שתף קטע נבחר

 

מה לעשות כדי להרחיק את הילדים מהתמכרויות

סכנת ההתמכרות לחומרים מסוכנים כמו סמים, סיגריות ואלכוהול אורבת לילדים שלנו מכל עבר. מה אנחנו יכולים לעשות? מתי כדאי לדבר עם ילדיהם על הנושא, וכיצד?

"הורים יכולים להתחיל להחדיר לילדיהם את המודעות לבריאות הגוף והנפש כבר בגיל בית-הספר היסודי, ואפילו לפני-כן", אומרת ענת הוצלר, מנהלת "אל-סם" תל-אביב. "בהזדמנות שילד מקבל תרופה, אפשר לשוחח אתו ולפתח בצורה מבוקרת את נושא היתרונות והחסרונות של תרופות, מזון חומרים אחרים המוכנסים לגוף".

 

מתי כדאי להורים לדבר עם הילד על נזקי הסמים?

"הורים של גילאי כיתה ג' ואילך יכולים להתחיל לדבר על הנושא, אבל תוך ניצול אירוע שהתרחש בבית-הספר, או מקרה שהילד נחשף אליו בטלוויזיה או בעיתונות. במקרה כזה, כדאי לגשש ולבדוק מה הילד יודע ומבין, ולהתחיל להחדיר לו את עמדת ההורה, באופן עדין ומבוקר: לא להרצות באריכות ולא 'לזמן אותו לשיחה', אלא לשוחח עמו. חשוב מאוד לשמוע מה יש לילד לומר בנושא, ולחזק אמירות שלו, כשהוא מדבר על נזקים".

 

ומה עושים, אם הילד מביע סקרנות?

"לא לשלול זאת, להודות שזה באמת מסקרן, אבל עם זאת להדגיש, שלא כל דבר שמסקרן אותנו אנחנו חייבים גם לנסות.

"אם הילד משתף אותנו, ההורים, בסקרנות שלו, כדאי לעודד אותו למלא את סקרנותו בגיל מאוחר ככל האפשר. הוכח, שסמים הנצרכים בגיל ההתבגרות מסוכנים מאוד להתפתחות, מאחר שבגיל זה מתרחשת צמיחה של הגוף והמוח בצד התפתחות רגשית, והסמים עלולים לשבש את המערכות הללו בשלב הרגיש הזה.

 

"הורים למתבגרים בני 15-14, לא צריכים לפחוד מהבעת עמדה. מניסיוני, גם אם הילדים מתנגדים חיצונית, הם מקשיבים ומפנימים את הערכים הביתיים. אפשר לומר להם, שאיננו יכולים לקבל החלטה במקומם, אבל אנחנו סומכים על השכל הישר שלהם ועל הערכים שקיבלו בבית. כלומר, להעביר את המסר והאחריות אליהם, בצורה מאוד ברורה".

 

ואם הסמים הם "דגל אדום", הרי עישון הסיגריות מתקבל, ברוב הבתים, בסלחנות יחסית, אף כי כיום ברור, שנזקי העישון הם רבים וחמורים. לעומת הירידה המתמדת בעישון של מבוגרים, יש בשנים האחרונות עלייה מתמדת במספר המעשנים בקרב הנוער, ודווקא בין הבנות. כך בארצות מערב אירופה, ברוסיה, בארצות-הברית וגם בישראל.

 

איך יכולים למנוע מילדים ובני נוער להתחיל לעשן?

"החשוב ביותר בנושא העישון הוא הדוגמה האישית", אומר ד"ר טוביה לרר, מומחה להתמכרויות. "ברור שקשה מאוד לשכנע ילדים של הורים מעשנים, שלא להתחיל לעשן סיגריות, הנמצאות בבית בהישג יד, ובני הבית האחרים עושים בהן שימוש מתמיד. הילדים קולטים את התנהגות ההורים, שומעים מהם תירוצים כמו 'זה מרגיע, זה מעורר, אני נהנה מהסיגריה' וכו' ואין ספק, שילדים כאלה יעשנו, ולא יעזרו הטפות מוסר מצד ההורים.

 


אם הם קונים בירה במכולת בגיל 10, מה יקרה כשיגיעו לגיל 15?

 

"הדבר הכי משמעותי שיכול הורה מעשן לעשות, הוא להראות לילד שהוא עצמו מנסה להפסיק. גם אם אינו מצליח לעשות זאת, הילד נוכח לדעת שמדובר בהתמכרות שקשה להשתחרר ממנה. עם ילדים להורים לא מעשנים הגיל המתאים ביותר לשיחות בנושא הוא 12-11, שבו הילדים מתחילים לעשות ניסיונות עישון בהיחבא. לא צריך להטיף להם ולא לומר 'שלא תעז לנסות', אלא לדבר על הסיכונים – ובעיקר עניין ההתמכרות – בצורה רציונלית".

 

ארגז בירה מהמכולת

"בני-נוער היום כמעט 'חייבים' לשתות, כי שתייה היא נורמה והבילוי המקובל כיום הוא הליכה לפאב, שם נותנים אלכוהול בזול, גם לבני נוער שמתחת לגיל 18, ואף אחד לא שואל אותם לגילם", אמר לנו שמואל פרסבורגר, בעבר  יו"ר האגודה למניעת אלכוהוליזם, שנפטר מאז קיום הראיון. "באגודה למניעת אלכוהוליזם פונים אלינו מכורים בגילאי 25-20, וזה אומר, שהם כבר שותים ממש מזה שנים. אין כיום לילד שום בעיה לקנות בחנות ארגז בירה ולגמור אותו, יחד עם חברים. וכשהילד בן 10 הולך למכולת, קונה ארגז בירה, ושותה אותו עם חבריו כשההורים לא בבית, מה יקרה לו בגיל 15?".

 

"הבעיה מתחילה בהורים. אם הורה חושד שילדו משתמש בסמים, הוא יהפוך עולמות כדי למנוע זאת ממנו. אבל אם הוא שותה אלכוהול, ההורה יאמר, בדרך כלל, 'זה בסך הכל בקבוק בירה' ולא יעשה עם זה שום דבר. הנכון הוא להתייחס לזה באותה חומרה כמו לשימוש בסמים.

 

"הורים צריכים להסביר את הנזק שבהתמכרות ושעבוד, כי זה מרתיע את הילד יותר מהנזק בריאותי. צריך גם להדגיש את הנזק הנורא שבשתייה עד איבוד שליטה, וזו משימה לא קשה – די לקחת ליד עיתון יומי, כי כמעט אין יום בלי סיפורים קשים על מעשים נוראים שנעשו בהשפעת אלכוהול, וצריך רק להצביע עליהם כדי ללמד מה גודל הבעיה שמתחילה בשתיית כוסית או פחית בירה.

 

"ילדים שותים, כדי להיראות מבוגרים וחשובים בעיני החברה סביבם", אומר ד"ר טוביה לרר. "לכן, לא רצוי לומר לילד 'אתה לא די מבוגר כדי לשתות', זה רק יעודד אותו כן לעשות זאת. צריך לומר לו 'אתה לא צריך את השתייה כדי להיראות מבוגר, כדי להתבלט, כדי להיות מישהו. אתה יכול להתבלט בספורט, במוסיקה, בלימודים או בכל מה שילדים בימינו רואים בו סימן להצלחה חברתית, ולא רק בשתייה. ולא פעם, זה עובד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בני הנוער מבלים בפאבים.
צילום: Index Open
לאשה בפייסבוק
מומלצים