סומליה: מאות הרוגים בקרבות בין הצבא למיליציות
לאחר שלפני ימים ספורים הכריזו לוחמי המיליציות האיסלאמיות מלחמה על אתיופיה בשל הסיוע הצבאי שהיא מעניקה לכוחות הנשמעים לממשלה החלשה של סומליה, התרחבה היום הלחימה במדינה. ראש ממשלת סומליה הבטיח להגן על העם והריבונות הסומלית, וקרא למיליציות לחזור לשולחן המשא ומתן
הסלמה מדאיגה בלחימה בקרן אפריקה: מאות בני אדם נהרגו היום (א') בקרבות שהתנהלו בין לוחמי המיליציות האיסלאמיות וחיילים הנאמנים לממשלת סומליה בשיתוף עם חיילים אתיופיים. זאת, לאחר שהמיליציה האיסלאמית "מועצת בתי הדין האיסלאמיים", המקורבת לארגון אל-קאעידה, הכריזה מלחמה על אתיופיה, בשל הסיוע הצבאי שהיא מעניקה לממשלת סומליה החלשה.
עדי ראייה דיווחו כי מטוסי קרב של צבא אתיופיה תקפו כביש ראשי ומרכז גיוס בעיירה הסומלית בלט וויינה, הנמצאת כ-300 קילומטרים מצפון לבירה מוגדישו, והנשלטת על ידי כוחות המיליציה. כמו כן, הותקפו מטרות בעיירה בנדירדלי, כ-700 קילומטרים מצפון למוגדישו. כן דווח על קרב קשה בין כוחות הממשלה וצבא אתיופיה לבין כוחות המיליציה האיסלאמית בעיר אידל שבדרום המדינה.
שר ההגנה של סומליה הודיע כי כוחות הממשלה הצליחו להשתלט על אידל, הנחשבת למעוז איסלאמי ונקודה אסטרטגית חשובה בדרום סומליה.
בינתיים, מסר שר ההסברה האתיופי, בהודעה מאדיס אבבה כי צבא אתיופיה יצא למתקפה נגד המיליציה האיסלאמית בסומליה.
"אחרי שהפגנו יותר מדי סבלנות, ממשלת אתיופיה החליטה לנקוט באמצעי הגנה עצמית נגד הכוחות הקיצוניים בסומליה ולפתוח במתקפה", אמר השר.
המיליציות האיסלאמיות, הדורשות להשליט בסומליה את החוק האיסלאמי, קראו אתמול ללוחמים מוסלמים זרים להצטרף אליהם לג'יהאד נגד אתיופיה. המיליציות האיסלאמיות בסומליה טוענות כי בסיוע הצבאי שמעניקה אתיופיה הנוצרית לכוחות ממשלת סומליה, פלשה אתיופיה הלכה למעשה לסומליה.
עלי אחמד ג'מעה, שר ההסברה של ממשלת סומליה, השולטת בעיקר באזור סביב העיר ביידואה, מסר כי "הלחימה מתבצעת בשטחי המדינה כולה. בתי הדין האיסלאמיים הציתו את המלחמה שאותה הבטיחו אתמול, אבל הם יפסידו בה", הוסיף. בינתיים, אחד מלוחמי המיליציה האיסלאמיים כינה את המצב "מלחמה לכל דבר".
עדי ראיה ופקידי ממשל דיווחו כי לחימה התבצעה בארבעה מוקדים עיקריים - סביב בסיס הצבא הסומלי הגדול דייוניי, כ-20 קילומטרים דרום-מערבית לביידואה, וכן בעיר מאנאס שבמערב המדינה, קלאבר שבצפון ובבנדירדלי, הסמוכה למחוז האוטונומי פונטלנד. שני הצדדים טוענים כי הרגו מאות לוחמים מאז שהחלה הלחימה, ביום שלישי שעבר.
לוחמים איסלאמיים במרכז מוגדישו (צילום ארכיון: רויטרס)
ההסלמה באלימות בסומליה מעוררת דאגה בעולם מפני האפשרות שהסכסוך יהפוך למשבר אזורי, שבו יהיו מעורבות היריבות המרות בקרן אפריקה, אתיופיה ואריתריאה. אריתריאה תומכת במיליציות האיסלאמיות, ולכן גובר החשש ששתי המדינות עלולות להשתמש בסומליה כדי להילחם האחת בשנייה.
ראש ממשלת סומליה, עלי מוחמד גדי, נשבע כי ממשלתו "תגן על העם שעליו היא אחראית ועל הריבונות הסומלית", וקרא ללוחמים האיסלאמים לשוב לשולחן המשא ומתן. לאחרונה התקיימו כמה סבבי שיחות בין הצדדים, בתיווכה של הליגה הערבית, אך הם לא הצליחו להשיג כל פריצת דרך. גדי הוסיף כי המיליציות "יישאו באחריות לכל התוצאות של כשלון השיחות".
שנים של אי יציבות שלטונית
שני הצדדים נאבקים על השליטה במדינה. ממשלתו של הנשיא עבדוללהי יוסוף, שניצל לפני מעט יותר משלושה חודשים מניסיון התנקשות, מתעקשת על זכותה החוקית לשלוט בסומליה, וטוענת כי העולם מכיר בריבונותה. עם זאת, הכוחות הנשמעים למרותה הם חלשים בהרבה בהשוואה למורדים האיסלאמים, המצוידים בנשק רב ובתחמושת. המורדים השתלטו על רוב דרום ומרכז המדינה, והקימו משטר איסלאמי נוקשה.
בסומליה אין ממשלה מתפקדת מאז תחילת שנות ה-90, כאשר קבוצות מצביאים הפילו את הרודן מוחמד סעיד בארה, ולאחר מכן פנו אחת נגד השנייה והפכו את המדינה לפזורה של מחנות חמושים בלא שלטון חוק. עם הזמן הוקמה במדינה ממשלה זמנית חילונית, הנתמכת על ידי המערב ועל ידי האו"ם. אך, שלטונה, כאמור, אינו יציב וחמושים איסלאמים הנתמכים בין היתר על ידי ארגון אל-קאעידה ניצלו את המצב והחלו לכבוש חלקים מהמדינה.