איראן תאיץ תשלומים לרוסיה לקידום בניית כור
בניית הכור בבושהר מתעכבת, ולפיכך תאיץ איראן את תשלומיה. "לכל מדינה יש זכות לתעשייה גרעינית לצרכי שלום, וזה תקף גם לגבי איראן, אולם צריך גם להתייחס לסוגיית אי הפצתו של נשק גרעיני", הבהיר יו"ר הסוכנות הרוסית לאנרגיה אטומית
איראן תאיץ את התשלומים שתעביר לרוסיה על מנת שזו תסיים את בניית הכור בבושהר על פי לוח הזמנים המתוכנן. כך מסרו הערב (יום ב') יו"ר הסוכנות לאנרגיה אטומית באיראן וסגנו.
הכור בבושהר הוא כור מים קלים, שאיראן טוענת שישמש אותה לצרכים אזרחיים, והוא פרוייקט נפרד מפרוייקט העשרת האורניום, המתרכז בעיקר במתקנים בנתנז ובאיספהאן. רוסיה, שבונה עבור איראן את הכור תמורת כ-800 מיליון דולר, התחייבה לסיים את הבניה תוך מספר חודשים, אולם הפרויקט נקלע לקשיים טכניים וביורוקרטיים.
עד לאחרונה עמדה עסקת הכור במרכז המחלוקת שבין רוסיה למדינות המערב בכל הנוגע לסנקציות על איראן. מדינות המערב רצו שבמסגרת הסנקציות ייאסר על רוסיה למכור לאיראן דלק גרעיני להפעלת הכור לכשיופעל. רוסיה התנגדה לתנאי זה והתנגדה להטלת הסנקציות החמורות. לאחרונה חלה התגמשות בעמדות של מדינות המערב והן הסכימו לאפשר לרוסיה להמשיך בבניית הכור ולמכור בעתיד לאיראן דלק להפעלתו, גם כאשר תהיה טהרן תחת משטר סנקציות. במערב מקווים שריכוך זה של תנאי הסנקציות ישכנע את רוסיה להסיר את התנגדותה, והיא תצטרף לעמדת המערב באשר לצעדי הענישה נגד איראן.
שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, והממונה על האנרגיה האטומית ברוסיה, סרגיי קריינקו, חתמו על הסכם כלכלי בן 17 סעיפים הכולל בין היתר שיתוף פעולה בתחומי אנרגיה, נפט, גז, חשמל, אנרגיה גרעינית, טכנולוגיה, חלל, מדע ומסחר.
קריינקו נפגש עם היו"ר האיראני, רזה אגא-זאדה, לדון בענייני הכור בבושהר. לדברי אגא-זאדה, "איראן מוכנה לסייע לרוסים לפתור את בעיות המימון של הפעלת הכור בבושהר". לדבריו, "השאיפה המדינית של שתי המדינות היא שבניית הכור תושלם במועד". הוא הוסיף: "זו לא התחייבות, לרוסים יש בעיות לעמוד בהתחייבויות הכספיות שלהם בנוגע להפעלת הכור בבושהר והם ביקשו מאיתנו סיוע כספי, מעבר להתחייבויות שלנו".
שר החוץ האיראני וראש הסוכנות הרוסית (צילום: איי.פי)
אגא-זאדה ציין עוד: "נעשה כל שביכולתנו כדי להסיר את המכשולים על מנת שהפרוייקט יושלם בזמן". הוא הוסיף כי אין שינוי בלוח הזמנים לשליחת דלק גרעיני מרוסיה לאיראן והמועד המתוכנן נותר מרץ 2007. סגנו של אגא-זאדה, מוחמד סעידי, הבהיר: "נתקלנו בבעיות ועל שני הצדדים לשתף פעולה בנושא".
קריינקו אמר כי הסיבה לעיכוב שנוצר היא בעיה של מימון כספי ושליחה של ציוד מצידה של מדינה שלישית. הוא הבהיר כי לא חל שינוי בעמדתה של רוסיה לגבי הכור בבושהר והתחייב: "מוסקבה תעשה הכל כדי להשלים את הפרוייקט".
במסיבת עיתונאים אמר שר החוץ מותקי כי "בניית הכור בבושהר והשלמתו בעתיד הקרוב הם סמל ליחסי איראן ורוסיה".
קריינקו אמר באותה הזדמנות: "סוגיית הגרעין האיראני צריכה להיפתר בדרכים דיפלומטיות ועמדתה של רוסיה אינה מתבטאת רק במילים אלא גם במעשים. יש לי תשובה פשוטה בנושא סוגייה זו, והיא שעמדותיה של רוסיה תמיד היו קבועות, תמיד יהיו ולא יחול בהן שינוי". לדבריו, "לכל מדינה בעולם יש זכות לפתח תעשייה גרעינית לצרכי שלום, וזה תקף גם לגבי איראן, אולם צריך גם להתייחס לסוגיית אי הפצתו של נשק גרעיני".