שתף קטע נבחר
 

האם החוק נגד הטרדה מינית באינטרנט יעזור?

הלשון הקצרה והעמומה של התיקון לחוק הטרדה מינית מעוררת חשש מפני פגיעה שלא לצורך באנשים שאין להם דבר וחצי דבר עם פדופיליה. כל מי שמעורה בתחום יודע שהמחסור האמיתי אינו בחקיקה אלא באכיפה. חמישה שוטרים במפלג עבירות מחשב לא מספיקים כדי לפקח על רשת של 3.9 מיליון גולשים

השבוע אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק נגד הטרדה מינית, שהגישו חברי הכנסת זבולון אורלב (האיחוד הלאומי-מפד"ל) ונדיה חילו (העבודה). על פי התיקון, הטרדה מינית תיחשב ככזו גם במקרים של הצעות חוזרות בעלות אופי מיני המופנות אל "קטין שמלאו לו חמש עשרה שנים או למי שנחזה להיות קטין שטרם מלאו לו חמש עשרה שנים, ובלבד שלמטריד מלאו שמונה עשרה שנים".

 

תרומה חשובה למאבק בהטרדה מינית

התיקון נועד לחסום פירצה בחוק למניעת הטרדה מינית שנחקק בשנת 1998, והכיר בהטרדה מינית של קטינים רק כאשר היו נתונים ביחסי מרות או תלות עם המטריד, חונכו או טופלו על ידו, בין אם מדובר במורה/רופא/בן משפחה וכדומה. בהקשר זה התיקון מספק תרומה חשובה למאבק נגד הטרדה מינית של קטינים.

 

פן חשוב אחר של התיקון נוגע לאינטרנט – הרשת ביטלה את הגבולות המסורתיים שחצצו בין מבוגרים לילדים ואיפשרה לפדופילים גישה קלה יותר לקטינים מסלון ביתם.

 

עד לאחרונה, החוק קבע כי שיחות מיניות בין מבוגרים לקטינים אינן עבירה פלילית כל עוד לא התקיים מפגש. לפיכך עד שהמטריד היה נכון לפגוע מינית בילד או בנער רשויות החוק לא יכלו לפעול. במספר לא מועט של פרשיות שנחקרו פדופילים ניסו ללכוד ברשת ילדים ובני נוער קטינים, עימם הם שוחחו על נושאים בעלי אופי מיני, ואף הציעו להם הצעות בעלות אופי מיני בוטה.

 

בהקשר זה החוק המתוקן, שהתקבל ביוזמת המועצה לשלום הילד, עשוי לתרום תרומה חשובה להרתעת פדופילים ויספק לרשויות אכיפת החוק כלי נוסף להרשיע אותם.

 

אך חוקים טובים מטפלים בחוליים חברתיים תוך הקפדה על הגדרות ברורות ושאיפה לפגיעה מינימלית בחופש הביטוי. הלשון הקצרה והעמומה של התיקון לחוק הטרדה מינית מעוררת חשש מפני פגיעה שלא לצורך באנשים שאין להם דבר וחצי דבר עם פדופיליה.

 

התיקון לחוק לא מסביר כיצד אמור המטריד לכאורה לדעת כי האדם בצד השני של הצ'ט הוא קטין או קטינה. אפשר לתאר מקרה לא בלתי אפשרי של בן 18 ויום שמצ'וטט עם בת 14 פחות יום המציגה עצמה כבת 17. הוא מציע לה הצעות מיניות ושולח לה את תמונתו וכתובתו. אמה של הילדה מגלה את התכתובות ומתלוננת נגדו במשטרה. על פי החוק החדש, הוא עלול לגלות שנכנס לצרה צרורה, גם אם בית המשפט יזכה אותו בסופו של דבר.

 

המחוקק נכנס לתחום הפנטזיות?

