שתף קטע נבחר

 

ראש מל"ח: האלוף גרשון הזניח את העורף

ארנון בן עמי, ראש משק לשעת חירום, נפגש אתמול במשך שלוש וחצי שעות עם מבקר המדינה והשמיע בפניו טענות קשות על אלוף פיקוד העורף והתנהלותו במלחמה

"אלוף הפיקוד, יצחק גרשון, הזניח את העורף לפני ובמהלך המלחמה והטיפול בעורף היה מאוחר", כך אמר אתמול ראש משק לשעת חירום (מל"ח) ארנון בן עמי, למבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס. בן עמי ביקר במשרדו של לינדנשטראוס ותושאל על ידו במשך שלוש וחצי שעות, בעקבות עדותו באחרונה בפני ועדת וינוגרד לבדיקת כשלי המלחמה בלבנון.

 

הביקורת הרבה על התנהלות העורף ומל"ח במהלך המלחמה, כמו גם הוויכוח על שאלת הסמכות והגדרת התפקיד של משק לשעת חירום, גרמו למתיחות רבה בין בן עמי לגרשון. האחרון העיד גם הוא לאחרונה בפני ועדת וינוגרד וביטל האשמות קודמות שהשמיע כלפיו ראש מל"ח.

 

במשרד מבקר המדינה אישרו כי במסגרת הביקורת שעורך לינדנשטראוס על המלחמה בצפון, הוא נפגש למשך זמן רב עם ראש מל"ח. צוותים רבים במשרד, אשר עוסקים במסגרת חקירת כשלי המלחמה גם בבדיקת סוגיית המל"ח, סירבו לתת פרטים נוספים על תוכן הפגישה.

 

במשרד הביטחון - אליו כפוף מל"ח - סירבו להתייחס לתוכן הפגישה אצל המבקר אולם גורמים בסביבתו של בן עמי הדגישו כי המתיחות בין שני האישים אינה דבר חדש.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "איננו מתכוונים להתייחס לאמר בוועדות סגורות. פיקוד העורף מצוי בימים אלו ככל צה"ל בעיצומו של תהליך הפקת לקחים רחב ומקיף ואינו עוסק בהפקדת הלקחים של גופים אחרים. יחד עם זאת ראוי לציין כי במהלך המערכה בלבנון פעל פיקוד העורף מעל ומעבר בתחומי אחריותו כפי שמוגדרים על פי החוק". גורמים צבאיים אמרו כי לא קיימת כל מתיחות בין האלוף גרשון לבן עמי.

 

דו"ח: מל"ח לא הופעל, פיקוד העורף פעל במתכונת חלקית

לאחר המלחמה קבעה ועדת המשנה לבחינת מצב העורף, אותה הקים חבר הכנסת עמי איילון (עבודה) כי שר הביטחון עמיר פרץ לא הורה על הפעלת תוכנית מל"ח למרות שהייתה יכולה להאיץ את הסיוע לו נזקקו כל כך התושבים בצפון. על פי אותו דו"ח (לקריאת הנוסח המלא לחצו כאן) רק לאחר עשרה ימי לחימה כינס פרץ לראשונה את האחראים להפעלת התוכנית כדי לדון באפשרות ולבסוף דחה את הוצאתה אל הפועל.

 

מחברי הדו"ח טענו כי בעוד מצב החירום דרש הפעלת גוף אחד בעל סמכות ואחריות כוללת לניהול הטיפול בעורף, הרי שבפועל לא היה "בעל בית" אחד אלא מספר גופים שפעלו במקביל.

 

בשנת 2001 קבע מבקר המדינה כי "היערכות מל"ח, שהינה למצב החמור ביותר – תקופת לחימה – יכולה לתת מענה גם למצבים פחות חמורים...מן הראוי לשקול את הפעלתו של מערך המל"ח לא רק באסונות המוניים אלא גם במצבי ביניים שונים".

 

בדיון שהתקיים עשרה ימים לאחר פרוץ הלחימה החליט שר הביטחון כי אין צורך בהפעלת מל"ח ולא זו בלבד, אלא שבמקביל פעל פיקוד העורף במתכונת חלקית כמעט, ללא גיוס של מערך המילואים המוחזק לצרכי חירום. החפ"ק של מנכ"ל משרד ראש הממשלה, שהוקם במקביל, פעל ללא כל סמכויות או תוכניות פעולה מוגדרות מראש.

 

יו"ר הועדה, עמי איילון, אמר עם פרסום הדו"ח כי "אין ספק שהמדינה כשלה כישלון חמור בכל מה שקשור בנושא ההכוונה, התיעדוף, קביעת הצרכים וניהול הגורמים. זה תפקיד שרק המדינה יכולה לעשות, והיא התעוררה מאוחר מדי ועשתה מעט מדי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העורף במלחמה. הוזנח?
צילום: ניב קלדרון
צילום: אמיר כהן
האלוף גרשון. מתיחות רבת ימים
צילום: אמיר כהן
צילום: מיכאל קרמר
איילון. ביקורת על אי-הפעלת מל"ח
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים