שתף קטע נבחר

 

למה תוכנות כל כך לא ידידותיות?

מצאתם את עצמם מגרדים בראש מול תוכנה שביצעה פעולה הפוכה לחלוטין מזו שהתכוונתם אליה? פרופ' למדעי מחשב טוען בספר חדש כי הבעיה אינה שלכם אלא של מפתחי התוכנה

האם מצאתם את עצמכם חסרי אונים מול תוכנה שהודיעה לכם או משהו שלא הצלחתם לפענח או ביצעה פעולה מסוימת המנוגדת לזו שביקשתם לבצע? ובכן, אתם לא בורים כפי שחשבתם. זה לא אתם, האשם בהם, מפתחי התוכנות, טוען פרופ' דיוויד פלאט, מרצה למדעי המחשב באוניברסיטת הארוורד, בספרו החדש "מה הבעיה עם תוכנה ומה אפשר לעשות בנידון" (Why Software Sucks ... And What You Can Do About It).

 

פלאט מסביר בספרו כי הבעיה אינה של המשתמשים אלא של מפתחי התוכנה, שאינם חושבים מספיק כמו האנשים שאמורים להשתמש במוצרים האלה.

 

למשל, עולם הטכנולוגיה אינו זר לדיאנה וסטמורלנד, מיקרוביולוגית בפנסיה מוויילס, אלא אם כן היא נאלצת להתמודד עם מחשבים. "תוכנות מרתיעות אותי", היא אומרת, "השפה שלהן זרה עבורי. אני אדם שכאשר משהו קורס מולו, מתנצל בפני המסך".

 

האם תרצו להשליך את המסמך לפח?

אחת הדוגמאות שפלאט מציין בספרו נוגעת במצבים בהם תוכנות מבוססות טקסט כמו מעבד התמלילים Word של מיקרוסופט שואלת את המשתמשים אם הם רוצים לשמור את העבודה לפני סגירת המסמך.

 

לדבריו, שאלה זו היא כמעט חסרת משמעות למתחילים גמורים במחשבים, שעבדו בעבר עם מכונות הקלדה או עט ונייר. עבורם, השאלה היא "האם תרצו להשליך כל מה שעשיתם?".

 

תיבות הצצות על המסך ומבקשות מהמשתמשים לוודא אם ברצונם למחוק מסמך הן דוגמה נוספת לתכונה גרועה, אומר פלאש. "המכונית שלכם לא שואלת אתכם 'האם אתם באמת רוצים להדליק את המנוע?' בכל פעם שאתם מסובבים את המפתח".

 

תיבת הווידוא הזו כל כך נפוצה ושחוקה, עד כי איש אינו מקדיש לה תשומת לב יותר, ומשתמשים מתעלמים ממנה גם כשהיא מזהירה מפני מחיקת מסמך שחשוב להם לשמרו, אומר פלאט.

 

אוקיי, אבל למה זה לא הצליח?

אם כל מה שהוזכר עד כה היו דוגמאות לתכנון ממשק לקוי, הודעות שגיאה הן הדוגמה האולטימטיבית לתקשורת גרועה בין ממשקים לאנשים, לדעתו. בספרו הוא מציין מקרה בו ניסה לשמור דף אינטרנט במחשבו וקיבל הודעה המבשרת לו כי הפעולה בלתי ניתנת לביצוע, כאשר האפשרות היחידה שהוצגה לו הייתה ללחוץ על הכפתור OK.

 

"לא, זה לא בסדר מבחינתי שהפעולה לא הצליחה והתוכנה לא מסוגלת להסביר לי מדוע", הוא כותב.

 

פלאט, שכתב בעברו תשעה ספרים המיועדים למקצוענים במיחשוב, רוצה להעביר מסר חשוב למפתחי תוכנה "המשתמשים שלכם אינם אתם".

 

אוהבים שליטה

מפתחי התוכנה מעריכים שליטה ולכן מעצבים ממשקים המספקים למשתמשים מבחר תכונות המאפשרות להם לשלוט על התוכנה. חלק גדול מהמשתמשים, מהצד השני, נזקקים לתוכנה שקל להשתמש בה.

 

כדי להמחיש את הנקודה, הוא מציין כי בתוכנות רבות משולבות תכונות מתקדמות כמו האפשרות להזיז את סרגל הכלים – אשר המשתמש הממוצע אינו נזקק להן כלל. לעתים, במקום לסייע, התכונות האלה רק מפריעות. למשל, במקרים רבים משתמשים יגלו לחרדתם כי הזיזו בטעות את סרגל הכלים והוא צף על המסך, אך אין להם מושג איך להחזירו למקום.

 

פלאט מציין כי ריבוי התכונות האלה גם מגדיל את הסיכון לשגיאות ביישומים, קריסות וכשלי אבטחה.

 

דיוויד תומאס, מנהל חטיבת התוכנה באיגוד התוכנה והמידע, יוצא להגנת מפתחי המחשב. לדבריו, לא המפתחים גרמו לכך שיישומי התוכנה סובלים מעומס של תכונות – אלה הוספו לדרישת משתמשים מתקדמים וארגונים.

 

"אנחנו בכלל לא מעוניינים שהלקוחות יתכננו את המוצרים", הוא אמר, "הם ממש גרועים בכך".

 

תוכנות מבוססות רשת משתפרות

הוא סבור כי המצב ילך וישתפר בהמשך. לדבריו, ככל שיותר תוכנות עוברות לסביבת אינטרנט, חברות יכולות לעקוב בקלות רבה יותר אחר חוויית השימוש של המשתמשים ולשפר את המוצרים לעתים קרובות יותר באמצעות עדכונים.

 

תומאס סבור כי בעידן התוכנות ברשת לחברות יהיה תמריץ כלכלי ליצור ממשקים ידידותיים יותר, שכן אלה יביאו לגידול בהיקף הצרכנים המבקרים באתרים ולפיכך לגידול בהכנסות מפרסום או בדמי מנוי.

 

"הם יודעים כי אם חוויית המשתמש לא תהיה טובה, הלקוחות יברחו", הוא אמר, "כאשר מדובר במוצר תוכנה המיועד למחשב האישי, המצב היה שונה בתכלית. המפתחים אמרו לעצמם – לא אכפת לנו אם התוכנה שימושית או לא כי כבר קיבלנו את הכסף שלכם".

 

תומאס ופלאט מסכימים על דבר אחד: אתרי אינטרנט רבים אף הם אינם ידידותיים למשתמשים. יותר מדי אתרים בוחרים לקדם את פני המשתמשים עם אנימציה, מוזיקה וגימיקים אחרים במקום לספק להם מידע אמיתי.

 

"בכל פעם שאני רוצה לקרוא מאמר עלי להקליק כדי לבטל באנר אנימציה, זה משגע אותי", אומר תומאס, "אתרים צריכים לשים לב לעובדה כי 99 אחוז מהמשתמשים שלהם מנסים להקליק כדי להתחמק מהמודעות שהם מנסים לעניין אותם בהן".

 

בעוד פלאט מאמין כי כוחות השוק מניעים את תעשיית התוכנה בכיוון הנכון, הוא סבור שעדיין יש מקום לספר המשך בכותרת "למה תוכנה עדיין גרועה". "אהיה מאוד מופתע אם תעשיית התוכנה תתקדם כל כך הרבה בשנה-שנתיים הקרובות באופן שלא יצדיק הוצאת ספר כזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
זה לא אשמתכם
צילום: סי די בנק
מומלצים