מרכיב בעייתי אחר בחוק הוא בהתייחסות גם "למי שנחזה להיות קטין" כאל קורבן פוטנציאלי. כלומר, אסור להטריד מינית גם בגירים המתחזים לקטינים. לדוגמה, אם גולש בן 50 נפגש בחדר הצ'ט "משחקי תפקידים" עם גולש בן 55 שמתחזה לבת 13, הוא עלול להפר את החוק, אך אם ישגר הצעות בעלות אופי מיני לבת 15 ויום - זה בסדר גמור. מבולבלים? זו לא אשמתכם.

 

על פי החוק, צ'ט מתוך מחשבה שהמצ'וטט בצד השני הוא קטין גם מהווה עבירה, ולפיכך ניתן להאשים אנשים על הפנטזיות שלהם. המחוקק לרוב נזהר מכניסה לתחום הפנטזיות, גם אם אינן בריאות במיוחד. חשוב לציין כי החוק למניעת הטרדה מינית מתייחס גם למקרים בהם הקטין לא הראה למטריד כי אינו מעוניין בהצעות כאלה.

 

סוכני ה-FBI בארצות הברית נוהגים להתחזות לקטינים ולקטינות בחדרי צ'ט במטרה לתפוס פדופילים. החוק מתיר להם לעצור חשודים רק במקרים בהם נקטו בצעדים ממשיים כדי להיפגש עם הקטינים לצורך יחסי מין. החוק בישראל מאפשר לממשלה לפתות אדם "שסומן" על ידה לצ'ט עם סוכן משטרתי שיתחזה לקטינה ולעוצרו גם אם לא יזם מפגש.

 

לשון החוק היא כזו בכוונה תחילה. בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "החקיקה הקיימת חייבת להתעדכן ולהתאים עצמה למציאות הטכנולוגית החדשה, שבה מהווים המחשב והאינטרנט 'שדה מוקשים'...עד שלא נגרם אסון, במובן זה שהילד מפותה להגיע לפגישה עם המטריד ונפגע על ידו מינית ממש. רשויות אכיפת החוק הינן, למעשה, חסרות אונים...יש לאסור על עצם ההתייחסות לקטין כאל אובייקט מיני...".

 

בעיה של אכיפה, לא של חקיקה

אך כפי שציינו כאן גם בעבר, "שדה מוקשים" הוא לא האינטרנט אלא החברה המערבית, שמאפיינים פדופילים שזורים בתרבותה ואינה מגנה די הצורך על הילדים. דוגמניות בנות 12 עד 17 בתנוחות מיניות נראות בכל מקום, לא רק באינטרנט: בערוץ האופנה, בתוכניות הטלוויזיה ובפרסומות. אם כך, הבעיה היא גם תרבותית וחברתית, והפתרונות לא תמיד מצויים בידי המחוקק, בתי המשפט או המשטרה.

 

קטינים ובגירים אינם שווי כוחות ומן הראוי להטיל על מבוגרים אחריות משפטית כבדה יותר, לצורך הרתעה והגנה על צעירים חסרי ניסיון חיים. אך החשש שלי הוא כי החוק החדש יוביל למעצרים של חשודים שאין להם דבר עם פדופיליה ויתרום לתחושה ביטחון מזויף של הורים המאמינים כי "נעשה משהו" בעניין של "סכנות האינטרנט".

 

כל מי שמעורה בתחום יודע שהמחסור האמיתי אינו בחקיקה אלא באכיפה. איפה אנחנו לעומת ארצות הברית ומדינות מתוקנות אחרות, הידועות ביחסן המחמיר לפשיעה באינטרנט. חמישה שוטרים במפלג עבירות מחשב לא מספיקים כדי לפקח על רשת של 3.9 מיליון גולשים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב גלאי
יצחק קדמן. רוצה לאסור על התייחסות לילדים כאל אובייקטים מיניים
צילום: יואב גלאי
צילום: אלדד רפאלי
ח"כ נדיה חילו. תרומה חשובה
צילום: אלדד רפאלי
מומלצים