שתף קטע נבחר

 

היום הבינלאומי למוגבלים: אין סיבה למסיבה

הנכים שהגיעו לכנסת לציון היום הבינלאומי לאנשים עם מוגבלויות, מוחים על הסיוע שהולך ופוחת מצד המדינה. כשהם עונדים סרטים שחורים הסבירו: "ההכרה בנו אין בה כדי להועיל לפרט, אלא רק לרצות את המצפון ש-הנה, זוכרים לציין יום זה"

ביום הבינלאומי למען אנשים עם מוגבלויות שצויין בכנסת, יצאו אנשי השדולה למען הנכים הכלליים בהצהרה לפיה "אין סיבה למסיבה". רבים מהם הגיעו לכנסת כשעל דש בגדם סרט שחור. לדברי קובי כהן, מאנשי השדולה, השנה האחרונה סיפקה נתונים קשים למדי, לפיהם ישנה החרפה באי השוויון ובזכויות שניתנות לנכים. חלקם זוכים לתמיכה רבה ולהכרה של רשויות המדינה, ואילו אחרים נאלצים להתמודד לבדם בקשיי היומיום.

 

"ישראל של 2006 מציינת היום החרפה במגמת אי השוויון כלפי אוכלוסיית הנכים, החרפה שרק החמירה בשנים האחרונות כתוצאה ממדיניות מתמשכת של הממשלה", הסביר כהן. אי השוויון בא לידי ביטוי בחלוקה שעורכות הרשויות בין הנכים - נכי תאונות עבודה, נכי צה"ל, ונפגעי פעולות האיבה מאוגדים וזוכים לסיוע ולזכויות, להבדיל מהנכים הכלליים - נכים שלקו במחלות, תאונות בהם או נכים מלידה, שעם השנים זוכים לפחות ופחות סיוע. כהן הוסיף: "ההכרה בנו אין בה כדי להואיל לפרט, אלא רק לרצות את המצפון ש-הנה, זוכרים לציין יום זה".

 

1.3 מיליון נכים בישראל 

ועדות הכנסת השונות דנו בנושאים הקשורים לאוכלוסיית הנכים ובעיותיהם. מתנונים שהציגה נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלויות במשרד המשפטים עולה כי 24% מהישראלים, שהם כ-1.36 מיליון איש, מגדירים את עצמם כאנשים עם מוגבלות. חלק ניכר מהם דיווחו כי הם מתקשים מאוד בתפקודם היום יומי: יותר מ-600 אלף איש סובלים ממוגבלות חמורה, חלק גדול מהם מתקשים לבצע פעולות בסיסיות ביותר, כמו ללכת מחוץ לבית, לנוע בתוכו ואפילו להתרחץ ולהתלבש. מתוכם, 290 אלף ילדים הם בעלי צרכים מיוחדים (13% מכלל הילדים), 175 אלף מתוכם זקוקים לתמיכה או טיפולים באופן שוטף.

 

בקרב מבוגרים עם נכות מוכרת הקבוצה הגדולה ביותר הנה של אנשים עם מוגבלות נפשית (31%), אנשים עם מחלות פנימיות (25%), אנשים עם לקות נוירו- מוטורית (20%) ופיגור שכלי (11%). ל-6% לקות ראייה ול-2% לקות שמיעה.

 

נשים מהוות רוב מוחלט בין הסובלים ממוגבלות. מעל גיל 40 שיעור המוגבלות של נשים גבוה בהרבה מזה שבקרב גברים: שיא הפער מתגלה בגיל 75+ אז נשים מהוות 70% מכלל האנשים עם מוגבלות חמורה. 

  

סיפור חייו של ישראל חדד (22), שחלה במחלה נדירה בגיל 14, מדגים את הקשיים שבהם נתקלים אלפי נכים במדינה מדי יום. חדד מרותק לכיסא גלגלים לאחר שמחלה נדירה ניוונה את כל מערכות גופו. משפחתו נקלעה למצב נפשי קשה ונאלצת להתמודד עם בעיות נוספות עקב העדר סיוע סיעודי מהמדינה.

 

אביו, חיים חדד, הסביר: "לאחר מלחמות רבות הצלחנו להכניס את בננו למסגרת מרכז יום לנכים קשים אולם כעת ניצבת בעיה חדשה. ישראל נזקק להסעה למרכז וליווי של סייעת צמודה אולם אף אחד לא מוכן לעזור. אנו לא מאחלים לאף הורה 'לאבד' בן שהיה בריא, עם שמחת נעורים, ולקבל בן כל כך חולה, שהטיפול בו מערב תסכולים רבים. בני מאבד את סבלנותו וצועק במשך שעות שחייו קשים ושנמאס לו לחיות, שעדיף לו למות מאשר להתנתק מחיי חברה שהורגל אליה. אבל אף אחד מהגורמים לא מוכן לעזור לנו. פניתי במכתבים לכולם, והדלת נטרקת בפני שוב ושוב".

 

עובדת סוציאלית משוגעת

במסגרת האירועים בכנסת ניתן טקס הענקת אות השיוויון לאנשים עם מוגבלויות פורצי דרך בהשתלבות בחברה. את הזוכים בחרו אשת ראש הממשלה עליזה אולמרט, יו"ר השדולה למען אנשים עם מוגבלויות ח"כ רן כהן, ח"כ לשעבר שאול יהלום והשופטת בדימוס דליה דורנר.  

 

אחת ממקבלות האות היא אילאיל צין (32), שמוכרת כנכה נפשית, אך עובדת כעובדת סוציאלית ואף נישאה לאחרונה. "אני מקבלת קצבת נכות והייתי מאושפזת די הרבה זמן מחיי, מעל ל-20 אשפוזים בבתי חולים לנכי נפש. מדובר באוכלוסייה גדולה מאוד שסובלת מסטיגמות. אמנם אינני על כיסא גלגלים, אך יש לי מגבלות אחרות. קשה לי יותר לצאת בבוקר מהמיטה, תפיסת העולם שלי יותר קשה, וקשה לי יותר לחיות ולשמור על שפיות".

 

היא הסכימה להיחשף ולקבל את האות על מנת להוות תקווה לאנשים הנמצאים במצב דומה לשלה. "בשנת 1998 עברתי משבר שהויל לאשפוז ראשון. תפיסת העולם שלי שלי, שלא להסתכל על עצמי כאדם חולה עזרה לי להגיע למקום שבו אני נמצאת היום. אני מרגישה שליחות עם בחירתי. למרות שעכשיו יידעו כולם שאני לא רק סטודנטית מבריקה ועובדת סוציאלית טובה, אלא גם משוגעת".

 

צין הוסיפה: "למרות הכל צריך להמשיך לקוות. מחלה נפשית זה לא גזר דין מוות. אנשים שהתאשפזתי איתם אמרו לי, 'זהו, אני חולה סופני, יש לי סכיזופרניה'".

 

ח"כ רן כהן שהשתתף בטקס, אמר: "כמחוקק אני גאה לומר שספר החוקים של ישראל הוא מהמתקדמים בעולם בנושא חקיקה הקשורה לשילוב אנשים עם מוגבלויות, אולם אנו מפגרים הרחק מאחור בנושאי אכיפה ויישום. כיו"ר השדולה למען אנשים עם מוגבלויות אני שם לעצמי מטרה להיות שוט למשרדי הממשלה ולדאוג ליישום החוקים החשובים והמתקדמים האלו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נכים בוועדות הכנסת
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
אילאיל צים. זכתה באות השוויון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים