תחליט, זה או אני, או הסיגריות
הסיגריות יכולות "לשרוף" לנו הרבה מערכות יחסים. כששני בני הזוג מעשנים, זה עוד איכשהו בסדר, אבל כשאחד מהם מצליח להיגמל, קשה לו מאוד לסבול את העשן והריח. אורה רפאל הציבה לבעלה אולטימטום והצליחה לגמול גם אותו. לא תמיד זה עובד כך, מסבירה הפסיכולוגית עירית קליינר-פז
זה לא שיש לי משהו נגד מעשנים. כל החברים הכי טובים שלי מעשנים. אני יושבת בבתי קפה אפופים, ממלאת את הריאות שלי בעשן ואפילו מחזיקה מדי פעם סיגריה, כי זה הולך מצויין עם אספרסו וחוץ מזה, יש מקומות עבודה שאם לא מעשנים בהם אין שום דרך אחרת להתיידד עם אנשים או לצאת בכלל להפסקה.
פעם ממש לא היתה לי בעיה עם גברים מעשנים והשיניים הצהובות שלהם, חשבתי שזה סקסי, איך שהם שואפים ומדליקים לי אחת. אבל ביום אחד נכבה לי. נמאס לי לחזור ממועדונים מריחה כמו קבב מפוחם, להיחנק כל פעם שמישהו מכוון לעברי מאפרה ולצאת עם מעשנים כפייתיים, שמדווחים על סיגריה אחת שתיים ביום, אבל מחסלים חפיסות כאילו כלום.
"סטינקי" לא פחד להיות אימפוטנט או לחטוף סרטן ריאות
"סטינקי" היה מעשן כבד, מאלה שמעשנים כמו קטר ברצף, סיגריה אחרי סיגריה ובכל הזדמנות, אחרי סקס, כששמח בלב, אבל גם כשעצוב ורע ומדכדך וסתם כשמתחשק. כשלא היתה לו סיגריה, כי גזרתי לו את כולן או החבאתי ברחבי הביתה, התחיל להתחרפן כמו בקריז אמיתי. סטינקי לא פחד להיות אימפוטנט או לחטוף סרטן ריאות בגיל צעיר, הוא רק פחד להפסיק לעשן. לפעמים אמר שהוא לא מסוגל לדמיין את החיים שלו בלי סיגריה, ובעצם הוא העדיף מישהי שתוכל לעשן איתו בצוותא, שתבין את החווייה שעומדת מאחורי שאכטה טובה לריאות. אני, לעומת זאת, העדפתי לרסס אותו בדיאודורנטים ולנשום אוויר נקי.
"את לא יכולה לפסול אותו רק כי הוא מעשן", פסקו חברותיי, אבל לכי תסבירי למעשנים, שהסיגריה הפכה כבר לחלק מהקיום שלהם, שמי שלא מעשן לא מסוגל לסבול את הריח. בסופו של דבר נפרדנו, נמאס לי לחיות במחששה, ומאז מצאתי את הזוגי שלי, מעשן לשעבר פסיבי בהווה, שרק בעיתות לחץ ומשבר משנורר מאחרים סיגריה ובורח למרפסת לעשן, מגניב אלי מבטים מבוישים, כמי שנתפס על חם. עבור מי שלא מעשן, ובמיוחד עבור מי שכבר הפסיק עם הסיגריות לתמיד, קשה עם מעשנים. מילא להסתובב עם אנשים מעשנים, אבל תארו לעצמכם להיכנס איתם למיטה כשאתם כבר נגמלתם.
אחת שכמעט נפרדה מבעלה בגלל הסיגריות היא אורה רפאל, אם לשלוש בנות מרעננה. רפאל עישנה במשך שנים וחיה עם בן זוג שגם הוא מעשן כבד, עד שלפני 11 שנים חברה סחבה אותה להילר, שהצליח לגמול אותה מהעישון. לרוע המזל, מיכה בעלה המשיך לעשן בכיף. רפאל, שלפתע גילתה כמה יפים החיים ללא סיגריות, לא היתה מסוגלת עוד לסבול את הסיגריות של בעלה. "כשהתחתנו היינו מעשנים יחד, אבל כשהפסקתי הרגשתי שאני נכנסת עם מאפרה למיטה".
"לא יכולתי לסבול את הריח"
זה לא שהיא כבר לא הבינה מה הסיגריה עושה לבעלה, היא בהחלט הבינה, והבינה היטב את הקושי לוותר על זה. הרי גם היא עצמה היתה במקום שבו סיגריה מורידה לחץ, סותמת את התיאבון, מפיגה את השעמום. "גם לא חששתי שבגללו אחזור לעשן, כי כשהפסקתי הפסקתי לגמרי. אבל לא יכולתי לסבול את הריח. אמרתי לו שזה או הסיגריה או אני".
האיומים שהיא תעזוב את הבית ותפרק את הזוגיות לא עזרו, עד שיום אחד היא פשוט שלפה מזוודה מהארון ועמדה עם רגל אחת בדלת, נחושה בדעתה ללכת. הבעל כמובן לא הסכים לוותר על אשתו האהובה והבטיח שאוטוטו יהיה נקי. "כבר יותר מארבע שנים הוא לא מעשן, וזה רק מהפחד שאני אלך. הוא לא כמוני הלך לאיזה הילר, היה לו מספיק כוח רצון להפסיק, וזה עשה לנו רק טוב", היא אומרת.
ילד הוא המניע העיקרי לגמילה, מיד אחרי הבריאות
סקר חדש של מכון אברהמסון מגלה ש-8% מהגברים המעשנים מוכנים להיגמל לטובת בת זוגם, לעומת 2% בלבד מהנשים שמוכנות לעשות מחווה דומה עבור בני זוגן. מהסקר עולה שלידת ילד היא המניע העיקרי בקרב הישראלים המעשנים להיגמל מההרגל (23.5 אחוז) אחרי הסיבה הבריאותית (48.5%). רק 0.9% מהמעשנים אמרו שחוקים נגד עישון יעודדו אותם לחדול ממנהגם.
לדברי עירית קליינר-פז, פסיכולוגית קלינית, מטפלת אישית וזוגית, רוב הלא-מעשנים סובלים מהעישון, או לפחות לא נהנים ממנו. לכן, הרבה מהאנשים שמחפשים בני זוג באינטרנט מציינים זאת בתור תנאי. בן זוג אחד מעשן ואחד לא זה שילוב שיכול להפריע לחיי הזוגיות, כמו הבדלים נוספים - בזבזן וחסכנית, מסודר ומבולגנת וכדומה השוני יכול לגרום חיכוכים, מריבות, ואפילו פרידות. "לגבי עישון, יש גם היבט בריאותי, שהמעשן לא רק מזיק לבריאותו, אלא פוגע במעשנים הפסיבים שלצידו - בן הזוג והילדים. לכן, אפשר לצפות שבני הזוג ייתקלו מדי פעם במתח סביב הנושא".
הדינמיקה, אומרת קליינר-פז, תלויה במידה רבה ביכולת של בני הזוג להתמודד עם הקונפליקט בצורה בריאה. מה זה אומר? להתווכח בלי תוקפנות, להכיר בכך שיש סלע מחלוקת, והכי חשוב - לחפש פתרונות בדרך של ויתור ופשרה. "מהזוגות שאני מכירה, יש הרבה פתרונות שמספקים לפחות חלק מהצורך של הלא-מעשן לאוויר נקי. יש שמגבילים את מספר הסיגריות, יש שמעשנים מחוץ לבית, במרפסת, על הגג או בגינה. יש שמשתמשים במטהרי אוויר למיניהם ועוד. הדבר החשוב הוא להכיר בכך שהעישון הוא הרגל חזק, שקשה להיגמל ממנו, ולכן בני הזוג יאלצו לחיות עם ההרגל עד שהמעשן יגיע להחלטה ויצליח להיגמל".
נושא משמעותי כבר בשלב ההיכרות
עוד אומרת קליינר-פז, שלרוב, בני הזוג שמעשנים עושים זאת כבר בשלב ההיכרות. "מעט מאוד אנשים מתחילים לעשן אחרי הנישואים, לכן צריך לחשוב על כך כבר בשלב ההיכרות. אדם שלא מעשן, וסובל מאוד מריח של סיגריות מהעשן או מהרעיון של עישון, מוטב שיחשוב עד כמה זה יפריע לו לאורך השנים. גמילה מעישון, כמו דיאטה, הם פעולות מבורכות, אבל מאוד קשות ליישום. אנשים רבים מגיבים בהתנגדות כאשר בת/בן הזוג לוחץ עליהם להיגמל ולהשתנות. יש שיעשו 'דווקא' ויעשנו יותר. לכן, ההתמודדות צריכה להיות חכמה, להביא בחשבון את האופי של המעשן/ת, את הרגליו ואת סגנון התקשורת המקובל בין בני הזוג", מסבירה הפסיכולוגית. "כדאי לבקש, להציע, לספק מידע רפואי על נזקי העישון, להפגיש עם רופא או אנשים שנגמלו, אבל להשתדל לא ללחוץ, ובעיקר - לא לאיים. אם התחתנת עם מעשנת, הסכמת בכך להרגל שלה, ולכן אין לך זכות לאיים או להפעיל כוח בדרישה שתפסיק לעשן".