שתף קטע נבחר

 

תשלומי הורים: רוב בתי הספר חורגים בגבייה

יוזמה חדשה שמציע משרד החינוך תנסה להתמודד עם הנתונים וליישם גביית תשלומי הורים לפי רמת הכנסה. מנתונים שיוצגו היום בוועדת החינוך של הכנסת עולה כי כ-80 אחוזים מבתי הספר גובים תשלומי יתר. עוד התגלה: הרמת הסוציו-אקונומית של בית הספר קשורה ישירות לפערים בהישגים

יוזמה חדשה - תשלום הורים דיפרנציאלי: משרד החינוך בימים אלה בוחן את האפשרות לגבות את תשלומי ההורים באופן פרוגרסיבי ושיוויוני יותר, באופן שבו לא תהיה גבייה זהה מכל שכבות האוכלוסייה, כך נודע ל-ynet. על פי ההצעה, הורים מהשכבות החלשות ישלמו פחות מאחרים, שרמתם הסוציו-אקונומית גבוהה יותר. זאת, בדומה לאופן הגבייה הנעשה כיום בכל הקשור להזנת תלמידים במסגרת יום לימודים ארוך בבתי הספר. היום (ב') ייערך דיון בנושא תשלומי הורים בועדת החינוך של הכנסת.

 

היוזמה החדשה של משרד החינוך נובעת ממצאי דו"ח בקרה שערך משרד החינוך בנושא גביית תשלומי הורים בשנת הלימודים הקודמת (תשס"ה). על פי הנתונים, ב-80% מכלל מוסדות החינוך שנבדקו (205 מתוך 256 מוסדות) נמצאה חריגה בסעיף גבייה אחד או יותר של תשלומי הורים. כלומר, רוב בתי הספר גובים יותר כספים מכפי שמתיר להם החוק.

 

כבר בשנת 1992 הגישה המועצה הציבורית המייעצת לנושא תשלומי הורים, ועדת לנגרמן, המלצות הקוראות לביטול תשלומי הורים. "המועצה הגיעה למסקנה שיש להטיל את מעמסת המימון של שירותי החינוך על כלל האוכלוסייה", נכתב אז. המלצות לה לא יושמו עד היום.

 

יו"ר פורום ההורים הארצי, אתי בנימין, מתנגדת להצעה החדשה. "אסור שזה יקרה. צריך שמה שמאושר על פי ועדת החינוך יהיה התשלום המקסימאלי ושמי שלא יכול - יתחשבו בו. למה שהורים יממנו? יש קבוצות הורים חזקות ויחד עם מנהלי בתי ספר הם נוהגים בחוסר התחשבות בהורים אחרים ומטילים אימה על חסרי יכולת. אני נתקלת בהמון תלונות של הורים שפוגעים בילדיהם כי לא יכולים לשלם".

 

רמת ההישגים מושפעת מהכיס

ממחקר של מרכז המידע בכנסת לקראת הדיון בנושא תשלומי הורים בוועדת החינוך עולה כי הרמה החברתית-כלכלית של בית-הספר משפיעה באופן נחרץ על הישגי התלמיד: עלייה של בית-הספר ברמה חברתית-כלכלית אחת מביא לשיפור של 6-7 נקודות בממוצע ההישגים של התלמיד.

 

הגידול בחלקם של משקי הבית בהוצאה הלאומית על חינוך, ובכלל זה תשלומי ההורים, הוא אחד הגורמים להגדלת האי-השיוויון על פי הדו"ח, ולהקטנת נגישותן של אוכלוסיות מעשירונים נמוכים לשירותי חינוך ציבוריים. על פי הטענה, חל גידול משמעותי בתשלומי הורים עבור שירותי חינוך "אפור" בבתי-הספר וכתוצאה מכך פורחים בתי-הספר הפרטיים.

 

בעקבות הקיצוצים המתמשכים וההישגים הנמוכים פועלים הורים מעשירונים חברתיים-כלכליים חזקים לקידום התל"ן (תוכניות לימודים נוספות), לרכישת ציוד עבור בית-הספר, לתשלום באמצעות עמותות הורים לשם שכירת מורים ולצורך פיצול כיתות ואף לשם פתיחת בתי-ספר ייחודיים או פרטיים.

 

הפערים החברתיים בישראל והמעורבות הגדלה וההולכת של הורים במימון פעילויות בית-הספר הביאו להתרחבות הפער החברתי במערכת החינוך. במהלך השנים נוצר בידול בין בתי-הספר, עד שאפשר לנבא את הישגי התלמיד על-פי הרמה החברתית-כלכלית של בית-הספר.

 

נתון נוסף שהתגלה הוא שמלבד תשלומי ההורים הרגילים, משלמים משקי הבית בישראל גם כספים עבור תוכניות לימודים נוספות בבתי הספר (תל"ן), שאמורות להיות כלולות בחוק חינוך חובה. על פי הנתונים, ב-36% מכלל בתי-הספר שהפעילו תל"ן, מקור המימון הבלעדי לכך היה תשלומי ההורים.

  

החינוך התורני על הכוונת

במקביל נתגלה כי החריגות והתשלומים הגבוהים ביותר הן בחינוך התורני. על פי הממצאים, משרד החינוך אינו מפרסם את הסכום המרבי אותו מותר לגבות מההורים בעבור תגבור תורני והסכומים מגיעים לפעמים עד ל-10,000 שקלים בשנה. הסכום המרבי, אגב, מסתכם ב-4,860 שקלים לתלמיד בכיתה ו' וב-5,770 שקלים לתלמיד בכיתות י' ו-י"א. 

 

ח"כ הרב מיכאל מלכיאור (עבודה-מימד) הגיב לנתונים ואמר כי "מהדו"ח עולה תמונה קשה של הפקרות בכל הנוגע לגביית תשלומי הורים וזילזול בחוק חינוך חינם. נראה, כי בשל הקיצוצים בתקציב בשנים האחרונות, הפיתוי במערכת החינוך למלא את החלל התקציבי בתשלומים בלתי חוקיים הולך וגדל. אי האכיפה וחוסר הפיקוח, המחסור החמור במידע על הגבייה בבתי הספר, ואולי אפילו חוסר הרצון לדעת מצד משרד החינוך, מביאים למצב שבו איש הישר בעיניו יעשה".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה, כי "המשרד מבצע בקרה מדגמית בכ-300 בתי ספר מדי שנה על גביית תשלומי ההורים, באמצעות 'איגוד היעל'. תוצאות הביקורת מועברות למנהלי המחוזות לבדיקה מול מנהלי בתי הספר". במשרד מבהירים, כי המפקחים אחראים, בין היתר, על אכיפת גביית התשלומים על ידי מנהלי בתי הספר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
ההורים חורגים, הילדים משלמים
צילום: סי די בנק
ביה"ס התורני. גביית שיא
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים