אזהרה לשרה תמיר: "אנשי חינוך יהיו דלים בהשכלה"
בעצומה שנשלחה לשרת החינוך קוראים קודמיה בתפקיד, אנשי אקדמיה וזוכי פרס ישראל למנוע פגיעה חמורה במכללות האקדמיות לחינוך. העצומה - על רקע החלטת המשרד לקצץ עוד 22 מיליון שקלים מתקציב המכללות. "אנו חשים חובה להתריע על ההשלכות החריפות שיהיו לקיצוץ על החינוך בישראל ועל החברה", כתבו. שולמית אלוני, שרת החינוך בעבר: "אלה מחנכי הדור הבא - שלא יהיה בור ועם הארץ"
קבוצת אישים, בהם זוכה פרס נובל, פרופ' אברהם הרשקו, ושרי החינוך לשעבר, יצחק נבון, שולמית אלוני, יוסי שריד וח"כ יצחק לוי, קוראים היום (ב') לשרת החינוך, יולי תמיר, שלא לפגוע במכללות האקדמיות לחינוך וכך גם לגרום לפגיעה בעתיד החינוך בישראל.
האישים הבכירים שלחו לתמיר עצומה, בעקבות החלטת משרדה לקצץ כ-22 מיליוני שקלים בתקציב המכללות האקדמיות לחינוך בישראל. קבוצת החותמים גם קוראת לשרת החינוך לגבש מדיניות חלופית, שתעמיד את המכללות האקדמיות לחינוך בראש סדר העדיפויות של מערכת החינוך.
על העצומה חתמו בין היתר, גם הרב יואל בן-נון, זוכי פרס ישראל - פרופ' שלמה גיורא שוהם, פרופ' חיים אדלר ופרופ' גבי סולומון - ושורה של מרצים לחינוך.
"אנו, שרי חינוך לשעבר, זוכה פרסי נובל, זוכי פרסי ישראל, אנשי אקדמיה ומרצים לחינוך, מביעים את חששנו לנוכח החלטתך לקצץ לקראת השנה הבאה 22 מיליון שקלים נוספים מתקציב המכללות האקדמיות לחינוך", נכתב בעצומה. "קיצוץ זה מתווסף לשורה של קיצוצים המתפרשים על פני שש שנים, שבהן קוצצו מהמכללות 200 מיליון שקלים".
"הקיצוץ כבר הוביל למחסור במסגרת לימודים הולמת עבור הסטודנטים המגיעים ללמוד במכללות, לתשתית מתפוררת, לצמצום מתמשך בשעות ההוראה ובהתנסות בהוראה. הצמצום גרם גם לסגירה של חוגים, לצפיפות במספר הסטודנטים בכיתות, לחוסר יכולת למשוך מרצים טובים, ולחיסול האפשרויות לפיתוח תכניות חדשות", נכתב עוד.
חותמי העצומה מזהירים גם מנזקים ארוכי טווח לחברה, שילוו את החלטת משרד החינוך. "מעבר לקיצוץ הנקודתי", נכתב, "אנו חשים חובה להתריע על ההשלכות החריפות שיהיו לקיצוץ על החינוך בישראל ועל החברה. אנשי חינוך שיסיימו את לימודיהם במכללה שספגה קיצוץ מתמשך, יהיו דלים בהשכלה ובעלי מיומנויות נמוכות בעבודתם עם תלמידי בתי הספר בעתיד. נזק שכבר נגרם בתהליך ההכשרה כמעט שאינו בר תיקון, משום שהסטודנט שסיים את לימודיו בשנה זו כבר לא יחזור למכללה, בכדי להתחיל בהכשרתו מחדש".
אלוני: החינוך כיום חשוב מהביטחון
שרת החינוך לשעבר, שולמית אלוני, אמרה בשיחה עם ynet: "מישהו שאל כמה עלה להרוס את חצי לבנון? נתנו יד חופשית עם תקציב עצום ועכשיו עוד 50 מיליארד, ובדבר שקשור לחינוך הדור להשכלה, מקצצים ומקצצים".
לדברי אלוני, חשוב "לתת למכללות את כל האמצעים כדי שיגדלו שם מורים בעלי השכלה רחבה ותנאים טובים, מאחר שאלה מחנכי הדור הבא - שלא יהיה בור ועם הארץ. חובה גם לבנות בתי ספר, כך שלא ישבו 40 תלמידים בכיתה. גם למורה טוב קשה לתת תשומת לב ל-40 תלמידים. לכן, צריך לא רק לחזק מכללות ולתת את מיטב האמצעים והזמן להכשרת מורים, אלא גם להעלות את רמתם ולבנות את מעמדם".
אלוני הפנתה חיצי ביקורת גם לשרת החינוך לשעבר, לימור לבנת, ואמרה: "למרבה הצער, שרת החינוך הקודמת הרסה עוד יותר את מעמד המורה כשאמרה שהם שחוקים. אנחנו צריכים מורים שיאהבו תלמידים ושיאהבו אותם. חשוב שתהיה תשומת לב ודיאלוג".
בהתייחסה לתקציבים הגדולים שמופנים לביטחון אמרה השרה לשעבר כי "במדינת ישראל, על תקציב החינוך להיות גדול מהתקציב שמועבר לצה"ל. אנחנו לא בסכנת הכחדה". אלוני הוסיפה ואמרה: "תקציב החינוך בכללו, מהגן ועד האוניברסיטאות, חייב היה להיות עוד גדול מהתקציב הביטחון. החינוך היום בארץ חשוב יותר מהביטחון והוא שיבטיח את הביטחון. היה לי מזל שהייתי שרת חינוך בממשלה שהסיסמה שלה היתה 'ישראל מאמינה בחינוך'. התקציב לחינוך אז היה גדול כמו תקציב הביטחון. החברה היום בורה ואלימה, לכן יש להשקיע".
כותבי העצומה פנו לשרה תמיר בבקשה לפעול לחיזוק מעמד המכללות: "דווקא היום זקוקה החברה הישראלית למורים טובים ואיכותיים ולמערכת חינוך ציבורית חזקה. אנו זקוקים למורים טובים באזור המרכז כדי למנוע זליגה של תלמידים משכבות מבוססות אל מערכת החינוך הפרטית, ואנו זקוקים למורים מצוינים באזורי הפריפריה ובמגזר הערבי, בכדי למנוע התרחבות של הפערים החברתיים.
"אנו קוראים לך לגבש מדיניות חדשה שתראה במכללות האקדמיות לחינוך מוסדות בעלי עדיפות לאומית עליונה, וספינת דגל העומדת בחוד החנית של שינוי פני החינוך בישראל".
במשרד החינוך אמרו כי השרה תמיר מתנגדת לכל קיצוץ בתקציבי המכללות להכשרת מורים. בעקבות זאת, נטען כי קיצוץ נוסף שתוכנן על ידי האוצר לארבעת השנים הקרובות (עד 2010) בתקציבי המכללות, בסך 200 מיליון שקלים, בוטל. בנייר עמדה שהגישה תמיר למשרד האוצר במסגרת התוכנית הכלכלית ל-2007, נכתב "אני מתנגדת להצעה להפחית בבסיס התקציב למוסדות להכשרת עובדי הוראה סך של 200 מיליון שקלים בהדרגה, במשך 4 שנים, דווקא בשעה שבה יש צורך אמיתי בהעלאת רמת ההוראה פועל האוצר לקצץ את התקציב להכשרת מורים. קיצוץ זה יביא לפגיעה קשה בתחום הכשרת עובדי ההוראה ובמוסדות להכשרת עובדי הוראה", כתבה תמיר.