דיווח: ישראל מתכננת תקיפה גרעינית באיראן
העיתון הבריטי "סאנדיי טיימס" מדווח כי ישראל גיבשה תוכנית לתקיפת מתקני הגרעין של איראן בנשק גרעיני טקטי. גורמי צבא ישראלים שמצוטטים בכתבה סיפרו כי חיל האוויר כבר מבצע אימונים לקראת תקיפה בנתנז ובאיספהאן. איראן בתגובה: "התוקפן יתחרט על מעשיו מהר מאוד". במשרד החוץ הישראלי מכחישים
ישראל גיבשה תוכנית סודית לתקיפת מתקנים להעשרת אורניום באיראן, באמצעות נשק גרעיני טקטי - כך מדווח היום (א') העיתון הבריטי "סאנדי טיימס". משרד החוץ בישראל הכחיש את הדברים.
בעקבות הפרסום בעיתון, מזהירה איראן את ישראל מפני תקיפת מתקני הגרעין שלה. "כל התקפה צבאית על הרפובליקה האיסלאמית לא תעבור ללא תגובה והתוקף יתחרט על מעשיו מהר מאוד", כך אמר דובר משרד החוץ האיראני, מוחמד עלי חוסייני במסיבת עיתונאים בטהרן.
בתשובה לשאלה על האפשרות שישראל תתקוף את מתקני הגרעין של איראן אמר דובר משרד החוץ האיראני: "דברים אלה מעידים על חולשתו של הצד השני ואין להם כל השפעה על הנחישות הלאומית של איראן להמשיך בפעילותה הגרעינית לצרכי שלום". השר התייחס ל"החלקה" של אולמרט בעניין הנשק הגרעיני שברשות ישראל ואמר: "דיבורים כאלה מבהירים לדעת הקהל לחלוטין שהאיום העיקרי לביטחון ולשלום העולמי, כמו גם לביטחון האיזור, הוא המשטר הציוני".
אחד מדוברי משרד החוץ מארק רגב אמר ל-ynet: "אני מכחיש מכל וכל את הדיווח בסאנדיי טיימס. ישראל תומכת היום באופן מלא ביישום מיידי של החלטת מועצת הביטחון 1737, העוסקת בסנקציות על איראן. עם זאת, אנו סבורים שיש צורך בהגברת הפעילות הדיפלומטית".
התוכנית: תקיפת שלושה מתקנים
במהדורת יום ראשון של העיתון הבריטי מצוטטים מקורות צבא ישראלים, שאומרים לכאורה כי שתי טייסות של חיל האוויר עורכות אימונים לקראת תקיפה של המתקן הגרעיני בנתנז, תוך שימוש בפצצות גרעיניות בעלות קרינה נמוכה. זאת, לצורך שימושים טקטיים כמו חדירה לבונקרים. לפי הדיווח, התוכנית כוללת גם תקיפה של המתקן באיספהאן ומתקן המים הכבדים באראק, תוך שימוש בפצצות רגילות.
"ברגע שיינתן לנו אור ירוק, תהיה זו משימה אחת, תקיפה אחת, ותוכנית הגרעין האיראנית תחוסל", אמר אחד הגורמים.
על פי התוכנית שמציג העיתון, פצצות מונחות-לייזר יפתחו בשלב ראשון "מנהרות" שיובילו למטרות, ואז יופעלו ראשי נפץ גרעיניים נגד הכור בנתנז. בדרך זו, הפיצוץ יתרחש מתחת לפני האדמה ויפחית את הקרינה הרדיואקטיבית שתיפלט.
ב"סאנדי טיימס" מציינים כי ייתכן שחשיפת פרטי התוכנית מכוונת ובאה במטרה להפעיל לחץ על איראן. בכתבה נטען עוד כי טייסים ישראלים ערכו בשבועות האחרונים טיסות לגיברלטר, על-מנת להתאמן בטיסת הלוך-ושוב של כ-3,200 קילומטרים, כמו אל יעדי התקיפה האיראנים. בתוכנית נבחנות שלוש דרכי גישה לאיראן, כאשר טורקיה היא אחת מהן.
לפי הגורמים המצוטטים בכתבה, תקיפה גרעינית תצא לפועל רק אם תישלל אפשרות של תקיפה בנשק קונבנציונאלי, ובמידה שארצות הברית תמאן להתערב. עם זאת, מקורות המקורבים לפנטגון העריכו כי הסבירות שארצות הברית תאשר שימוש בנשק גרעיני טקטי נמוכה. אחד המקורות ציין שישראל תיאלץ לבקש אישור "לאחר מעשה", כפי שעשתה ב-1981 לאחר שתקפה את הכור הגרעיני באוסירק שבעיראק.
איראן ממשיכה בתוכנית, למרות הסנקציות
בחודש שעבר קיבלה מועצת הביטחון של האו"ם הצעת החלטה נגד איראן, הכוללת הטלת סנקציות על המדינה בעקבות סירובה להקפיא את תוכניתה הגרעינית. על-פי ההחלטה, שמספרה 1737, כל המדינות החברות באו"ם נדרשות להפסיק לספק לאיראן חומרים גלם, ציוד וטכנולוגיה שעשויים לתרום לפעילות העשרת האורניום שלה, פעילות גרעינית הקשורה למים כבדים וכן לצורך מחקר ופיתוח של טילים בליסטיים.
חברות האו"ם נדרשו גם שלא לסייע לאיראן בתיווך או מימון של פרוייקטים הקשורים לתוכניות אלה. כמו כן, יוקפאו נכסים של חברות ושל אישים איראנים הקשורים בתוכנית הגרעין, ויוטלו מגבלות תנועה קלות על בכירים איראנים - על-פי רשימה שהכין האו"ם.
בתגובה הודיעו בכירים באיראן כי תחל בהתקנת 3,000 צנטריפוגות במתקן להעשרת האורניום בנתנז. בכיר איראני הוסיף ואמר: "כל השלבים בתוכנית המחקר והפיתוח שלנו יושגו בתום השנה הנוכחית (מרס 2007). מומחים העריכו שאם אכן יצליחו האיראנים להתקין ולהפעיל מספר גדול של צנטריפוגות, יעלה בידם להפיק חומרים בקיעים שיכולים לשמש להפקת נשק גרעיני תוך כשנתיים.
נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, אמר השבוע כי ארצו תדבוק בתוכניתה הגרעינית חרף הלחץ הבינלאומי. בנאום שנשא בעיר אחבז בדרום איראן, ושודר בטלוויזיה, הבהיר הנשיא כי איראן תמשיך בפעילות הגרעינית וטען שוב כי להחלטת מועצת הביטחון של האו"ם להטיל סנקציות על ארצו "אין תוקף".
"האומה האיראנית היא פקחית, והיא תמשיך בעבודה הגרעינית; היא מוכנה להגן עליה לחלוטין", אמר אחמדי-נג'אד. "להחלטת מועצת הביטחון נגד הפעילות האטומית של איראן אין כל תוקף", הוסיף. לדבריו, "ביריונות המעצמות" לא תוכל למנוע מאיראן את זכותה הטבעית לטכנולוגיה גרעינית. "אם המעצמות הבריוניות רוצות להיאבק ברצונם של האיראנים - נעניק להן סטירה היסטורית בפרצופן", אמר. קהל מאזיניו הגיב לדברים בקריאות קצובות של "מוות לאמריקה".
גם בארה"ב לא שוללת תקיפה
בוושינגטון, כמו גם בישראל, לא שללו בעבר תקיפה נגד איראן, אך ציינו כי היא תשמש כמוצא אחרון - באם ייכשלו המאמצים הדיפלומטיים. אחד האחרונים להתייחס לסוגיה היה שר ההגנה רוברט גייטס, שבשימוע לפני מינויו הזהיר מפני תקיפה באיראן וגל הטרור שיבוא לאחריה, אך לא שלל את האפשרות לחלוטין, בהתאם לקו של הנשיא בוש ומזכירת המדינה רייס.
גם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מתח בחודש שעבר ביקורת על יחסה של הקהילה הבינלאומית לסוגיית הגרעין האיראני, ודחק בעולם לנקוט "צעדים דרמטיים נגד טהרן". בראיון שפורסם בשבועון הגרמני "דר שפיגל" נשאל אולמרט על האפשרות למתקפה ישראלית צבאית נגד איראן, וסרב לשלול אותה.
ראש הממשלה העניק ראיון מיוחד לעיתון בו הכריז כי הקהילה הבינלאומית נוקטת במדיניות הססנית בכל הנוגע לגרעין האיראני: "אני כל דבר פרט לשמח", אמר, "אני מצפה שיינקטו צעדים משמעותיים הרבה יותר. יש כאן מנהיג שאומר בגלוי כי המטרה שלו היא למחוק את ישראל מהמפה". לדברי ראש הממשלה, "ישראל היא חברה בארגון האומות המאוחדות. העובדה שמישהו אומר דבר כזה נגדה היא פלילית לחלוטין".
איראן הגיבה לא פעם על האפשרות שתותקף על ידי ישראל. בנובמבר העריך נשיא איראן אחמדי-נג'אד כי ישראל לא תעז לתקוף כעת את ארצו "כי המשטר בה חלש ויש לו בעיות רבות". גם דובר משרד החוץ האיראני אמר באותו חודש, כי משמרות המהפכה של איראן יגיבו במהירות אם ישראל תתקוף את הרפובליקה האיסלאמית. "אם ישראל תנקוט בצעד הטפשי של תקיפה, התגובה של משמרות המהפכה תהיה מהירה, תקיפה והרסנית, והיא תינתן בתוך שניות בודדות". הדברים נאמרו על רקע ראיונות שהעניק ראש הממשלה אולמרט לכלי תקשורת אמריקנים, בהם אמר כי איראן "תשלם ביוקר" אם לא תקבל את עמדות הקהיליה הבינלאומית.