המדינה תפצה את משפחות הרוגי אוקטובר 2000
הסכם הפשרה הוצג היום בפני בית המשפט המחוזי בנצרת. רק 11 מתוך 13 המשפחות חתומות על הסכם הפשרה, שעורר מחלוקות קשות בקרב קרובי ההרוגים. לא נמסר סכום הפיצוי שיקבלו המשפחות. המדינה: ההסכם נערך למרות עמדתנו העקרונית שאיננו אחראים לנזקים שנגרמו
מדינת ישראל תשלם פיצויים למשפחות הרוגי אוקטובר - כך נקבע בהסכם פשרה שגובש אתמול בין המדינה למשפחות ההרוגים. ההסכם הובא אתמול (ד') לבית המשפט המחוזי בנצרת ואושר שנה לאחר שהוגשה תביעה על ידי המשפחות. מדובר בהסכם פשרה שעליו חתומות 11 משפחות מתוך 13.
במעמד חתימת ההסכם אמרו בפרקליטות כי "נוכח התוצאות הטראגיות של האירועים ומתוך רצון אמיתי להביא לסיום ראוי והוגן של התביעה, הסכימה - על אף עמדתה העקרונית להיעדר אחריות על הנזקים שנגרמו כתוצאה מהאירועים - לשלם סכום שהוסכם בין הצדדים".
ההחלטה על קבלת הכסף ותביעת פיצויים מן המדינה היתה החלטה לא קלה עבור המשפחות, והיא לוותה בטונים צורמים בינן לבין עצמן. חסן עאסלה, אביו של אסיל שנהרג בתקריות ויושב ראש ועד ההורים השכולים, התנגד עוד מראשיתו לרעיון. הרעיון נזרע כבר בימים שבהם הוחלט על הקמת ועדת החקירה הממלכתית לחקר הנושא פנה אל המשפחות באמצעות שליחים ראש הממשלה, אהוד ברק, וביקש להיפגש עמם כדי להגיע להסדר פיצויים. המשפחות סירבו.
באחת הישיבות שהתקיימו בנושא פרץ ויכוח גדול, והישיבה נחתמה בהחלטה שלא תוגש תביעה לפיצויים. אלא שאז פנו חלק מהמשפחות אל משרד עורכי הדין של עדי מיכלין וליטל צור, זאת לאחר שלטענתן סירב ארגון עדאלה לייצגם בהקשר זה. בארגון עדאלה הדגישו כי הם אינם מטפלים בתביעות נזיקין.
המשפחות גיבשו כתב תביעה שהוגש בספטמבר 2005 על רקע חילוקי הדעות. "היו אפילו משפחות שהאב התנגד ואמר שמוכרים את הדם של הבן שלו בשביל כסף, בעוד שהאם אמרה שהמצב קשה והם מוכרחים להמשיך לחיות. מדובר בנושא רגיש מאוד שגרר ויכוחים גם בתוך המשפחות וגם בין המשפחות", אמר אחד המקורבים שליווה את המשפחות מקרוב.
בכדי לא לעורר הדים, נוהל כל נושא התביעה והפשרה שהושגה לבסוף בשקט. גם היום - לא המשפחות ולא משרד המשפטים שגיבש את הצעת הפשרה מוכנים לומר מה גובה סכום הפיצויים המדובר.
ביקורת קשה על מח"ש והמשטרה
באחרונה מתח ארגון עדאלה ביקורת קשה על המדינה ועל התנהלות מח"ש בפרשה בדו"ח חדש שפרסם. "שיתוף פעולה פסול התקיים בין חוקרי המשטרה לחשודים בהרג האזרחים הערבים במהומות אוקטובר 2000 ", טענו בארגון עדאלה, בוועדת המעקב העליונה ובוועד הרוגי אוקטובר.
נציג משפחות ההרוגים, חסן עאסלה, אמר: "אנחנו לא נבחל בשום דרך ובשום אמצעי עד אשר תושג מטרתנו להעמיד לדין את הרוצחים. פשעי המשטר הישראלי גרועים מפשעי הנאצים".
הדו"ח, שנכתב תחת הכותרת "נאשמים", מותח ביקורת נוקבת על המחלקה לחקירות שוטרים ובעיקר על פרקליט המדינה, ערן שנדר, שעמד בעבר בראש המחלקה. את הדו"ח הגיש מרכז עדאלה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ובמקביל קיימו חברי הוועד ותומכיהם עצרת מחאה בשל הזלזול מצד רשויות אכיפת החוק בחקירת אירועי ההרג, כהגדרתם.
הדו"ח מסתמך על אלפי עמודים ומסמכים המתעדים את שיתוף הפעולה בין חוקרי מח"ש לשוטרים החשודים בהרג 13 האזרחים הערבים, ומציג הוכחות לכאורה למחדליהן החמורים של רשויות אכיפת החוק, ובראשן מח"ש, בכל הנוגע לאי-העמדתם לדין של החשודים בהרג.
בנוסף, הדו"ח כולל התייחסות ספציפית לממצאים שהציגה מח"ש לפני כשנה, לפיהם החליטה שלא להגיש כתבי אישום נגד השוטרים המעורבים. לטענת מחברי הדו"ח, נגד השוטרים נמצאו ראיות ודאיות לביצוע עבירות פליליות לכאורה.