו הבכירים ביותר ויקחו אחריות, יתנו גיבוי לדרג הלוחם. בתור מי שראה את ההתנהלות, אני יכול לומר שתוצאות המלחמה הבלתי מספקות אינן בשל מפקדי האוגדות, אלא בגלל הדרגים שמעליהם".

 

האלוף בן ראובן הוסיף כי עם התפטרותו של תא"ל הירש, איבד צה"ל את אחד הטובים שבמפקדיו. הוא מקווה כי האירוע לא ישפיע על מפקדי השטח. "אני מביט על מה שקרה בעיניים עצובות, וכך גם יסתכלו אותם קצינים צעירים היום, שמיועדים יום אחד להיות מפקדי אוגדות".

 

במערכת היו מי שרמזו כי בכך לא תמו ההפתעות והדרמות במדים, על רקע המלחמה. "המהלך של גל הירש היה הכרחי. היה כאן אירוע מאוד חמור, חטיפה ושרשרת קשה של טעויות - וראוי שמישהו יקח אחריות על זה", אמר ל-ynet אלוף במילואים. "במקרה הזה, ההחלטה של הירש יש בה כדי ליצור גם צעדים נגד קצינים בכירים יותר, לרבות הרמטכ"ל. הוא זה שהחליט לקדם את הירש עוד לפני התחקיר, שר הביטחון עצר את זה, כפי שזה נראה עכשיו - בצדק, ולכן יש גם לבחון את כל ההתנהלות הזאת".

 

המחיר היקר ביותר

אבל לא רק בתוך הצבא עוקבים אחר הזעזועים האחרונים. גם בני משפחותיהם של שני החיילים החטופים, אלדד רגב ואהוד גולדווסר, ממתינים לשמוע על ממצאי התחקיר מיום החטיפה, לפני ארבעה חודשים בדיוק.

 

"הפעם האחרונה בה מישהו מהצבא היה איתנו בקשר בעניין הייתה לפני שבועות", אמר אביו של אהוד, שלמה גולדווסר. הוא העדיף

שלא להתייחס להתפטרותו של מפקד האוגדה, אולם ציין כי "אם היה קצין כה גרוע כפי שמצטייר כעת מהתחקיר - הרי שמי שצריך לשלם את המחיר הם אלה שמינו אותו". גולדווסר אמר כי אין הוא מאמין שמוצו כל ההליכים לקבלת אות חיים ומידע על הבנים. "במבחן התוצאה, בוודאי שלא נעשה הכל. העובדה היא כי חלפו ארבעה חודשים, ואנחנו עדיין לא יודעים דבר".

 

בני רגב, אחיו של אלדד, אמר כי הדו"ח אינו רלוונטי מבחינת המשפחה, "אלא מבחינת החיילים שעוד נמצאים בשטח ואלה שיבואו בעתיד". הוא הוסיף: "בתור אזרח, אני מקווה שיסיקו את המסקנות הנכונות מהדו"ח, אך למיטב ידיעתי, עדיין לא השתנה כלום בשטח. ברור לי שמדובר היה בכישלון ומחדל, אבל אין לי משהו אישי נגד הירש. אני לא מכיר אותו, וסומך על הדו"ח של אלמוג. אנחנו בכל מקרה מסתכלים כרגע על העתיד, ולא על מה שהיה. אין לנו מטרה כרגע חוץ מאשר לשחרר את אלדד ואודי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
הכפשות בלתי פוסקות: הירש
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: דובר צה"ל
אין מי שיגבה: בן ראובן
צילום: דובר צה"ל
צילום: אמיר כהן
נורמות גבוהות: פרץ
צילום: אמיר כהן
צילום: גיל יוחנן
מה עם הממנים? מיקי ושלמה גולדווסר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים