אזהרה: התרופה פרופסיה עלולה להסוות סרטן ערמונית
התרופה הפופולרית לגברים לטיפול בהקרחה ונשירת שיער עלולה להסתיר סימנים לסרטן הערמונית בבדיקת דם. ההמלצה: לדווח לרופא על נטילת התרופה לפני הבדיקה
יותר מ-4 מיליון גברים ברחבי העולם, וגם אצלנו בישראל, נוטלים את התרופה "פרופסיה" לטיפול בנשירת שיער והקרחה. עתה מגלים חוקרים כי התרופה עלולה להסתיר את עלייתו של סמן כימי בבדיקת דם, המעיד על סרטן הערמונית.
התרופה פרופסיה (ובשמה הכימי פינסטריד) מיוצרת על ידי חברת "מרק", ומשווקת בישראל ע"י חברת MSD. המדובר בתרופה המובילה בעולם לטיפול בהקרחה גברית. היא פועלת באמצעות עיכוב קולטנים לנגזרת של ההורמון הגברי טסטוסטרון. התוצאה: הצמחת שיער אצל כ-40 אחוז מהמשתמשים, ועצירת נשירת שיער אצל עד 80 אחוז מהמטופלים.
אלא שמחקר חדש מגלה כי התרופה מורידה באופן מלאכותי את רמתו של חלבון בדם הקרוי PSA. רמות גבוהות של החלבון הזה עולות במקרים של סרטן הערמונית כמו גם בבעיות רפואיות אחרות. עובדה זו הפכה את בדיקת ה-PSA אצל גברים, כאחת מבדיקות הסקירה לאיתור מוקדם של סרטן הערמונית.
החוקרים מאוניברסיטת טקסס בדקו את השפעת התרופה פרופסיה על רמות ה-PSA אצל 355 גברים בגילאי 40 עד 60 במשך שנה אחת. את המחקר מימנה חברת "מרק", ודיווחה על תוצאותיו בכתב העת Lancet Oncology.
כאמור הראו תוצאות המחקר כי רמות ה-PSA בקרב נוטלי הפרופסיה צנחו כלפי מטה במהלך הטיפול בשיעור של 48 אחוז, בהשוואה לתחילת המחקר. הירידה ברמות ה-PSA היו גבוהות יותר אצל גברים בגילאי 50 עד 60.
חברת "מרק" אמרה בתגובה לתוצאות המחקר כי אין המדובר במידע חדש, וכי תוצאות דומות כבר דווחו בעלון לצרכן המצורף לתרופה, בעקבות מחקר שבוצע בשנת 2000. "מרק" המליצה בעלון כי על גברים העומדים לעבור בדיקת PSA לאבחון סרטן הערמונית, לדווח לרופאים על נטילת התרופה, בטרם הבדיקה.
סרטן הערמונית הוא הגידול השכיח ביותר אצל גברים מבוגרים, והגורם השני בשכיחותו לתמותה, לאחר סרטן הריאה. בישראל חיים כיום כ-30 אלף חולי סרטן הערמונית.
פרופסיה. קשה לזהות את סרטן הערמונית
מומלצים