שתף קטע נבחר

 

המחבל היהודי משילה תלה את עצמו עם התפילין

אשר וייזגן, שנידון לארבעה מאסרי עולם לאחר שרצח ארבעה פלסטינים לפני ההתנתקות, תלה את עצמו בתאו שבכלא איילון, באמצעות תפילין. משירות בתי הסוהר נמסר כי ביקש לעבור מאגף שומרי המצוות לתא חדש - ושם התאבד. אתמול נפגש עם עובד סוציאלי, שסיפר כי לא גילה נטיות אובדניות

מבצע פיגוע הירי בשילה, אשר וייזגן, שהורשע ברציחתם של ארבעה פלסטינים ערב ביצוע תוכנית ההתנתקות, שם קץ לחייו אתמול (ו') בתאו שבכלא "איילון". משירות בתי הסוהר נמסר שוייזגן תלה את עצמו באמצעות תפילין. 

 

וייזגן נשפט לארבעה מאסרי עולם מצטברים על רצח ארבעת הפלסטינים באזור התעשייה בשילה, ולעוד 12 שנים על פציעתו של פלסטיני נוסף. בנוסף, חייב אותו בית המשפט לשלם פיצויים של 220 אלף שקלים לכל אחת ממשפחות הנרצחים ו-100 אלף שקלים לפצוע.

 

הוא ריצה את עונשו בכלא איילון באגף שומרי מצוות. בתקופת ריצוי המאסר לא נרשמו אירועים חריגים ובשבועות האחרונים הוא אף נפגש עם אשתו לפגישות התייחדות בין כתלי בית הכלא.

 

אתמול בבוקר ביקש וייזגן מקצין המשמרת שיוציא אותו מאגף שומרי המצוות ויעביר אותו לאגף אחר. בעקבות הבקשה הוחלט להעביר אותו לתא נפרד, שם היה אמור לשהות עד לבחינת בקשתו לשילובו באגף אחר.

 

וייזגן לקח עמו את ציודו האישי שכלל בין היתר תפילין וסידור, ונכלא לבד בתא. במהלך ביקורת בתאים, סרק סוהר את התא בו שהה וראה כי שם קץ לחייו. הסוהרים החלו מיד בפעולות החייאה ולמקום הוזעק אמבולנס, אך מאמצי ההחייאה כשלו והוא נפטר.

 

בבדיקה התברר כי וייזגן קשר את התפילין שהיו ברשותו סביב צווארו ואת הקצה השני שלהם קשר על סורגי החלון, וכך שם קץ לחייו. בבדיקת סידור התפילה התגלה כי הוא פתוח על עמוד בו כתובה תפילת הקדיש.


וייזגן בהכרעת הדין. נידון לארבעה מאסרי עולם (צילום: גיל יוחנן)

 

בעקבות האירוע זימן השב"ס את המשטרה למקום וזו פתחה בחקירת האירוע. במקביל החלו בשב"ס לבצע תחקיר, וממצאיו הראשונים מעלים כי לא היו סימנים מוקדמים לכוונתו של וייזגן להתאבד. בשב"ס אף אמרו כי שלשום נפגש עובד סוציאלי עם וייזגן כחלק משגרת הטיפול באסירים, ואף הוא לא אבחן מצב של מצוקה או סימנים על כוונתו לשים קץ לחייו.

 

בעקבות התאבדותו של וייזגן, דורשים באיחוד הלאומי-מפד"ל לחקור את נסיבות מותו. "על שירות בתי הסוהר להסיר את כל סימני השאלה המוטלים באירוע זה", אומרים באיחוד הלאומי.

 

פעיל הימין הקיצוני, איתמר בן-גביר, אמר בתגובה להתאבדות: "בית המשפט אשם והשופטים לא התייחסו לטענות עורכי הדין של וייזגן, שאינו כשיר לעמוד לדין. אם היה מדובר במחבל, הוא היה משתחרר. נזכור את אשר וייזגן, כמי שניסה למנוע את גירוש היהודים מגוש קטיף וכמי שביקש לעצור את האסון".

