שתף קטע נבחר
 

מדוע העובדים אינם מקבלים שכר?

בעיית הלנת השכר ברשויות המקומיות לא נולדה אתמול, וגופים ממשלתיים שונים מטילים אלה על אלה את האחריות לפתרונה, שיביא גם לסיום השביתה הכללית במשק. כרגע, כל מה שמעכב את הכסף הוא ועדה אחת: "ועדת הפטור" במשרד האוצר, שפשוט אינה מתכנסת

עובדי המגזר הציבורי פתחו הבוקר (ד') בשביתה כללית, במחאה על הלנת שכר מתמשכת של אלפי עובדים ברשויות המקומיות, המועצות הדתיות ומכבי האש. הציבור הרחב מוצא את עצמו בין הפשיט לסדן: השביתה גורמת לו לסבל ולבזבוז זמן ואנרגיה, אך כולם מסכימים שצריך לשלם לעובדים את שכרם. מדוע, איפוא, לא מוצאים פיתרון לבעיה?

 

הלנת השכר ברשויות קיימת זה שנים. עובדי הרשויות המקומיות אל-שגור וכפר-קאסם והמועצה הדתית במטולה לא קיבלו תנאים סוציאליים שונים משנת 2000. הבעיה החמירה ב-2003, כששר האוצר לשעבר, בנימין נתניהו, קיצץ את תקציבי האיזון שמעבירה הממשלה לרשויות. בעקבות זאת החלו עשרות רשויות להלין את השכר. ב-2004 השביתה ההסתדרות את המשק, ובעקבות זאת, החזירה הממשלה את המענקים וגם העבירה לרשויות כסף לתשלום השכר למרבית העובדים.

 

לרשימה המלאה של הרשויות בהן קיימת הלנת שכר לחץ כאן

 

למרות זאת, עדיין יש כ-12 אלף עובדים שאינם מקבלים שכר ו-40 אלף עובדים שלא קיבלו זכויות סוציאליות. התברר, שגם כאשר הממשלה מעבירה לרשויות כסף לתשלום השכר, יד נעלמה מגיעה אליהם ומשתמשת בהם לצרכים אחרים. על רקע זה פנו פקידי האוצר מזה, ויו"ר ההסתדרות עופר עיני מזה, לשר הפנים רוני בר-און וביקשו ממנו לפתוח בסנקציות אישיות, קנסות, הליכים משמעתיים, הדחה ותלונות פליליות נגד ראשי רשויות שמלינים שכר.

 

עיני טוען שבר-און לא נענה לבקשה "בגלל סיבות פוליטיות". גורמים במשרד האוצר טוענים שעיני צודק. בר-און לא הגיב עד כה לפניות ynet בנושא. עיני טוען שלא יפסיק את השביתה עד שבר-און יצהיר על כוונתו לפעול בנושא. סביר להניח שבר-און חושב, שאם הממשלה תזרים כסף לתשלום שכר העובדים, עיני יתרצה ויפסיק את השביתה. וסביר להניח שהוא צודק.

 

"הפיכה צבאית במשרד האוצר"

עד שייענשו ראשי הרשויות הסוררים, מדוע אין הממשלה מתערבת ומשלמת לעובדים, שלחלקם אין מה לאכול? בכיר במשרד האוצר הסביר היום שכדי להעביר כסף לרשות מקומית יש לכנס ועדה מיוחדת, "ועדת הפטור", המוסמכת להחליט אם מותר לבצע את ההעברה. לדבריו, החשב הכללי, ירון זליכה, מעכב זה כמה חודשים את כינוס ועדת הפטור. עד שהוועדה תכונס, הכסף לא יעבור, ולדברי אותו בכיר, "שר האוצר יכול לעמוד על הראש".

 

זליכה אינו מעכב את כינוס הוועדה מרוע לב. הוא זליכה סבור שאם הממשלה תעביר כסף לרשויות, השביתה תסתיים והמדינה תמשיך להתעלם מהעובדה שראשי רשויות עוברים על החוק. ואולם, שר האוצר, אברהם הירשזון, פנה לזליכה והורה לו בפירוש, יותר מפעם אחת, לכנס את הוועדה.

 

האם שר בישראל אינו יכול לתת הוראה לפקיד, או להדיח אותו אם הוא אינו מבצע את הוראותיו? "מתברר שהשר לא יכול לעשות כלום", אומר הבכיר באוצר, "זליכה הוא האיש שמחזיק את פנקס הצ'קים של המדינה, והוא יכול לעשות מה שהוא רוצה, בדיוק כמו גנרל במדינה בזמן הפיכה צבאית". 

 

למרות זאת, מפעילים גורמים רבים באוצר לחצים עצומים על זליכה, בניסיון להביא אותו להגמיש את עמדותיו ולכנס את ועדת הפטור. "אני מעריך שהוועדה תכונס בימים הקרובים, ואז יעבור הכסף והשביתה תסתיים", אומר הבכיר באוצר, "שר האוצר רוצה שהוועדה תתכנס מיד. זליכה עושה הפגנת כוח ומנסה לדחות את כינוס הוועדה עד לשבוע הבא. זאת כבר התקדמות, יחסית למה שהיה עד עכשיו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל שפירא
הירשזון. לא יכול לכפות על החשב
צילום: הרצל שפירא
צילום: גיל יוחנן
בר-און. מדוע אין הליכים נגד ראשי הרשויות?
צילום: גיל יוחנן
צילום: דן בלילטי
זליכה. דוחה כינוס הוועדה
צילום: דן בלילטי
מומלצים