בשביל זה יש חברים: היכרות עם תוכנית "רעים"
לפני חמש שנים הציעה אם לנערה שסבלה מבידוד חברתי בשל קשיי תקשורת, להקים מועדון לצעירים המתמודדים עם מצוקה דומה. עם הזמן היוזמה הפכה לתוכנית "רעים", הפועלת ב-12 מתנ"סים בארץ ושינתה את חייהם של מאות אנשים עם לקויות חברתיות. "כאן מקבלים אותנו כמו שאנחנו", מעידים המשתתפים
"זה יום ההולדת המאושר בחיי", הכריזה ד' במסיבה עמוסה במשתתפים שנערכה לרגל יום הולדתה ה-20. "ההרגשה שלא צריך לדאוג שאף אחד לא יגיע למסיבה נפלאה", הוסיפה חברתה מ'. "לעולם לא אשכח כמה נעלבתי כשהזמנתי את כל הכיתה ליום הולדת 16 שלי ורק שתי בנות הופיעו". את העלבון הצורב מתקופת גיל ההתבגרות שחולקות השתיים שינתה תוכנית "רעים" של "החברה למתנ"סים", המפעילה ברחבי הארץ 12 מועדונים חברתיים לצעירים עם לקויות תקשורת ולמידה. צעירים שכל חייהם נפלו בין הכיסאות, לא למדו במערכת החינוך המיוחד אבל גם לא התקבלו על-ידי החברה ה'רגילה'. מתגברים שתמיד היו קצת אחרים מסביבתם, אחרוּת שהביאה לבדידות חברתית וניתוק מבני גילם. חלקם לוקים בתסמונת אספרגר, שאפיונה העיקרי הוא קושי ביצירת קשרים אישיים וחברתיים, אחרים סובלים מקשיי למידה הגורמים לא אחת לנידויים.
את הקמת תוכנית "רעים" יזמה לפני חמש שנים אימה של מ', שביקשה ששמה לא יוזכר בכתבה. "הרעיון עלה בראשי כבר לפני שנים אחדות, אבל בתקופה שבתי למדה בתיכון כל המאמצים הושקעו בלימודים", היא משחזרת. "הבעיה החברתית שלה היתה קיימת תמיד, וחריפותה התגברה בעיקר בחופשות ובחגים. כאשר בתי סיימה את לימודיה בעצם פסק כל המגע שלה עם בני גילה. כשהחלטתי ליזום הקמה של קבוצה חברתית לצעירים המתמודדים עם מצוקה דומה, לא תיארתי לעצמי שהיוזמה הזאת תענה על צורך של רבים כל-כך".
"מדובר באנשים שאינם סובלים מפיגור או מבעיות נפשיות", מסביר אודי ברנשטיין, מנהל התוכנית מטעם "החברה למתנ"סים". "אלה אנשים שיש להם בעיות חברתיות מסיבות שונות. הם נראים כמו כל-אחד אחר, אבל הם היו אלה שאף פעם לא הוזמנו למסיבות ולטיולים, לא יצאו לבילויים עם החבר'ה וחיו בשוליים. המטרה שלנו היא לתת להם חוויה חברתית מתקנת, להביא לשיפור הדימוי העצמי שלהם, ללמד אותם מהם חברים ואיך להתנהג עימם".
אהבות, פרידות, אכזבות ושמחות
חמש שנים עברו מאז התקבצה החברה הראשונה בירושלים. כיום התוכנית פועלת ב-12 יישובים ברחבי הארץ, ובקרוב תיפתח ביפיע הקבוצה הראשונה למגזר הערבי. משתתפי "רעים" מתחלקים לשלוש שכבות גיל: מתבגרים (בני 15 עד 18), צעירים (בני 19 עד 30) ובוגרים (בני 30 עד 40). אחת לשבוע הם נפגשים במתנ"ס המקומי, ומקיימים פעילויות חברתיות שהם שותפים בתכנונן בהנחיית מדריך או מדריכה. יחד הם יוצאים לסרטים, לבתי קפה ולטיולים ברחבי הארץ, חוגגים ימי הולדת, מציינים את החגים ומשתתפים במפגשים עם קבוצות מערים אחרות.
"הצעירים שמגיעים לתוכנית מביאים איתם התנסויות קשות מתקופת בית-הספר, ורבים מהם מדווחים שמעולם לא היו להם חברים", אומרים היוזמים. "הם מתארים חוויות שנעות בין התעלמות ובדידות ועד תופעות מכאיבות ואפילו אכזריות של חרם והתעללות חברתית, של ניצול לרעה לא רק על-ידי תלמידים אחרים אלא לעתים גם על-ידי המורים. הצעירים הללו סובלים מדימוי עצמי נמוך ומחרדות חברתיות קשות
עד-כדי-כך שלפעמים הם כבר לא רוצים לנסות ולשבור את מעגל הבדידות. בלית ברירה הם מעבירים את זמנם מול הטלוויזיה והמחשב, עוסקים במוזיקה ועוד. ככל שהגיל עולה, כך מקשיחה הנטייה שלהם להסתדר לבד ולוותר על הניסיונות הכואבים ליצור קשר עם אחרים".
על הצלחת התוכנית מעידה פרופ' עמיה ליבליך, שליוותה את הקבוצות בירושלים. "הפעילות של "רעים" היא דוגמה לעבודה פסיכולוגית חשובה ומשפיעה. היא נועדה לחלץ מבדידותם אנשים צעירים שמסיבות שונות אינם יכולים לעשות זאת לבדם. התוכנית יוצרת עבורם מסגרת, מקנה להם תחושת שייכות וכישורים שמאפשרים להם לתפקד כיצורים חברתיים".
ואילו אימה של מ', יוזמת התוכנית, מספרת בהתרגשות על החברויות שנרקמו בין המשתתפים, על האהבות, הזוגות, הפרידות, האכזבות והשמחות. שלוש חתונות כבר נערכו ביניהם, וכמה נוספות מתוכננות לקיץ הקרוב. "בסך-הכל חיפשתי חברה אחת לבתי, לא העזתי לחשוב הרבה מעבר לזה", היא אומרת. "והנה היום יש לה חברות, יש לה חבר והם אפילו מדברים על מיסוד הקשר. אני כבר לא זוכרת מוצאי שבת שהיא נשארה בבית לבדה".
החיים לפני ואחרי התוכנית
לפני ארבע שנים חיכתה מ' לשווא שבני כיתתה יגיעו למסיבת יום ההולדת ה-16 שלה. אמה מתארת איך התקשרה למחנכת הכיתה וביקשה את עזרתה בשכנוע הילדים להתארח במסיבה, איך הכל היה מוכן, בלונים, כיבוד ומוזיקה, אבל רק שתי בנות הגיעו לבסוף. "הלב שלי ממש נשבר", היא נזכרת בכאב ומתאפקת להצניע את הדמעות. "לא יכולתי להסתכל בעיניה של בתי מרוב צער. היום הדברים השתנו מקצה לקצה. כשחגגנו לה יום הולדת 20 הבית היה מלא בחברים ממועדון "רעים", והיתה שמחה גדולה".
"אני מרגישה שאני לא צריכה להוכיח את עצמי כל הזמן, כאן מקבלים אותי כמו שאני ואיש לא צוחק עליי", מעידה משתתפת אחרת בתוכנית. "אנחנו יודעים שלכל-אחד יש בעיות, גם לאנשים 'רגילים', אז אנחנו בעצם לא שונים". ואילו אחד מחבריה לקבוצה מספר כמה קל לו לשכוח איך פעם היה נשרך אחרי הוריו, משתוקק להזמנה למסיבה עם החבר'ה או לקומזיץ בל"ג בעומר. "לפעמים אני פשוט לא מאמינה לשינוי שחל אצל בתי", מסכמת אם אחרת. "היתה תקופה שחשבון הפלאפון שלה היה מגיע לשקלים בודדים בלבד. היא היתה מצלצלת רק אליי. היום החשבון מגיע למאות שקלים - ואני מאושרת. נכון, זה עולה לי הרבה יותר, אבל עכשיו לה יש עם מי לדבר".
ואם יש צורך בהוכחה נוספת לשינוי המשמעותי שמחוללת התוכנית בחייהם של המשתתפים, ממחקר שנערך לאחרונה עולה כי כ-80% מהם רכשו לפחות שני חברים מתוך הקבוצה, ולמעלה מ-60% מצליחים ליצור קשרים חברתיים גם מחוצה לה. כך ש/נדמה שאפשר להאמין ל-ג' שאומר שחייו מתחלקים לשניים, לפני ואחרי ההצטרפות למועדון. "בעבר, כשמישהו היה שואל אותי 'מה נשמע?' הוא אפילו לא חיכה לקבל תשובה", הוא מחייך. "היום הרבה אנשים מתעניינים בי, ואני מרגיש כמו כל בחור צעיר אחר".
- לפרטים נוספים והצטרפות לתוכנית "רעים" התקשרו 09-7641503