 

ביצע פיגוע במחאה על ההתנתקות 

וייזגן, אב לשניים, נידון לארבעה מאסרי עולם לאחר שהורשע ברציחתם של ארבעה פלסטינים שעבדו עימו במפעל אלומיניום בשילה, ובנסיון לרצח פלסטיני נוסף. הנרצחים בפיגוע היו: מוחמד מנסור, תושב כפר-קליל שליד שכם, בסאם עווני, תושב הכפר סנג'ל שליד רמאללה ,חליל ולאויל, תושב קלקיליה, ואוסמה מוסא טוואפשה, תושב הכפר סנג'ל.

 

ב-17 באוגוסט אשתקד בשעה 16:45, עם סיום העבודה במפעל, הסיע וייזגן כהרגלו ארבעה פועלים אל מחוץ לישוב. כשהגיע הרכב למחסום הכניסה לשילה עצר וייזגן ונכנס למבנה השומר. השומר חשב כי הוא הגיע כדי לקחת בחזרה את תעודות הזהות של הפועלים שהופקדו אצלו מדי יום, ואולם וייזגן ביקש מהשומר לשתות מים ונטל את הנשק שהיה בתוך ביתן השומר, רובה סער M16 שבתוכו הייתה מחסנית, ומחסנית נוספת מוצמדת אליה.

 


זירת הפיגוע בשילה (צילום: חייים צח) 

 

וייזגן דרך את הנשק והתקרב אל הרכב ואז פתח ביריות אל הפועלים שישבו בתוכו. הוא ירה לעבר כל אחד מהפועלים חמישה עד שישה כדורים שפגעו בכולם, תוך שהוא מכוון את נשקו לעבר פלג גופם העליון ומרכז גופם של הפועלים. כשראה וייזגן כי הפועלים אינם זזים עוד וסבר שהם מתים, החל לרוץ בחזרה למפעל במטרה להרוג פועל ערבי נוסף שנותר לעבוד שם.

 

בזמן שוייזגן רץ לכיוון המפעל יצא אחד הפלסטינים הירויים מן הרכב כשהוא פצוע ומדמם מכדור שחדר לפניו וניסה להשיג את וייזגן תוך שהוא צועק לעברו: "אשר, מה אתה עושה?". וייזגן הסתובב וירה לעבר הפלסטיני עוד כמה כדורים, אך אלו לא פגעו בו.

 

בהמשך הגיע וייזגן לכניסה למפעל ורץ לעבר עמדת העבודה שבה אמור היה להיות הפלסטיני אותו התכוון להרוג. הוא פתח באש מטווח קצר לעברו והפלסטיני נפצע. בשלב זה התרוקנה מחסנית הנשק ווייזגן החליף מחסניות וירה מטווח אפס עוד מספר כדורים לעברו של הפועל – כדור אחד פילח את ראשו וכדור נוסף חדר לחזהו. וייזגן יצא בריצה מהמפעל והסגיר עצמו לאחר כמה דקות לקצין הביטחון שהגיע למקום.

 

סניגורו של וייזגן, עורך הדין נפתלי ורצברגר, אמר במהלך הדיונים כי משיחות עם משפחתו וחבריו עלה כי יש רקע בעייתי, ככל הנראה נפשי, בעברו של וייזגן. "האיש לא הראה סימנים שהוא שונא ערבים, אלא להיפך, הנרצחים עבדו איתו במשך שנים רבות ביחד, קרוב וצמוד", אמר ורצברגר. פרקליט אחר של וייזגן, עו"ד אשר אוחיון, אמר במשפט כי "קולות פנימיים חזרו וקראו לו שלא לחשוב רק על עצמו ועל משפחתו, אלא על העם כולו ולעשות מעשה של הקרבה עצמית כדי למנוע את האסון".

 

השופטים כתבו בהכרעת הדין כי "האיסור הבסיסי של 'לא תרצח', אשר נמצא בעשרת הדברות ומהווה גם חלק משבע מצוות בני נח, משקף את המינימום של הנורמות המשפטיות של כלל האנושות - היהודית ושאינה יהודית". לגבי הטענה כי ניסה למנוע את תוכנית ההתנתקות כתבו השופטים ש"אין לראות בפעולה של שלטון נבחר כ'רודף', גם אם אדם סבור שמדובר ביצירת סכנה ודאית-עתידית לציבור".


פורסם לראשונה 22/12/2006 15:32

 

אפרת וייס סייעה בהכנת הידיעה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
וייזגן. התאבד בתאו
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי אף פי
זירת הפיגוע בשילה
צילום: איי אף פי
מומלצים