שתף קטע נבחר

מאות מחו אמש בירושלים נגד רצח העם בדרפור

למעלה מ-500 מפגינים, בהם רבנים, תלמידי מדרשות ואולפנות וסטודנטים, מחו נגד הטבח המתחולל בשנים האחרונות בסודן. "בישראל כמעט לא מודעים למצב בדרפור, והמדינה לא מעורבת במהלכים הבינלאומיים להפסקתו", מתקוממים מארגני ההפגנה

"60 שנה בלבד עברו מאז התגלו זוועת הנאצים ונדמה שהעולם שכח - אך כיהודים אנחנו מרגישים מחויבות לומר לא עוד שואה", מכריזה אריאל פרלו, 18, תלמידת מדרשה מאוסטרליה, שלצד כ-500 אנשים מחתה אמש בכיכר ציון הירושלמית על הטבח בחבל דרפור בסודן. "שום רצח עם אינו זכאי לעידוד, אף ממשלה אינה יכולה לטבוח באזרחים שהיא מחויבת לשמור על שלומם וביטחונם, ואין אדם רשאי לשתוק בעת ביצוע פשע כה נוראי".

 

את ההפגנה ארגנו פרלו וחבריה לארגון "העד" (הצילו את עמי דרפור), שהקימו בשנה האחרונה תלמידי ישיבות, מדרשות ואולפנות יהודים השוהים בישראל. הפעילים תלו מודעות בקמפוסים באוניברסיאות, במדרשות ובישיבות, שלהן נענו מאות משתתפים שאינם מוכנים להחריש נוכח הרצח המתחולל

הרחק מישראל. "אנחנו מנסים להגביר את המודעות למתרחש בדרפור, ליצור לחץ בינלאומי על סודן ולעודד אקטיביזם", מעידה פרלו. "היה מרגש מאוד לראות הזדהות רחבה כל-כך של מפגינים אורתודוקסים, רפורמים, קונסרבטיבים וחילונים".

 

"ההיענות היתה בהחלט מפתיעה", מסכים איתן שוורץ, פליט הריאליטי "השגריר" ופעיל בולט למען הפליטים מדרפור הנמצאים בישראל. "מאות אנשים, רובם חובשי כיפות, הגיעו להביע הזדהות ותמיכה בפליטים ולקרוא להפסקת הטבח. בתקופת שהותי בארצות-הברית למדתי שזהו אחד הנושאים הנמצאים בראש מעייני הקהילה היהודית כיום, וראשיה מפעילים לחץ רב כדי להביא סוף לדבר. דווקא בישראל, בה שוהים כ-250 פליטים מדרפור, שרובם כלואים בבתי כלא כיוון שהם מוגדרים כסיכון ביטחוני, איש לא מתעניין כמעט בגורלם".

 

"בישראל כמעט לא מודעים לרצח העם בדרפור". מפגינים אתמול בירושלים  

 

 

"רבנים צריכים לעמוד בחזית"

בשנת 2003 החלו להתברר ממדיו המפלצתיים של הרג האזרחים בחבל דרפור, המתקיים בחסות השלטון הסודני. עד-כדי-כך עצומים ממדי ההרג, העומדים כעת על כ-300,000 אלף נרצחים, שהאו"ם הכתיר את הסכסוך כ"אסון ההומניטרי החמור בעולם". אלא שההכרזה החד-משמעית מגובה במעט מדי מעשים. כך למשל היום (שלישי) ידונו בפעם הראשונה נשיא סודן אל באשיר, נשיא מצרים חוסני מובארק ומנהיג לוב מועמר קדאפי, בהכנסת כוחות או"ם לדרפור, מהלך ממנו מסתייגים שלושתם.

 

ספק אם המחאה הישראלית תגיע לאוזניהם של שלושת המנהיגים אבל מאות המפגינים, בהם ראש ישיבת מעלה גלבוע הרב יהודה גלעד והרב דניאל רוס מהמכון התורני "פרדס", אינם מתכוונים להרפות. "בישראל כמעט לא מודעים לרצח העם בדרפור והמדינה אינה מעורבת במהלכים הבינלאומיים להפסקתו", מוחה רוס. "אני מקווה שיהיה לנו הכוח לטפל לא רק בנושא המשבר בסודן, אלא גם במשברים הומניטריים נוספים באזורנו ובאזורים אחרים.

 

- הנוכחות הבולטת של רבנים באירוע מחאה כזה אינה מובנת מאליה.

"אני חש שרבנים צריכים לעמוד בחזית ולהכתיב את הטון בכל מה שנוגע לסיטואציות כגון זו", רוס משיב. "הדבר נכון הן מבחינת הערכים היהודיים והן מבחינת ההיסטוריה היהודית. זהו מקומנו הטבעי, ולמרות שאולי הפגנות אינן מקום מקובל למצוא בו רב היה לי ברור שמקומי שם. בכלל, אני שמח לראות נוער דתי וחילוני מגלה עניין בנושא בינלאומי החורג מחוץ לגבולות הפוליטיים המקומיים. בעיני זו גישה אנושית מרעננת ונפלאה, והתגאיתי לראות את בוגרי בני עקיבא מפגינים הזדהות עם הנעשה באפריקה".

 

  • ליצירת קשר עם פעילי "העד" התקשרו 052-5988286, 052-5346257 או כיתבו לאימייל haedarfur@gmail.com . לאתר הארגון לחצו כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"שום רצח עם אינו זכאי לעידוד". דרפור
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
"מזדהים עם הנעשה באפריקה". דרפור
צילום: איי אף פי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים