המפתח לעיראק: יותר דיפלומטיה, פחות לחימה
ועדת בייקר-המילטון הגישה הערב את המלצותיה לנשיא בוש. "המלצתנו החשובה ביותר קוראת לחידוש המאמצים הדיפלומטיים הנרחבים בעיראק ובאזור כולו, ושינוי במשימתם של הכוחות האמריקנים המוצבים בעיראק, כך שניתן יהיה להתחיל להסיג את החטיבות הלוחמות מהמדינה באופן אחראי", כתבו חברי הוועדה
ארה"ב נדרשת לבצע שינוי חד במדיניותה במזרח התיכון ולקדם מהלכים דיפלומטיים לשלום בין ישראל למדינות ערב - זו אחת ההמלצות העיקריות של הוועדה המיוחדת לעיראק בראשותם של ג'יימס בייקר ולי המילטון, בדו"ח שהגישה היום (יום ד') לנשיא בוש ולקונגרס. לדבריהם, אחרי כמעט ארבע שנות מלחמה, שבה נהרגו כ-2,900 חיילים אמריקנים, המצב בעיראק "נמצא בהידרדרות חמורה", המדיניות שמוביל נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, בעיראק "לא עובדת", ויכולתה של ארה"ב להשפיע על האירועים בעיראק "הולכת וקטֵנה".
עוד בנושא דו"ח ועדת בייקר-המילטון:
- דו"ח בייקר: ישראל צריכה לסגת מרמת הגולן
- "ישראל חייבת להיערך למציאות שונה לגמרי"
- הפלסטינים: האמריקנים הבינו מה מקור הסכסוך
- פרשנות: המלצות טובות "על הנייר"
- להורדת הדו"ח המלא - לחצו כאן
הדו"ח, המשתרע על 142 עמודים ומכיל 79 המלצות, קובע שהמצב השורר בעיראק הוא "קשה ומסוכן", ומזהיר שלרשותה של ארה"ב לא עומדים פתרונות פשוטים שיצליחו להביא לצמצום תפקידה במלחמה הלא-אהודה. "אמריקנים רבים אינם מרוצים - ובצדק", אמר המילטון במסיבת העיתונים, שבה פורסם הדו"ח רשמית. במקביל, ציין בייקר עמיתו כי למצב הנוכחי אין כל "פתרונות פלא". "אין כל נתיב שיבטיח לנו הצלחה, אבל ניתן יהיה לשפר את סיכויינו", כתבו חברי הוועדה בפתח הדברים. (לקריאת המסמך המלא, לחצו כאן)
בייקר (מימין) והמילטון מגישים לבוש את הדו"ח, היום (צילום: רויטרס)
ועדת בייקר-המילטון המליצה לנשיא בוש ליזום "מתקפה דיפלומטית", שתחל עוד לפני 31 בדצמבר השנה, שתכלול בין היתר גם מהלך להשכנת שלום בין ישראל לעולם הערבי כולו. "המלצתנו החשובה ביותר קוראת לחידוש המאמצים הדיפלומטיים הנרחבים בעיראק ובאזור כולו, ושינוי במשימתם של הכוחות האמריקנים המוצבים בעיראק - כך שארה"ב תוכל להתחיל להוציא את החטיבות הלוחמות מהמדינה 'באופן אחראי'", כתבו מחברי הדו"ח.
חברי הוועדה טענו כי ההמלצה לפתוח במהלך דיפלומטי תלויה לחלוטין בהמלצה האופרטיבית להסגת כוחות. "אנחנו מאמינים כי שתי המלצות אלה חשובות באותה מידה, והן תומכות זו בזו. אם הן ייושמו ביעילות, ואם הממשלה העיראקית תתקדם בהליך הפיוס הלאומי שהיא מובילה, ייזכו אזרחי עיראק לעתיד טוב יותר, הטרור ייספוג מהלומה קשה, היציבות באזור תחוזק, והאמינות האמריקנית - כמו ערכיה של ארה"ב והאינטרסים שלה - יישמרו", נכתב בדו"ח.
הדו"ח ממליץ להפוך את הכוח האמריקני בעיראק מכוח לוחם לכוח מסייע. "המשימה העיקרית של כוחות ארה"ב בעיראק חייבת להתפתח לכיוון סיוע לצבא העיראקי", כתבו חברי הוועדה. הדו"ח מוסיף כי "ברור שממשלת עיראק תזדקק לעזרה מארה"ב לתקופה מסוימת, במיוחד בכל הכרוך לאחריות הביטחונית. אבל אסור שארה"ב תתחייב להמשיך להחזיק מספר חיילים גדול בעיראק לפרק זמן בלתי מוגבל".
התמודדות עם הסכסוך הישראלי-ערבי היא חיונית
הדו"ח קובע כי ארצות הברית לא תוכל להשיג את מטרותיה במזרח התיכון אלא אם תתמודד באופן ישיר עם הסכסוך הישראלי-ערבי ועם חוסר היציבות באזור. "ארצות הברית חייבת לפתוח במהלך להשגת הסכם שלום ישראלי-ערבי מקיף, בכל החזיתות: לבנון, סוריה, והתחייבותו של הנשיא בוש מ-2002 לפתרון של שתי מדינות לישראל ולפלסטינים. מחויבות אמריקנית זו חייבת לכלול שיחות ישירות עם ובהשתתפות ישראל, לבנון, הפלסטינים וסוריה", לשון הדו"ח.
הוועדה ציינה עוד כי על ארה"ב לפתוח בדיאלוג "קונסטרוקטיבי" ישיר עם איראן ועם סוריה, זאת, "בהתחשב ביכולתן של להשפיע על אירועים בתוך עיראק, ונוכח העובדה שאין להן אינטרס שהמצב בעיראק יהפוך לתוהו ובוהו". כן ממליצה הוועדה שארה"ב תצמצם את "תמיכתה הפוליטית, הצבאית או הכלכלית" בעיראק - אם הממשלה בבגדד לא תוכל להתקדם באופן משמעותי לקראת עצמאות ביטחונית".
חיילים אמריקנים בדרכם לעיראק. לא לשהות בלתי מוגבלת (צילום: איי.פי)
הכדור במגרש של בוש
"הדו"ח הזה מכיל הערכה מאוד קשה של המצב בעיראק", אמר הנשיא בתום פגישה עם חברי הוועדה, שבה קיבל לידיו את המלצותיה. "אמרתי לחברי הוועדה כי הדו"ח הזה, המכונה 'הדרך קדימה', יישקל ברצינות ובכובד ראש על ידי הממשל".
בוש אינו מחוייב לקבל את המלצות הוועדה. מצד אחד, הוא מצוי תחת לחץ כבד ביותר, אבל במקביל, אומרים בבית הלבן כי הדו"ח עצמו אין פתרונות קסם לבעיות הקשות בעיראק. מקורות בבית הלבן אומרים כי הנשיא יבחן את המלצות הוועדה ובמקביל יקבל לידיו גם המלצות של ועדות בדיקה בתוך הבית הלבן והפנטגון.
מזכיר המדינה לשעבר בייקר הוא איש רב יכולת, שכבר חילץ את בני משפחת בוש מקשיים בעבר, אבל התגובות הפומביות של הנשיא בוש בימים האחרונים אינן מרמזות על כך שהוא מתכוון לקבוע לו"ז לנסיגת הכוחות - או להידבר ישירות עם האיראנים והסורים.
אבל בסופו של דבר, זה היה יומם הגדול של בייקר הרפובליקני ושל והמילטון הדמוקרטי, שזכו היום לחשיפה של כוכבי על בארה"ב. מלבד הביקורים אצל בוש ובקונגרס, ומסיבת העיתונאים שבה פורסם הדו"ח, הופיעו השניים בראיונות טלוויזיה ברשתות הגדולות, שהעבירו את שידורי החדשות שלהן היום מוושינגטון, בהם גם ראיון של שעה בתוכנית של לארי קינג ברשת CNN.