הפסנתרנית פנינה זלצמן הלכה לעולמה
פרופ' זלצמן נמנתה על טובי הפנסתרנים בעולם, ובחרה בישראל כביתה. המאסטרו נועם שריף: "היא היתה ליידי אמיתית". הלוויתה תיערך מחר (א'), בבית העלמין ירקון
כלת פרס ישראל, הפסנתרנית פנינה זלצמן, הלכה הערב לעולמה. זלצמן, 84, נפטרה ממחלה קשה בבית החולים איכילוב בתל אביב. היא הותירה אחריה בת, יאירה, ושני נכדים, אורי וליאור.
פרופ' זלצמן נמנתה על הפסנתרנים הטובים בעולם, מורה נערצת שהעמידה דורות רבים של פסנתרנים מובילים. זלצמן בחרה בישראל כביתה, ושילבה בהצלחה קריירה בינלאומית מרשימה ותרומה מתמדת לחיי המוזיקה בישראל באמצעות חינוך דור של מוזיקאים. כפסנתרנית סולנית ניגנה תחת שרביטם של מיטב המנצחים, בהם פאריי, שולטי, מהטה, ג'וליני, מינש, קריפס, דורטי, מרינר, ורודן. משנת 1939 ניגנה זלצמן כסולנית עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית, איתה הופיעה 216 פעמים, יותר מכל סולן אחר.
לאורך השנים שימשה פרופ' זלצמן כשופטת קבועה בתחרות רובינשטיין מאז היווסדה, ובתחרויות בינלאומיות רבות נוספות. מידי שנה, החל משנת 2005, מתקיימת בכפר סבא תחרות פסנתר על שמה, שנועדה לעודד ולתמוך בפסנתרנים צעירים. מנהלה האמנותי של התזמורת הסימפונית חיפה, מאסטרו נועם שריף, ספד לה ואמר "פנינה היתה ליידי אמיתית. היא סבלה כאבי תופת אבל לא רצתה לקבל טיפול. הכרתי אותה לאורך שנים רבות, היא היתה מלכת הפסנתר הישראלית, אדם אצילי בצורה שקשה לתאר. היה לה סגנון מיוחד, סגנון צרפתי שקיבלה מאלפרד קורטו, שהיה המורה שלה. איפיין אותה הומור יבש ושחור והיא היתה מצחיקה בצורה בלתי רגילה. יום אחד אחרי קונצרט שבו ניגנה את חמישיית דג השמך של שוברט, הלכנו לאכול והגישו לה דג פורל (שמך), כשנשאלה מה ההבדל בין הדג שניגנה לדג שאכלה היא אמרה: שלי היה יותר חי. היתה לה הופעה אצילית והכל תלמידיה העריצו אותה, אחת מסוגה ולא יהיו עוד כמותה".
תלמידה וחברה הקרוב, הפסנתרן יוני פרחי, אמר: "לפני שהיתה אמנית גדולה היא היתה אדם מדהים, אכפתי מאוד, במיוחד כלפינו, תלמידיה. היא היתה חמה ובניגוד לאמנים אחרים ממעמד כמו שלה לא הרגשת מרחק, הכל היה בגובה העיניים. היינו מאוד קרובים למרות פערי הגילאים, כי היא היתה צעירה ברוחה ובעלת חוש הומור אדיר ושובבות לא מעונבת. היא היתה אישה צנועה מאוד. אחד הדברים שהכי הערכתי אצלה כתלמיד, הוא שמעולם לא ניסתה לכפות את הפרשנות האמנותית שלה על תלמידיה, ותמיד ניסתה לחפש ולמצוא אפיק אינדיבידואלי ואותנטי אצל התלמיד. היא היתה אדם מאוד חזק, ועם כל הקירבה אהבה לשמור על הפרטיות שלה גם בעניין בריאותה. ידעתי שהיא חולה, אבל כיבדתי את דרישתה לפרטיות גם בעניין הזה. היא תמיד הקרינה חוזק עד לרגעיה האחרונים והיתה צלולה. פנינה בשבילי היא בראש ובראשונה אמנית גדולה, זה לא שהיא היתה רק פסנתרנית או רק מורה, היא היתה המוזיקה עצמה".
בתזמורת הפילהרמונית קיבלו את הידיעה על מותה של פרופ' זלצמן בתדהמה. דליה מרוז, דוברת התזמורת אמרה: "אנו חשים עצבות תהומית. היום התחלנו את החזרה הראשונה של חגיגות ה-70 בדקה דומיה לזכרה. המאסטרו זובין מהטה דיבר במהלך החזרה על הקשר המיוחד בין התזמורת לזלצמן, שהיתה שותפה בכל האירועים המרכזיים שלנו, ב-40 השנים האחרונות. פנינה היתה הפסנתרנית הישראלית היחידה שהקלטות שלה נכנסו למארז התקליטורים המיוחד של יצא לרגל חגיגות ה-70 לפילהרמונית. מהרגע שבו נודע על מותה קיבלנו עשרות טלפונים מוותיקי התזמורת, כולם המומים וכואבים. התזמורת תכבד את זכרה מחר, עם פתיחת חגיגות יום ההולדת מחר (א'), לפני הקונצרט הראשון, נעמוד שוב דקה דומיה לזכרה".
מנכ"ל משרד התרבות, איתן ברושי, אמר: "כלת ישראל, פנינה זלצמן, היתה פסנתרנית נערצת ויוצאת דופן, שבלטה בסגנונה היחודי. זלצמן נפרדת מאיתנו לעד, אך הצלילים המופלאים שבקעו מהקלידים תחת ידיה, ימשיכו להדהד ולהתנגן לנצח".
הלווייתה תיערך מחר, יום א', בשעה 13:00 בבית העלמין ירקון (שער החסד).