אורי סביר: האיגרת הסורית "נשמעת טוב מדי"
מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, שצבר לא מעט "שעות סוריה", מתקשה להאמין לפרסומים על האיגרת של אסד - אבל סבור שההסכם נמצא בהישג יד. מה אומרים הפוליטיקאים, ומה מתכננים ארגוני השמאל?
הדיווח על האיגרת האישית, ששיגר או לא שיגר נשיא סוריה לראש הממשלה, שוב מצית אש במערכת הפוליטית. בשאר אסד, לפי רשת "אל ערביה", מציע לחדש את המו"מ ללא תנאים מוקדמים. אולמרט מצידו ממשיך לדחות את ידו המושטת, בין השאר - בנימוק שוושינגטון מתנגדת למגעים עם חברת כבוד ב"ציר הרשע". ומה אומרים היתר?
ח"כ יובל שטייניץ מהליכוד, לשעבר יו"ר ועדת חוץ וביטחון, משוכנע שאין חדש תחת השמש: "למרות ההערכה למידת התחכום והתמרון המרשימה שמפגינים הסורים", הוא אומר, "התשובה לאיגרת צריכה לכלול סעיף לפיו ישראל לא תרד מרמת הגולן". מבחינתו, תשובתה של ישראל לסוריה גם חייבת לדרוש את "קטיעת הברית שכרתה עם איראן, חיזבאללה וארגוני טרור נוספים, וכן את הפסקת הניסיון הסורי לתקוע טריז בין ישראל לארצות-הברית".
יושב ראש המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, מתייחס בציניות לדיווח: "מתברר שהסורים למדו לייצר 'ספינים' משוכללים ולא רק טילים משוכללים. הם עושים קולות חלולים של שלום בזמן שידיהם עסוקות בטרור. אסור לממשלת ישראל ליפול למלכודת שטומנים לה בני בריתו של אחמדי-נג'אד".
הספק ניכר גם במחנה השמאל, למרות הניסיון לשדר אופטימיות. רן כהן (מרצ): "אגרת אסד היא בבחינת התחלה במעבר מדיבורים למעשים, אך על מנת להוכיח את רצינותה, על סוריה להעביר לישראל את עצמות אלי כהן. ישראל מצידה חייבת להיענות לקריאות הסוריות, על מנת שלא תישאר סרבנית השלום העיקשת ביותר במזרח התיכון".
בתוך כך, הודיעו מרצ ותנועת "שלום עכשיו" כי הן בוחנות אפשרות לקיים ביום שישי הפגנה בעד משא ומתן עם סוריה על גבעת הצעקות שברמת הגולן. ב"שלום עכשיו" הודיעו בנוסף כי בכוונתם להפיץ מדבקות ועליהן הכיתוב ''אסד מחכה לאולמרט''.
"נשמע טוב מדי"
ד"ר אורי סביר, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר ומי שצבר לא מעט "שעות סוריה", אמר ל-ynet: "אני לא יודע על עצם האגרת. אם היא נכונה, מה שאני מסופק - אז היא מעודדת". עם זאת, לדבריו, "האיגרת נשמעת טובה מדי - הן מבחינת ההסכמות והן מבחינת החיזבאללה, החמאס וחרירי".
לדברי סביר, כיום נשיא מרכז פרס לשלום, "הסורים מעוניינים במשא ומתן כלשהו עם ישראל - ואנחנו צריכים להיענות". אולם לדעתו, יש לקיים קודם לכן משא
ומתן מקדים, "שבו ישראל תקבל הבטחות שלא תהיה שום תמיכה סורית בטרור, לא לחיזבאללה ולא לחמאס, וכן לקבוע מראש את המתודולוגיה של המשא ומתן. ואז, אם התשובות הסורית יהיה מספקות - כדאי ללכת למשא ומתן, כי יש לנו עניין לשבור את הציר בין טהרן לדמשק".
"כמי שניהל משא ומתן עם הסורים במשך חודשים רבים", הוסיף סביר, "אני משוכנע שראש הממשלה אולמרט - אם יקבל החלטה - יוכל להגיע עם הסורים להסכם". לדבריו, ייתכן שהאיתותים האחרונים שהסורים מרבים לשדר לעבר ישראל בדבר קריאתם לשלום נועדו רק על מנת להוריד מהלחץ שמפונה כלפיהם מצדה של וושינגטון. אולם סביר מאמין שכדי לעמוד על כוונותיהם האמיתיות, יש לקיים משא ומתן מקדים.