לוב: עונש מוות לרופא ואחיות שהדביקו באיידס
גם במשפט השני שנערך לרופא ולחמש אחיות בולגריות, הנאשמים כי הדביקו 400 ילדים לובים באיידס בבית החולים הממשלתי בבנגאזי, הורשעו ששת הנאשמים ונגזר עליהם עונש מוות. זאת, למרות שממצאים חדשים שהתגלו לאחרונה מרמזים על כך שהילדים נדבקו באיידס קודם לתחילת עבודת הנאשמים בבית החולים
בית המשפט בלוב שוב גזר היום (ג') עונש מוות על רופא פלסטיני ועל חמש אחיות מבולגריה, לאחר שהחליט להרשיעם בהדבקה מכוונת של 400 ילדים בנגיף האיידס, גם במשפט החוזר שנערך לנאשמים. אב בית הדין, מחמוד חוויסא, קרא את פסק הדין בשימוע בן שבע דקות שנערך בבית המשפט בטריפולי. המורשעים הודיעו כי יערערו על גזר דינם בפני בית המשפט הגבוה לצדק של לוב.
המקרה אירע בשנות ה-90 המאוחרות, בעת שחמש האחיות והרופא עבדו בבית החולים בעיר בנגאזי. בשנת 1999 הם נעצרו והואשמו בהדבקה המכוונת. ב-2004, בתום משפט פומבי, הם הורשעו במעשה ונגזר עליהם עונש מוות באמצעות כיתת יורים. בדצמבר 2005, בעקבות לחץ בולגרי ובינלאומי, הפך בית המשפט העליון של לוב את ההרשעה ושלח את התיק למשפט חוזר, שהחל במאי השנה.
גם במשפט החוזר כפרו הרופא והאחיות באשמה. השישה חזרו על טענות שהשמיעו גם במשפט הראשון, לפיהן הודאותיהן באשמה הושגו באמצעות עינויים. בולגריה טוענת כי הילדים לא הודבקו באיידס במכוון, אלא נדבקו בשל תנאי ההיגיינה הלקויים ששררו בבית החולים בלוב שבו אירעה ההדבקה.
המשפט מהווה אבן נגף למאמציו של שליט לוב מועמר קדאפי להתקרב למערב ולשקם את הקשרים עימו. אירופה וארה"ב קראו לשחרורם של החשודים בהדבקה, ואיימו כי היחסים עם לוב ייפגעו בשל גזר הדין. המערב וכן ארגוני זכויות אדם טוענים כי ששת הנאשמים הזרים הם שעירים לעזאזל של ממשלת לוב, והיא מנסה לטפול עליהם את האחריות לתנאים הקשים השוררים בבתי החולים הממשלתיים.
הרופא הפלסטיני וארבע מחמש האחיות הבולגריות (צילום: סי"צ)
בהודעה משותפת שפרסמו נשיא בולגריה וראש הממשלה הבולגרי, הודיעו כי הם "דוחים באופן קטגורי" את גזר הדין ופסק הדין. אתמול התקיימו בבולגריה הפגנות שקטות שקראו לשחרורן של חמש האחיות. גם האיחוד האירופי גינה את גזר הדין, וביקש מבית המשפט בלוב להעניק לששת המורשעים חנינה "מסיבות הומניטאריות".
עם זאת, הציבור בלוב תומך בהרשעת הנאשמים. כ-50 מקרובי משפחתם של הילדים שהודבקו - ש-50 מהם כבר מתו ממחלת האיידס - המתינו לפסק הדין מחוץ לבית המשפט, מניפים שלטים הקוראים "מוות לרוצחי הילדים" ו"איידס תוצרת בולגריה", וכן תמונות של הילדים שחלו. כאשר החליט בית המשפט הגבוה לצדק על משפט חוזר לששת הנאשמים, אירעו בבנגאזי מהומות.
ראיות חדשות התגלו מאוחר מדי
הנאשמים טענו לכל אורך הדרך לחפותם, וקבעו כי הילדים לא הודבקו בנגיף, אלא נדבקו בו בשל התנאים הסניטריים הלקויים שבבית החולים. בין העדים במשפט היה גם אחד ממגלי נגיף האיידס, הרופא הצרפתי לוק מונטנייה, שטען כי הנגיף היה נוכח בבית החולים עוד לפני שהחלו לעבוד בו הרופא וחמש האחיות.
במידע חדש שנחשף ב-6 בדצמבר - ולא הוגש לבית הדין - קבע המגזין "נייצ'ר" כי מדגימות שנלקחו מהילדים עולה כי ההדבקה אירעה לפני שהנאשמים החלו את עבודתם בבית החולים, וייתכן שאירעה אף שלוש שנים קודם לכן. מידע זה לא הוגש לבית המשפט מאחר שהתקבל מאוחר מדי.
עם זאת, אידריס לאגה, נשיא הארגון המייצג את הילדים, דחה את הממצאים שהתפרסמו ב"נייצ'ר" ואמר במסיבת עיתונאים בלונדון כי האחיות הדביקו את הילדים בנגיף "שהונדס גנטית". הוא טען כי ההדבקה התבצעה במסגרת מחקר מדעי שנערך בשם סוכנויות מודיעין זרות.