שתף קטע נבחר

 

ח"כ בני אלון: בג"ץ הפך לבעייה קיומית

בימין מותחים ביקורת חריפה על פסיקת בג"ץ שקבעה כי פלסטינים יוכלו לתבוע פיצויים על נזקים בשטחים. ח"כ אלון קרא לשינוי השיטה כי "בג"ץ לא מבין שאנו במלחמה". ולעומתו אומר ח"כ ביילין: "בג"ץ הוכיח שהכנסת לא יכולה ליטול לידיה חירות מופקרת. הוא החזיר את התדמית המוסרית"

חבר הכנסת בני אלון (האיחוד הלאומי-מפד"ל) מתח הבוקר (יום ג') ביקורת חריפה על פסיקת בג"ץ לפיה תושבי השטחים יוכלו לתבוע פיצויים על נזקים שנגרמו להם, ואמר כי "בג"ץ שמבטל חוקים ואינו מבין שאנו במלחמה, הופך להיות אחת מהבעיות הקיומיות הקשות ביותר של מדינת ישראל". לדבריו, "חייבים לשנות את השיטה".

 

גם חברו למפלגה, צבי הנדל, אמר כי "בג"ץ שוב שכח שישראל נתונה במלחמה, וגם האזרחים הפלסטינים לא חפים מפשע כל עוד הם מעניקים לרוצחים מחסה ומשתפים עמם פעולה. אני מציע לבית המשפט לזכור כי עם כל הכבוד - מי שקובע חוקים בישראל היא הכנסת, ובג"ץ אינו יכול במחי יד לשנות החלטות דמוקרטיות".

 

עו"ד יוסי פוקס מראשי "הפורום המשפטי למען א"י", אומר בתגובה להחלטת בג"ץ: "הפסיקה היא מתנת הפרידה שמעניק אהרן ברק לראש ממשלת הרשות הפלסטינית איסמעיל הנייה. מתנה שתקנה לברק מעמד של כבוד בקהילת המשפט הבינלאומי על חשבון ביטחונם של אזרחי ישראל".

 

ביילין: בג"ץ החזיר את התדמית המוסרית

ולעומתם בשמאל בירכו על ההחלטה. חבר הכנסת חיים אורון (מרצ) בירך על החלטת בג"ץ ואמר כי "חבל שהרוב הקואליציוני בכנסת הוליך אותנו בכל פעם למצב בו בג"ץ נדחק לשנות את החלטות הבית. אני מקווה שחברי הכנסת יכבדו הפעם את פסיקת בג"ץ", אמר אורון.

 

יושב ראש מרצ, חבר הכנסת יוסי ביילין, אמר כי "בג"ץ הוכיח שהכנסת אינה יכולה ליטול לידיה חירות מופקרת ולהתעלם מאחריות ישראל למעשיה בשטחים הכבושים. בג"ץ מחזיר לישראל את תדמיתה המוסרית שנלקחה ממנה על ידי חוק האינתיפאדה הבוטה".

  

גם חברת-הכנסת זהבה גלאון (מרצ) בירכה על החלטת בג"ץ בנושא "חוק האינתיפאדה" ואמרה כי "החוק נתן למדינה חסינות על מעשים שנעשו שלא כדין". לדבריה, "החוק אינו מוסרי ומפלה בין דם לדם". גם בתנועת עדאלה מקבלים בסיפוק את פסיקת בג"ץ: "העתירה מתבססת על נימוקים טכניים, אך נשאר פתח לתקוף זאת בבתי משפט אזרחיים, על-ידי תביעות אינדיבידואליות".

 

יושב ראש חד"ש, חבר הכנסת מוחמד ברכה, אמר כי "בג"ץ אינו יכול לפצות אנשים על אבדן יקיריהם ועל הנזקים שנגרמו להם, אבל ההחלטה, על אף שהיא חלקית, היא חשובה".

 

יושב ראש "הלובי לזכויות האדם", חבר הכנסת דב חנין (חד"ש), התייחס גם הוא לפסיקה, ואמר כי "שוב מסתבר שידה של הכנסת קלה מדי על ההדק בחקיקה הפוגעת בזכויות אדם. "ביום זכויות האדם אני קורא לכנסת לקיים חשבון נפש אמיתי על גבולותיה בתחום זה", הוסיף חנין. 

 

ארגון עדאלה "לזכויות הערבים בישראל" אמר כי הוא "מקבל בסיפוק את הפסיקה המבטלת את החקיקה הגזענית של הכנסת. "הדחייה החלקית של העתירה מתבססת על נימוקים טכניים, אך השאירה פתח לתקוף את ההחלטה בבתי משפט אזרחיים, על ידי הגשת תביעות אינדיבידואליות", נכתב הודעת הארגון.

 

כזכור, הרכב מורחב של בג"ץ קיבל הבוקר את עיקר עתירתם של ארגונים לזכויות אדם נגד התיקון לחוק הנזיקין באופן עקרוני, בנוגע לשאלת זכות הפיצויים לתושבי יהודה, שומרון ורצועת עזה בעקבות פעולות צה"ל שם. השופטים דחו את העתירה בנוגע לזכות לפיצויים של נתיני מדינות אויב או חברי ארגון טרור וציינו כי בתי המשפט האזרחיים יהיו זכאים לדון בתביעות ובחוקיות סעיף זה.

  

לפי החלטת בג"ץ, גם מי שניזוק בעת שפעל מטעמו או בשליחותו של נתין מדינת אויב, או בשליחותו של חבר בארגון טרור, לא יקבל פיצויים. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי נחמיאס ואבירם זינו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
אלון. אנחנו במלחמה
צילום: חיים צח
צילום: יואב גלאי
ביילין. "אין חירות מופקרת"
צילום: יואב גלאי
צילום: חגי אהרון
השופט ברק. "נדחק לשנות החלטות כנסת"
צילום: חגי אהרון
מומלצים