המבקר: לקצונה הבכירה אין הכשרה מתאימה
דו"ח מבקר המדינה, המתמקד במערכת הביטחון, חושף ליקויים קשים בהכשרת הקצונה הבכירה של צה"ל. התוצאה המדאיגה: "אין שפה מקצועית משותפת וברורה, ההכרחית לניהול ולפיקוד על מסגרות גדולות, בשגרה ובחירום". עוד חושף המבקר ליקויים בתכנון ובתקצוב של הצבא, סחבת חמורה בטיפול בהסרת האזבסט וסלחנות יתר למטרידים מינית
עוד מכה לצבא: אחרי שורת הכשלים במלחמת לבנון, חושף מבקר המדינה עוד ליקויים קשים בצבא, והמרכזי שבהם - רוב הקצינים הבכירים של צה"ל לא עוברים את ההכשרות המחייבות למילוי תפקידם. המסקנה החמורה הזו נכללת בדו"ח המבקר 57א שפורסם הערב (ב'), המתמקד במערכת הביטחון, ומתייחס לתקופה שקדמה למלחמה.
לפי המבקר, לא רק שחלק ניכר מסגל הפיקוד הבכיר בצה"ל, מדרגת סגן אלוף ומעלה, אינו עובר את ההכשרות המחייבות, אלא שגם אלה שעוברים אותן לא רוכשים בהן כלים מספקים לצורך תפקידם, בגלל ליקויים בהכשרות. המצב הזה יוצר מציאות בעייתית מאוד שבה לקצונה הבכירה של צה"ל אין למעשה "שפה מקצועית משותפת וברורה, שהיא הכרחית לניהול ולפיקוד על מסגרות גדולות בצה"ל, בשגרה ובחירום", קובע המבקר, מיכה לינדנשטראוס.
המבקר מגיש את הדו"ח לדליה איציק (צילום: גיל יוחנן)
בפרק נוסף משרטט המבקר את הקשר הלקוי בין התכנון והתקצוב בצה"ל. הצבא, מתברר, מתקשה בעצם לדעת מהו התקציב הנדרש לו. אחרי המחדלים בנוגע לימ"חים במלחמת לבנון, אפשר כעת להבין אולי את שורשיהם. המבקר קובע כי "התקנים לרמות מלאי התחמושת בחירום לא עודכנו במשך שנים לחלק ניכר מסוגי התחמושת בצה"ל".
אגף התכנון ערך בקרה חלקית בלבד על רמות מלאי התחמושת. המסקנה המדאיגה של המבקר היא ש"כתוצאה מכך, ספק אם בידי אגף תכנון וסגן הרמטכ"ל היתה תמונה כוללת ומהימנה של צורכי מלאי התחמושת בצה"ל, לרבות התשובה לשאלה האם במסגרת האילוצים הקיימים צה"ל מפנה לנושא זה משאבים אופטימליים, או שיש בהם מחסור או פוטנציאל לחיסכון".
מחדל האזבסט. המבקר תוקף את הסחבת חמורה בהסרת לוחות אזבסט בצה"ל. למרות שהצבא החל כבר ב-1998 בפרויקט הסרת האזבסט מבסיסיו, הרי שעד סיום מועד הביקורת, בפברואר 2006, המרחק לסיומו עוד רב. האזבסט, שמסוכן לבריאות ואף הוכח כמסרטן בבני אדם, ממשיך לסכן חיילים.
סחבת נוספת מוצא המבקר באופן הטיפול בתלונות על הטרדה מינית בצה"ל, הגורמת לעינוי דין למתלוננות. ומה דינם של המורשעים? מתברר שלפעמים מגלים כלפיהם סלחנות יתרה, ומותירים אותם בשירות הקבע.
בפרק נוסף מתריע המבקר מפני הסכנה שבהימצאות נשק בידי עריקים מהצבא. מתברר כי עריקים מסתובבים עם נשק, ואיש אינו יודע על כך, בגלל פיקוח לקוי ביותר. המקרה של החייל העריק עדן נתן זדה, שביצע את הפיגוע בשפרעם, הוכיח שהסכנה הזו ממשית.
יש אלוהים, קיבלתי פטור: יותר צעירות מקבלות פטור מהצבא מטעמי דת, והמבקר סבור שחלקן עושות זאת באמצעות הצהרה כוזבת, לאחר שהשיבוץ שיועד להן בצבא לא היה לשביעות רצונן. המבקר קורא לבצע פעולה לצמצום התופעה, על ידי איתור אותן צעירות.
מחדל בפרויקט סודי. המבקר אינו יכול לפרט מטעמי ביטחון המדינה, אך מציין שגילה מחדל בהיערכות למניעת "כשל משמעותי", שנובע מאי מימוש הנחיות של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון. המבקר מטיל את האחריות לעיכובים על משרדי התחבורה והאוצר, וקורא להם להגיע בדחיפות לפתרונות הדרושים, "ויפה שעה אחת קודם".
נושאים נוספים בדו"ח: שילוב מג"ב בתוך צה"ל - היחסים בין שני הגופים לא מוסדרים כנדרש. למרות שישנו כוח מג"ב הכפוף לצה"ל, אין מסמך המסדיר את יחסי הכפיפות ותחומי האחריות.
עמוס ירון העדיף להשתיק את הפרשה
בפרק המתייחס למשרד הביטחון תוקף המבקר את הניהול, הפיקוח והבקרה הלקויים על פרויקט הקמת מבני משרדים במחנה רבין בתל אביב, שגרמו לבזבוז כספים.
המבקר מותח ביקורת על מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, עמוס ירון, על שהחליט לא להעביר לחקירת המשטרה פרשה של תשלומי יתר, בסך 5.6 מיליון שקל, לקבלן שהועסק בפרויקט הבנייה במקום. המבקר קבע שהחלטת ירון לקתה בחוסר סבירות, והעביר את הנושא לפרקליטות המדינה כדי שזו תקבע אם יש מקום להעביר את הפרשה לחקירה פלילית.
גם התנהלות משרד הביטחון בנוגע למוזיאונים האמורים להציג את מורשת צה"ל, זוכה לביקורת. אין יד מכוונת בהקמת המוזיאונים הללו, ואין הגדרת מטרות וכיוונים. רוב המוזיאונים מתמקדים בכלל במחתרות, ודווקא צה"ל לא זוכה להצגה ממלכתית ומקיפה של התפתחותו.
ויש גם הוצאות כספיות תמוהות בנושא. למרות שפעילות הקמתו של אתר הנצחה בהר איתן נעצרה בשנת 1996, ממשיך משרד הביטחון לשלם מדי שנה תשלומים לעמותה שהוקמה לצורך הקמת האתר, בעיקר עבור שכר וגמלאות למנכ"לים. עד סוף שנת 2005 הסתכמו תשלומים אלה בלא פחות מ-11.5 מיליון שקל. המבקר המליץ בפני משרד הביטחון לבחון את ההצדקה שבהמשך תשלומים אלה.
עוד עולה מהדו"ח שמשתלם לעבוד בקריה למחקר גרעיני, ובעיקר לפרוש שם לפנסיה. בין היתר הוענקו הטבות כספיות ניכרות לעובדים הפורשים, וחלק מהעובדים קיבלו אישור להיעדר מהעבודה במשך חודשים, לקראת הפרישה - הכל בתשלום מלא.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי היקף הקצינים הלומדים במכללה לביטחון לאומי מוגבל ועל כן, נבחרים המועמדים בקפידה. איוש תפקיד המדריך במכללות נקבע בדיון סדור בראשות הרמטכ"ל. לתפקיד מועמדים קצינים מכלל הזרועות ובכפוף למאפייני תפקיד מוגדרים. בהמשך להמלצת המבקר, תוקם ועדה מייעצת לתוכנית הלימודים ליד מפקד יחידת המכללות. אופי פעולתה והרכבה יאושרו על ידי הרמטכ"ל, ולאחר מכן תייעץ ועדה זו למפקד המכללות בהכנת תוכנית הלימודים. עוד נמסר מדובר צה"ל באשר לפיקוח והבקרה על עבודת המרצים והיועצים במכללות, שנעשו מספר פעולות לתיקון הליקויים ויישום המלצות המבקר.