חדש לעולים: ערוץ אינטראקטיבי לשיפור העברית
במשרד לקליטת עלייה מקווים שערוץ הטלוויזיה החדש יצליח לעשות את מה שלא הצליחו להשיג שנים של לימודי אולפן - להטמיע את שפה הקודש בקרב עולים מחבר העמים. מסקר שנערך בנושא עולה תמונה מדאיגה: 60% מהעולים מדברים עברית ברמה נמוכה או בינונית
עברית קשה שפה. בדיקה של המשרד לקליטת עלייה, שנערכה לרגל השקתו היום (א') של ערוץ העברית - ערוץ טלוויזיה אינטראקטיבי להעשרה ולשיפור השפה - העלתה ממצאים מדאיגים באשר לרמת העברית של עולים מחבר העמים. מרביתם, כך מתברר עדיין חולמים, קוראים ומדברים בשפת אמם.
על פי הנתונים, 29% מהעולים שהגיעו משנת 1989 עדיין מדברים עברית ברמה נמוכה מאוד ו-31% נוספים מדברים עברית ברמה בינונית. לאור ממצאים אלו תחל לפעול בימים הקרובים ועדה משותפת של המשרד לקליטת עלייה ומשרד החינוך לבחינת שיטת הלימוד באולפנים, איכות ההוראה, רמת כוח ההוראה והכשרתם של המורים.
נתון נוסף מהסקר של חברת "מותגים" מבהיר שהשפה העברית רחוקה מלהפוך לשפתם הרשמית של העולים מברית המועצות לשעבר: 67% מהנשאלים העידו שהם מדברים בביתם רק רוסית, 23% "מתבלים" אותה בקצת עברית, 9% דוברים את שתי השפות ורק אחוז בודד מדבר עברית בלבד.
ואם הדיבור קשה, על אחת כמה וכמה הקריאה והכתיבה. 42% מהעולים קוראים וכותבים בעברית ברמה נמוכה ונמוכה מאוד ו-30% קוראים וכותבים ברמה בינונית. מחקר שבדק את השימוש בעברית בשנת 2006 בקרב ישראלים שעלו בשנת 2001 מרוסיה, מעלה ש-65% מהעולים משתמשים בעיקר בשפה הרוסית ביומיום. 31% משוחחים בשתי השפות באותה המידה ורק 4% משתמשים בשפה העברית.
צריכת המידע מושפעת גם היא, כצפוי, ישירות מהשליטה בשפה. 79% מהעולים ששוהים בארץ כארבע שנים מעדיפים לצפות בערוצי הטלוויזיה בשפה הרוסית ו-75% מהעולים מאזינים בעיקר לתחנות רדיו בשפת אמם. בכל הנוגע לעיתונים, המצב קשה אף יותר - רק 13% מהעולים קוראים עיתון בשתי השפות ואף אחד מהם לא קורא עיתונים רק בעברית.
גם עם הילדים: בעיקר רוסית
הממצאים זהים גם לגבי התקשורת הבין אישית. 78% משוחחים ברוסית עם בן או בת הזוג, 10% משוחחים בשתי השפות באותה המידה ואילו אחוז בודד משוחח בעברית בלבד. יתרה מכך, 86% מהעולים שנמצאים בארץ יותר מארבע שנים עדיין מעדיפים לשוחח עם ילדיהם בעיקר ברוסית.ומשום שהעולים אינם מדברים עברית בבתיהם, וגם לא צורכים מידע בעברית, הרי שהשימוש העיקרי שלהם בשפת הקודש נעשה במקום העבודה. 28% מהעולים העובדים השוהים בארץ כארבע שנים משתמשים בעברית כשפה הבלעדית או העיקרית במקום עבודתם.
במשרד לקליטת עלייה סבורים שהערוץ החדש, שישודר הן בכבלים והן בלוויין, יספק פתרון יעיל למצוקת השפה בקרב העולים. "הערוץ החדש יביא את לימוד ותרגול השפה אל ספת הסלון ומסך הטלוויזיה בזמן ובמקום הנגישים ביותר עבור הצופה העולה", אומר השר לקליטת עלייה, זאב בוים. "בכך יתרום הערוץ להטמעת השפה העברית, שהיא החסם המרכזי להשתלבות העולים במדינה ובחברה".