שתף קטע נבחר

סופית: לופוליאנסקי מקפיא את תכנית ספדיה

ראש העיר ירושלים החליט רשמית להקפיא את התכנית ובמקומה להשקיע בשכונות הקיימות בעיר. במכתב למנכ"ל משרד הפנים כותב לופוליאנסקי: "גם אם ננצח בקרב, נפסיד במלחמה". בחברה להגנת הטבע אומרים כי "המכתב חשוב מאוד, אך יש להמתין להחלטת הוועדה לתכנון ובנייה"

עכשיו זה רשמי: ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי, החליט להקפיא את תכנית ספדיה לבנייה במערב העיר. במכתב ששיגר לופוליאנסקי לרמי בלניקוב, מנכ"ל משרד הפנים, הוא מסביר: "המאבק הממושך על תכנית ספדיה מנע וימנע מאמץ מרוכז להתרכז בעיבוי וחיזוק של העיר ירושלים, וגורם לקיפאון בתחום התכנון והפיתוח, גם אם ננצח בקרב נפסיד את המלחמה".

 

השלב הבא הוא התכנסותה של הוועדה הארצית לתכנון ובנייה, בתחילת ינואר, בה יוכרע גורלה של תכנית ספדיה. עם זאת, ההערכות הן כי קריאתו של לופוליאנסקי להקפיא את התכנית, תטה את הכף והתכנית לא תצא לפועל - לפחות לא במתכונתה המקורית.

 

מזה כחודשיים מאותת ראש העירייה על כוונתו להקפיא את התוכנית השנויה במחלוקת, ולשנות את סדר העדיפויות בתחום פיתוחה של ירושלים. על התפתחות הנושא כותב לופוליאנסקי: "זה כ-13 שנים שאני מלווה את התפתחותה של העיר ירושלים, ולצערי הגעתי למסקנה שהמאווים שלי, ושל אבות העיר העוסקים בתכנון ובבנייה, אינם עולים בקנה אחד עם המציאות הטופחת על פנינו".

 

לדבריו "הצורך לשנים הקרובות בתוספת של עשרות אלפי יחידות דיור ידוע והוא קריטי. בשל מחסור לדירות מגורים ברחבי העיר, ישנה עלייה תלולה במחירי הדיור מחד, ונטישת אוכלוסיה חשובה מאידך".

 

לופוליאנסקי מבהיר כי במכתבו כי זניחת תכנית ספדיה נועדה להשקיע בפיתוח השכונות הקיימות. "על פי דוחות שנתקבלו אצלי ניתן לקדם בנייה מסיבית ברחבי ירושלים. ביניהן - רמת רחל, מי נפתוח, ארנונה החדשה, חומת שמואל, גילה, גבעת המטוס ועוד", הוא כותב.

 

החלטתו של ראש העירייה מהווה ניצחון חשוב לגופים הירוקים - שהפכו ממתנגדים למדיניות - לשותפים. לפני כחודש הוחלט להקים צוות משותף לנציגי הירוקים ועיריית ירושלים אשר יפעל למציאת חלופת בינוי לתוכנית ספדיה בתוך העיר ירושלים.

 

רענן בורל, ראש אגף סביבה בחברה להגנת הטבע, מברך על ההחלטה אך ממליץ להמתין. "זה חשוב מאוד המכתב הזה והעמדה הזו של ראש העירייה - אבל מה שחשוב זה לראות מה יקרה בישיבה של ועדת התכנון העליונה, כי היא זו שתחליט אם לדחות את התוכנית מכל וכל, לאשר אותה או רק את חלקה". עם זאת, בורל מסכם כי "אין ספק שהמכתב של ראש העיר הוא בעל חשיבות".

 

הגופים הירוקים כאמור עובדים במשותף עם העירייה, למציאת חלופות לתוכנית ספדיה. עבודתם מתבססת ככל הנראה על דו"ח עתודות הקרקע החלופיות - אותו גיבשו הגופים הירוקים כתוכנית אלטרנטיבית, במסגרת מאבקם. הדו"ח עוסק בהצגת עתודות קרקע פנויות בתוך העיר בירושלים, אשר יכולות לשמש לבנייה, במקום תוכנית ספדיה שבמסגרתה תוכננו להיבנות כ-20 אלף יחידות דיור ממערב ירושלים, באזור הר חרת ועמק לבן.

 

אולם לא רק הגופים הירוקים יכולים לשמוח. קשת המתנגדים לתוכנית ספדיה רחבה, ומנתונים שהתקבלו במשרד הפנים עולה כי הוגשו למעלה מ-16 אלף התנגדויות לתוכנית. ההתנגדויות הוגשו על ידי 14 חברי כנסת, פרופסורים ואנשי אקדמיה, ארגונים סביבתיים וחברתיים ואלפי אזרחים.

  

יצוין כי לבדיקת ההתנגדויות מונה חוקר, עו"ד גדעון ויתקון. זה המליץ לאשר את התוכנית בטענה שעדיף להיות במצב עודף יחידות דיור. המתנגדים לעומת זאת טוענים כי מדו"ח מעודכן של עתודות קרקע בירושלים עולה כי ניתן לממש כ- 58,000 יח"ד בעיר הוותיקה עד לשנת 2020.

 

תוכנית ספדי, על-שם אדריכל התוכנית משה ספדי, היא תוכנית לבנייה עירונית מסיבית ברוב השטחים שסופחו לירושלים ממערב ב-1992. שטחה הכולל של התוכנית הוא כ-26,600 דונם, עליהם מתוכננת הקמתן של יותר מ- 20,000 יחידות דיור. התוכנית אמורה לחבר למעשה את יישובי מערב ירושלים למקשה אחת, למחוק את הגבעות החשופות וליצור רצף טריטוריאלי ש"בולע" בדרך חלק מיישובי עוטף ירושלים.

 

התוכנית הושקה לפני כעשר שנים, בשנת 1996 ומאז מתנהל סביבה מאבק עז. לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במשרד הפנים הוגשו כ-16,000 התנגדויות לתוכנית, וב-17 באוקטובר היא תעמוד להכרעה אחרונה בפני הוועדה הארצית לתכנון ובנייה. 

 

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן ראדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
המציאות טופחת על פנינו . לופוליאנסקי
צילום: גיל יוחנן
צילום: חיים צח
האדריכל משה ספדיה
צילום: חיים צח
מומלצים